De merel, Turdus merula, zang- en stadsvogel

De merel, Turdus merula, zang- en stadsvogel De merel is een goed aangepaste vogel, die in menige tuin te bewonderen is. Eerder aangepast aan de wisselende omstandigheden in het bos en in het veld, weet hij zich nu ook talrijk te vermeerderen in de mensenomgeving, zowel in de dorpen als in de steden. De merel broedt graag in parken en tuinen en weet daar ook altijd zijn voedsel te vinden. De zwarte mannetjesmerel en het bruine vrouwtje zijn veelvoorkomend in tuinen. Hun gezang is oorstrelend.

Standvogel

De Nederlandse merel is een standvogel. Hij blijft zomer en winter in ons land. De merels van het platteland willen nog wel in de winter naar de stad trekken. In de stad is het klimaat zachter door de beschutting van de vele huizen en er is het hele jaar door wel wat eetbaars te vinden.Je ziet de merel regelmatig in de tuinen struinen. De merels uit Noord-Europa trekken in de herfst wel naar het zuiden. Vele van hen strijken dan ook bij ons neer.Wanneer het lente wordt, vliegen ze terug om te nestelen en te broeden.

Verspreiding en status van de soort

Merels leven wijd verspreid in heel Europa en Azië en in Noord-Afrika. De merel is geen bedreigde diersoort. Ook niet in Zuid-Europa, waar nog volop op hen gejaagd wordt. Dit is daar niet wettelijk verboden helaas. De merel produceert meerdere legsels per jaar en houdt daardoor de soort gelukkig in stand, ondanks de jacht op hen door mensen (Zuid-Europa) en door katten (zoals bij ons).

Algemene gegevens

Turdidae, Turdus Merula

De merel behoort tot de tuin- en stadsvogels. Hun orde is die van de Passeriformes. De familie is de Turdidae. Ze zijn ongeveer 25 cm lang en wegen 80 tot 100 gram. Hun spanwijdte is 34 tot 38 cm. Merels leven in kreupel- en hakhout, en in struiken en heggen. Ook vindt men ze in grasland waar bomen groeien, in parken en in tuinen. Ze hebben zich gemakkelijk aangepast aan de mens en zijn ontwikkelingsdrang.

Zang en roep

Ze hebben een schelle alarmroep en en kunnen gevarieerd en melodieus zingen.Van het zingen van een merel word je vrolijk. In de lente en zomer is de zang van de merel vaak het eerste dat je hoort als je buiten komt. Ook kunnen ze geluiden van andere vogels imiteren, met name fluit- en piepgeluiden.

Eieren en broeden

Merels broeden graag in heggen en dichte struiken. Ooit heb ik een nest gezien aan de onderkant van een rooster bovenaan een trap. Op het rooster staand kon je eerst de eitjes (gespikkeld groen) en daarna de kleine mereltjes met hun opengesperde bekjes in het nest zien liggen. Geen probleem voor vader en moeder merel.Die bleven af en aan vliegen met voedsel. Per jaar leggen ze 2 tot 5 legsels van zo'n 3 tot 5 eieren. Het broeden duurt ongeveer twee weken. Vader en moeder merel wisselen elkaar af in het broeden en het zoeken van voedsel.

Leeftijd

Hun levensduur is gemiddeld 2 tot 3 jaar, hoewel een merel bij uitzondering ook wel 10 jaar kan worden.

Uiterlijk

Een mannetjesmerel is zwart en heeft een oranjegele snavel en een oranjegele oogring. Het vrouwtje en de jongen zijn bruin. Zo vallen ze minder op. De mannelijke jongen zie je na een paar weken steeds zwarter worden.

Voedsel

Merels huppen rond om voedsel te vinden. Af en toe staan ze stil, met een schuingehouden koppie, om te luisteren naar het geritsel van de prooi. Regenwormen die net hun bovenlijf boven de grond hebben, worden er door de merel helemaal uitgetrokken en opgepeuzeld. Hij houdt ook van slakken en insectenlarven. Daarnaast eet hij zaden, bessen en andere vruchten. Een kruimeltje brood is zeker ook aan hem besteed. Daarmee is de merel een omnivoor (alleseter), dé reden dat hij altijd wel wat te eten vindt.

Nest en broeden

Nest bouwen

Met behulp van het mannetje bouwt het vrouwtje een nest in een heg, een struik of soms wel in een klimop. Met modder worden twijgjes, bladeren, mos en hooi aan elkaar gekleefd. Het vrouwtje legt zo'n 3 tot 5 eieren, blauwgroen bruin gevlekt.

Broeden

Vooral het vrouwtje broedt ongeveer twee weken, maar het mannetje neemt af en toe het broeden over, opdat ma ook kan gaan eten. In één zomer kan de merel wel 2 tot 5 legsels produceren. Als de jongen nog niet voor zichzelf kunnen zorgen, worden ze bijgevoerd door het mannetje, terwijl het vrouwtje alweer broedt op het volgende legsel.

Verwantschap

Tot de familie Turdidae, waar de merel onder valt, behoren ook onder andere de lijster, de nachtegaal, de roodborst en de gekraagde roodstaart. Het merelvrouwtje wordt wel verward met de lijster. De lijster heeft echter een lichtere buik en is gevlekt.
Niet tot deze familie hoort de spreeuw (Sturnus Vulgaris), die wat kleiner is dan de merel en een groenzwart verenkleed heeft met zwarte vlekjes.

Lees verder

© 2012 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De koolmees, Parus major, een veel voorkomend vogeltjeDe koolmees, Parus major, een veel voorkomend vogeltjeDe mees, zowel de koolmees als de pimpelmees, komt veel voor in onze tuinen en parken. In de zomer broedt hij graag in n…
De merel in de zomer en winterDe merel in de zomer en winterDe merel is een zangvogel en is in Nederland en België zowel in de zomer als in de winter te zien. De meeste merels zijn…
Het roodborstje, Erithacus rubecula, solitair vogeltjeHet roodborstje, Erithacus rubecula, solitair vogeltjeHet kleine roodborstje valt in veel tuinen op door zijn trots vooruitgestoken rode borstje. Luid zingend verdedigt hij z…
De unieke roep en zang van vogelsDe unieke roep en zang van vogelsVogels roepen en zingen. Vaak dat het een lieve lust is. Met name in de broedtijd. Vogels fluiten echter niet zomaar. He…

Blauwe reiger, Ardea cinerea, moeras- en watervogelBlauwe reiger, Ardea cinerea, moeras- en watervogelDe blauwe reiger leeft vooral op vochtige terreinen. Zijn nest is te vinden in de buurt van water. Liefst bij soortgenot…
De houtduif: een veel voorkomende duivensoort in NederlandDe houtduif: een veel voorkomende duivensoort in NederlandEr zijn het hele jaar door veel houtduiven in ons land te zien. Je hoeft maar een park, een buitengebied of soms eigen t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WimdeGraaf, Pixabay
  • Editions Atlas

Reageer op het artikel "De merel, Turdus merula, zang- en stadsvogel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 22-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!