Gezondheidscheck bij de kat: eenvoudig zelf te doen
Vele kattenliefhebbers hebben een kat als huisdier. Hoe weet je nu of je kameraadje in goede gezondheid verkeert? Jij kent je kat als geen ander en als er iets mis is, dan kun je dat vaak tijdig opmerken. De gezondheid wordt meestal pas bekeken op het moment dat je met je kat bij de dierenarts bent. Ook zelf kun je een algemene gezondheidscheck toepassen. Dat kan heel simpel door op zijn huid en vacht te letten, ogen en oren bekijken, eetgedrag, nare geurtjes of zwellingen.
Uiterlijk
Als je kat bij de dierenarts komt, dan wordt zijn gezondheid onderzocht. Zeker als hij niet vaak bij de dierenarts komt, is het verstandig om zelf je kat regelmatig te onderzoeken. Dit kun je bij je kat van jongs af aan al doen, zodat hij hieraan gewend raakt. Allereerst moet je naar zijn uiterlijk kijken. Als eigenaar ken je jouw kat het beste. Als er afwijkingen zijn dan bij jij degene bij wie dit het eerste opvalt. Als onderstaande punten van toepassing zijn dan is dit een reden tot zorgen:
- Doffe, diepliggende ogen
- Bleek tandvlees
- Vieze oren
- Bloed of andere afscheiding op de vacht of zijn dekentje
- Nare geur van zijn lichaam
- Onverwachtste zwellingen
- Afname van gewicht
Simpele controles
Strijk over zijn hele lichaam en kijk ook tussen zijn pels naar zijn huid. De huid mag geen schilfers bevatten. Kijk ondertussen naar de reacties van de kat bij aanraking. Bij een snelle beweging van zijn kop kan het zijn dat het pijn doet. Ook kan hij pijn aangeven door te blazen of agressief te reageren. De ogen, oren en anus moeten schoon zijn. Als je in zijn bek kijkt moet het tandvlees roze zijn. Rood tandvlees en bruine vlekken op de tanden duiden op een ziekte. Een gezonde kat weegt ongeveer 4 tot 6 kilo. Een kat heeft het ideale gewicht als de ribben niet te zien zijn, maar wel te voelen zijn bij aaien.
Eten en drinken
Het is belangrijk te weten hoeveel je kat eet of drinkt. Vooral een tekort aan water moet tijdig aangevuld worden. Een kat kan zelfs enkele weken overleven zonder eten, maar zonder water kan hij slechts enkele dagen in leven blijven. Als de kat niet wil eten of drinken is het noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan.
Gedrag
Als een kat pijn heeft kunnen de volgende punten van toepassing zijn:
- Rusteloosheid
- Agressief bij aanraking
- Geen zin om te bewegen
- Niet geïnteresseerd
- Abnormaal slaapgedrag
- Voortdurend spinnen
Ontlasting
Het uiterlijk van de ontlasting en de hoeveelheid zeggen veel over de toestand van het spijsverteringsstelsel. De normale ontlasting van een kat is bruin en vast van vorm. Mocht de kat diarree hebben of erg persen voor zijn ontlasting moet je naar de dierenarts. Ook als er bloed of slijm in de ontlasting zit is er iets niet in orde. Als de kat ploteling zijn behoefte op ongewone plaatsten doet, kan het zijn dat er problemen zijjn met darmen of blaas.
Overig
Om de gezondheid van je kat optimaal te houden moet je preventief wormen en vlooien bestrijden. Het is raadzaam om met een gezonde kat jaarlijks langs te dierenarts te gaan voor een gezondheidscontrole. Indien je twijfels hebt over de gezondheid van je kat is het verstandig om de dierenarts er naar te laten kijken.