Gezondheidscheck bij de hond die je zelf kunt uitvoeren

Gezondheidscheck bij de hond die je zelf kunt uitvoeren Een hond kan niet vertellen als hij pijn heeft of als hij zich niet lekker voelt en reageert vaak anders op gezondheidsproblemen dan een mens. Je hoeft echt geen dierenarts te zijn om je hond grondig te kunnen onderzoeken. Als je weet waar je op moet letten, kun je regelmatig de gezondheid van je hond controleren en tijdig signaleren wanneer er iets niet in orde is. Hoe kun je een gezondheidscheck uitvoeren bij je hond?

De gezondheid van je hond

Het is bij een hond niet altijd gemakkelijk te zeggen of hij ziek is of niet. Er zijn honden die pijn hebben en toch vrolijk spelen en gewoon eten. Hij kan je niet vertellen wat hem mankeert en daarom is het belangrijk je hond regelmatig te controleren. Een dierenarts ziet de hond meestal maar een paar keer per jaar. In die tussentijd kan er heel wat ontstaan. Jij kent je eigen hond het beste en weet wanneer er iets verandert. Controleer hem dan ook regelmatig het liefst wekelijks op spelende wijze op zijn gezondheid. Het neemt vaak maar enkele minuten in beslag.

Oren

Het controleren van de oren is erg belangrijk omdat honden een grotere kans hebben op oorinfecties. Dat komt door het model van het oor. Vooral honden met lange hagende oren lopen risico. Er loopt een lang buisje vanaf de opening naar binnen. Dit buisje eindigt in een horizontaal buisje. Deze vorm helpt goed bij het voorkomen van verwondingen, maar oorsmeer en andere viezigheid blijft hierdoor erin zitten wat kan zorgen voor infecties. Een gezond oor is reukloos, glad en heeft een vettig glanslaagje. De binnenkant moet een bleke roze huid hebben en bevat haren. Als er een vieze lucht uit het oor komt, kan er sprake zijn van een infectie. Bij een felroze of rode huid of een zwarte, geelgroene of bloederige substantie is er sprake van een infectie. Een donkere, wasachtige ophoping betekent waarschijnlijk dat het oor gewoon eens goed schoongemaakt moet worden.

Maar in hondenoren hoeft zich niet alleen vuil op te hopen, ook is er een kans dat parasieten zoals oormijten of teken het oor weten te vinden. Oormijten zijn zo klein dat je ze niet kunt zien, maar als er korrelige, roodbruine korstjes ontstaan, kan dat worden veroorzaakt door mijten. Ook als je niets aan het oor kunt ontdekken, maar de hond heeft veel last van jeuk, kan zijn kop moeilijk rechtop houden of is duizelig, dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Ogen

Als je goed in de ogen van de hond wilt kijken, moet je de oren wat naar achteren strijken. De ogen moeten helder zijn, schoon en glanzend. De pupillen moeten even groot zijn, en het weefsel onder de oogleden moet roze zijn of zwart door pigment. Rode ogen of ogen met pus erin zijn ontstoken. Tranen kan ook een aanwijzing zijn voor een ontsteking, hoewel rassen met bolle ogen zoals de mopshonden en pekinezen veel traanvocht produceren om de oogbollen vochtig te houden. Als één oog rood is, kan het zijn dat er iets onder één van de drie oogleden zit. Het derde ooglid is te zien als een randje aan de onderkant van het oog. De meeste mensen zien het echter nooit - totdat er een keer een vuiltje onder zit. Dan wordt het derde ooglid rood, waterig en gezwollen en heeft de hond mogelijk antibiotica nodig.

Als de hond ouder wordt, zullen zijn ogen veranderen. Sommige veranderingen zijn normaal, en andere niet. Het is normaal dat de ogen een blauwe waas krijgen als de hond ouder wordt. Dit komt omdat er steeds meer afgestorven cellen zich in het midden van het oog ophopen, maar de hond kan nog gewoon zien. Als het blauw vermengd is met zilveren vlokjes of een melkachtige waas zou de hond grauwe staar kunnen hebben. Hierbij is er sprake van een verharding van de ooglens. Een blauwig oog dat bloeddoorlopen of pijnlijk is, kan wijzen op groene staar. Dit een ernstige aandoening die een hond blind kan maken als hij niet snel wordt behandeld.

Neus

Een hondenneus zegt niet veel over de gezondheid van de hond. Als de neus koud of warm aanvoelt, hoeft dat niet te wijzen op een ziekte. Wel moet de neus vochtig zijn en niet droog of gebarsten. Ook mag er geen afscheiding of pigmentverlies zijn.

Bek

Een hond hoort niet te stinken uit zijn bek en een vies gebit te hebben. Zijn tanden moeten schoon zijn en het tandvlees roze, waarbij er soms zwarte pigment aanwezig is. Een slechte adem en rood tandvlees zijn eerste tekenen van gebitsproblemen. Door regelmatig een blik in de bek van je hond te werpen, kun je eventuele problemen tijdig aanpakken. Het is aan te raden om regelmatig de tanden van de hond te poetsen. Enkele keren per week moet voldoende zijn.

