Het juiste voer voor je cavia's

Het juiste voer voor je cavia's Uiteraard moet je cavia’s dagelijks voeren. Maar wat eten de diertjes zoal? En wat moeten ze dagelijks voorgeschoteld krijgen om gezond te blijven? Lees er hier meer over.

Voerbakje

Zorg er in eerste instantie voor dat de voerbakjes van je cavia’s schoon zijn. Kuis ze dus regelmatig uit. Stenen voerbakjes zijn makkelijk schoon te maken en zijn bovendien ook redelijk zwaar, waardoor cavia's ze niet zomaar kunnen omstoten.

Hardvoer

Cavia’s moeten dagelijks hardvoer krijgen. Geef ze geen korrels voor konijnen, maar korrels die speciaal gemaakt zijn voor cavia's. In het hardvoer dat bedoelt is voor konijnen zitten namelijk niet voldoende voedingsstoffen voor cavia's.

Groenten en fruit

Dagelijks moeten je cavia’s ook hun portie groenten en fruit krijgen. Zorg er wel voor dat je stukjes groenten en fruit, die je cavia’s niet hebben opgegeten, snel uit het hok haalt. Groenten en fruit kunnen namelijk snel rot worden en beschimmelen, waardoor je cavia's ziek kunnen worden.
  • Groenten die je onbeperkt mag geven: andijvie, komkommer, paprika, radijsjes, spinazie, tomaat, witlof, wortel.
  • Groenten die je met mate mag geven: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, groene kool, spitskool, spruitjes, witte kool, sla, maïs.
  • Fruit dat je met mate mag geven: aardbeien, abrikozen, ananas, appel, banaan, bramen, citroen, druiven, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarines, papaja, peer, perziken, pruimen, sinaasappel.
  • Wat je niet mag geven: aardappel, aubergine, bonen, champignons, courgette, knoflook, kokosnoot, peultjes, prei, rabarber, ui, het groen van tomaten.

Hooi

Ook hooi is iets wat cavia's dagelijks nodig hebben. Hooi is namelijk een bron van energie en voedingsstoffen, en bovendien zitten er vezels in die de darmen van cavia's in beweging houden.

Water

Ververs het water iedere dag.

Vitamine C

Cavia's maken, net zoals mensen, zelf geen vitamine C aan. Ze moeten die uit hun voedsel halen. Om je cavia's gezond te houden moet je er dus voor zorgen dat elke cavia iedere dag zijn portie hardvoer, groenten, fruit en hooi heeft gehad. Je kan je cavia's ook extra vitamine C bijgeven in de vorm van druppels, die je dan in het drinkwater kan doen.

Indien cavia's niet genoeg vitamine C binnenkrijgen dan kunnen ze snel ziek worden. Scheurbuik is één van de meest voorkomende ziektes die kan veroorzaakt worden door een vitamine C gebrek.
© 2013 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat mogen cavia's eten en wat niet?Wat mogen cavia's eten en wat niet?Cavia's zijn vaak verzot op fruit en groenten, maar je moet dit wel langzaam opbouwen. Omdat cavia's zelf geen vitamine…
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
De cavia: meest voorkomende ziektesDe cavia: meest voorkomende ziektesCavia’s laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Het zijn namelijk prooidieren, en een ziek dier is een makkelijke prooi v…

Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Sterilisatie hond, alles wat u moet wetenDe sterilisatie bij een hond is nogal een ingreep. Voordat u besluit om uw hond te laten steriliseren is het belangrijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.degrotecavia.nl
Sarahh (77 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.