Gezondheidscheck bij de cavia

Gezondheidscheck bij de cavia Zolang je cavia gezond is zal hij niet gauw bij de dierenarts komen. Om de gezondheid van je cavia te bepalen kun je het zelf ook voor een groot deel in de gaten houden en beïnvloeden. Als eigenaar is het belangrijk dat je de cavia goed in de gaten houdt. Let goed op zijn ogen, oren, vacht en nagels. Zorg dat hij goede voeding binnenkrijgt met voldoende vitamine C omdat zijn lichaam dit zelf niet kan aanmaken. Is de cavia ziek, ga dan met hem naar de dierenarts.

Gezondheid

Het is belangrijk dat jij als eigenaar de gezondheid van je cavia goed in de gaten houdt. Door hem te observeren kun je zien of het dier wel goed eet of drinkt. Door regelmatig naar hem te kijken leer je hem kennen en zie je ook wanneer hij zich anders gedraagt. Dit een een goede indicatie voor zijn gezondheid. Houd ook het hok goed in de gaten en let erop of de ontlasting goed gevormd is is. Cavia's poepen veel en overal in het hok. Keutels zijn zelfs te vinden in het voerbakje of drinkbakje. De keutels zijn hard en droog. Is de ontlasting afwezig of zit dit tegen zijn kont aan geplakt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Een cavia die niet eet of poept is een spoedgeval. Onderstaand worden punten genoemd waar je op moet letten bij de gezondheid van de cavia:

Ogen en neus

Deze moeten schoon zijn. Mocht er een beetje troep in zijn oogje zitten kun je dit voorzichtig verwijderen met lauw tot lauwwarm water op een watje. Wrijf het vuil voorzichtig naar de ooghoeken toe.

Oren

De oren moeten schoon zijn, ook aan de binnenkant. Mocht je hier korstjes en schilvers aan ontdekken dan kan het oormijt of schurft zijn. Indien je dit aantreft dan is het beter om langs de dierenarts te gaan.

Gewicht

Vrouwtjes (zeugjes) wegen gemiddeld 700 tot 900 gram en mannetjes (beertjes) gemiddeld 900 tot 1200 gram. Het kan geen kwaad om je cavia regelmatig te wegen om zo goed in de gaten te houden of hij teveel afvalt of aankomt. Een grote afwijking in het gewicht kan duiden op een ziekte.

Huid en vacht

De vacht van de cavia moet glanzend zijn en glad. Let erop dat hij geen overmatige jeuk heeft of rode plekken. Indien je schilvers of korstjes treft kan het zijn dat hij huidmijt of vachtmijt heeft. Dan is het beter om langs de dierenarts te gaan.

Nagels

Deze mogen niet te lang zijn. Zijn ze toch te lang dan kun je ze zelf knippen met een nagelknippertje. Bij licht gekleurde nagels kun je het leven zien zitten en zie je tot hoe ver je de nagel kunt afknippen. Bij donker gekleurde nagels is dit moeilijk tot niet zichtbaar. Je zou dan een heel klein stukje kunnen afknippen. Bij twijfel kun je vragen of de dierenarts het een keertje wil voordoen.

Vitamine C

De cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom is het van levensbelang dat de cavia voldoende vitamine C via zijn voeding binnen krijgt. Symptomen van een gebrek aan vitamine C kunnen al na één week ontstaan. Dit zijn: vermageren, gezwollen gewrichten, diarree, rode urine en bloedingen op de slijmvliezen. Indien dit het geval is moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Vitamine C komt voor in verse groente en fruit. Ook is het mogelijk vitamine C toe te voegen aan het drinkwater. Speciaal caviavoer bevat ook vitamine C.

Voorkomen van ziekten

Hygiëne is erg belangrijk voor een goede gezondheid van je cavia. Maak daarom wekelijks zijn hok goed schoon en ververs dagelijks zijn drinkfles. Let erop dat hij voldoende hooi en vitamine C krijgt. Omdat cavia's overal poepen is het beter om een drinkflesje te gebruiken in plaats van een drinkbakje. Ruim de restanten van vers groenvoer op als hij klaar is met eten. Omdat cavia's sociale dieren zijn, is het beter om er minimaal 2 twee te houden. Een cavia die altijd alleen moet zitten zal waarschijnlijk ziek worden van eenzaamheid.

Overige informatie

Vliegen kunnen bij cavia's in de zomer een bedreiging vormen. Ze leggen eitjes in de ontlasting. De vliegenlarven kunnen op pijnlijke wijze grote schade toebrengen aan de cavia. Let vooral op goede hygiëne in de warme zomermaanden.
Een cavia heeft ook kleinere nattere keutels. Dit zijn de blinde darm keutels die je meestal niet ziet want de cavia's eten deze blinde darm keutels op.

Een goede verzorging is belangrijk voor de gezondheid van je cavia. Bij enige twijfel over de gezondheid van je cavia is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan.

Lees verder

© 2011 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Het juiste voer voor je cavia'sHet juiste voer voor je cavia'sUiteraard moet je cavia’s dagelijks voeren. Maar wat eten de diertjes zoal? En wat moeten ze dagelijks voorgeschoteld kr…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine D, E en KElke cavia moet voldoende vitamines binnenkrijgen om fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren. Een aantal van deze vit…

Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)De Hokkaido behoort tot de Aziatische keeshonden. Doordat migranten honden meenamen naar het Japanse eiland Hokkaïdo is…
Hondengedrag: plassenHondengedrag: plassenHonden plassen. Dat doen ze. Maar soms op een speciale manier: altijd bij dezelfde boom, of altijd over de plas van een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • www.dierenkliniekdewetering.nl
  • www.degrotecavia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.