Lichaam en ledematen

Voel aan zijn ruggengraat en oefen voorzichtig wat druk uit op de borst en buik. Dit mag de hond geen pijn doen. Om te weten of je hond last heeft van stijfheid, til je voorzichtig een voor een de poten op. Let op zwellingen, gevoelige plekken of andere veranderingen. Bestudeer de houding van je hond, en kijk of hij nergens stijf of krom is.

Ademhaling

Als je luistert naar de ademhaling, mag dit niet teveel geluid maken. Hij hoort rustig te ademen, tussen de 10 en 30 keer per minuut, afhankelijk van de grootte. Als de hond slaapt kun je op zijn ademhaling letten. Het is normaal dat een hond wel eens snurkt tijdens de slaap. Als de hond buiten adem lijkt of snel ademt wanneer hij rustig is, laat de dierenarts er dan naar kijken. Afwijkingen in de ademhaling kunnen veel oorzaken hebben, zoals allergieën of hartproblemen. Een hond mag na een normale hoeveelheid beweging niet bekaf zijn en buitensporig hijgen. Dit kan duiden op een ziekte of iets aan de luchtwegen. Laat de hond controleren.

Bloedsomloop

Een gezonde bloedsomloop zorgt ervoor dat het bloed en de voedingsstoffen daarin door het lichaam wordt getransporteerd. Je kunt dit op eenvoudige wijze controleren. Pak zijn lip vast aan de zijkant van de bek en til het op zodat het tandvlees zichtbaar wordt. Druk met je vingertop voorzichtig op het tandvlees boven de hoektand. Al je stopt met drukken, moet de lichte vlek op het tandvlees binnen twee seconden weer zijn verdwenen. Als het langer duurt, kan je hond last hebben van problemen met de bloedsomloop en moet hij naar de dierenarts.

Huid en vacht

Vacht en huid zijn uitstekende indicatoren van de gezondheid van je hond. De huid is droog, soepel, reukloos en niet te vet. Er mogen geen roos of schilfers op zitten. De vacht is glanzend, zonder kale of dunne plekken. Spreid het haar met je vingers op verschillende plaatsen en kijk naar de huid. Let speciaal op probleemgebieden als hals, buik, oksels, liezen, boven en onder de staart en rond de anus. Let erop dat het haar rond de anus schoon is, niet samengeklonterd is en vrij is van parasieten. Als er resten van ontlasting achter blijven, kunnen er parasieten ontstaan zoals maden.

Dagelijkse gewoontes

Een van de beste graadmeters voor de gezondheid van de hond zijn de vaste gewoontes die hij heeft. Als eigenaar ken je zijn eet- en drinkgedrag en het ontlastingspatroon. Wanneer de hond niet meer naar buiten wil om zijn behoefte te doen, ineens heel vaak naar buiten moet of zelfs incontinent wordt, is er iets aan de hand. Het hoeft niet altijd zo opvallend te zijn. Een hond is een echt gewoontedier, dus als er iets verandert in zijn gedrag, neemt het dan altijd serieus.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…

Wat te doen als je hond een slechte adem heeftWat te doen als je hond een slechte adem heeftDe adem van je hond ruikt niet lentefris, maar het behoort ook niet een afstotende geur te hebben. Als je hond uit zijn…
Fascinerende kattenogenFascinerende kattenogenVeel mensen vinden de mooie kattenogen fascinerend. Enerzijds ook wel eens een beetje eng, maar vaak erg mooi en spannen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lightstargod, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Reacties

Sven, 04-07-2015
Hoi ik heb een vraagje, is snoep gevaarlijk voor honden? Ik heb een mopsje en is dol op snoepjes! Kan dat kwaad om af en toe een paar te geven? Reactie infoteur, 04-07-2015
Een hondensnoepje kan geen kwaad, maar als je gewoon snoep bedoelt, zou ik er maar voorzichtig mee zijn. Net zoals het voor mensen eigenlijk ook niet gezond is, geldt dat ook voor honden.

Lola, 28-04-2015
Hoi ik heb een vraagje, Wij hebben een Jackrussel teefje van 6 en haar buik is ineens heel blauw zwart alsof het een beurse blauwe plek is en haar buik is ook opgezwollen wat kan dit zijn? Haar buikje heeft gewoon een normaal temperatuur. Alvast bedankt Reactie infoteur, 30-04-2015
Is de hond gevallen of heeft zij zich bezeerd? Het zou een inwendige bloeding kunnen zijn. Een dierenarts kan de exacte oorzaak vaststellen.

Casimir, 22-01-2014
Ik heb vandaag opgemerkt dat er een piepklein roos buisje in de buurt van mijn hond zijn snorharen zit. Wat is het? Reactie infoteur, 24-01-2014
De omschrijving is te summier om daar een duidelijk antwoord op te geven. Mocht je het vermoeden hebben dat dit de gezondheid van je hond in gevaar brengt, is het verstandig de dierenarts te raadplegen.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 10-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.