Een konijn uit het asiel: ook heel lief en gezellig
Konijnen zijn schattige dieren en je hebt besloten dat je er eentje wilt als huisdier. Misschien wel omdat het leuk is voor de kinderen. Dat is zo gedaan, want bij dierenwinkels, tuincentra of via advertenties kun je voor weinig geld al aan een konijn komen. Omdat veel mensen vaak impulsief een konijn aanschaffen en er spijt van krijgen, gebeurt het maar al te vaak dat een konijn naar het asiel wordt gebracht. Besef dat er ontzettend veel konijnen zijn ondergebracht in opvangcentra die ook een baasje zoeken en die ook heel lief en gezellig zijn. Geef deze dieren ook een nieuwe kans.
Een nieuw huisdier
Veel mensen vinden het erg gezellig om een konijn als huisdier te nemen. Kinderen willen ook vaak heel graag een konijn hebben. Het is schattig en ze willen er graag mee knuffelen. Vaak kun je een konijn gemakkelijk aanschaffen. In de dierenwinkels, zelfs tuincentra kun je er zo een kopen voor weinig geld. Konijnen zijn ook regelmatig gratis af te halen, omdat mensen erop uitgekeken raken of dat ze per abuis een zwanger vrouwtje in huis hebben gehaald. Een konijn is van nature een groepsdier en is liever niet alleen. In dierenasiels zijn veel konijnen die graag een nieuwe kans krijgen.
Impulsieve aankoop
Vaak wordt er niet goed over nagedacht, ouders zien een lief klein konijntje in de dierenwinkel en vinden het leuk voor de kinderen. Kinderen houden misschien pas op met vragen om een konijn totdat ze een hebben. Soms wordt er uit impulsief gedrag een konijn in huis gehaald. Helaas zijn er veel mensen die niet beseffen waar ze aan beginnen. Zonder zich te verdiepen wat het betekent om voor een konijn te zorgen, wordt er een aangeschaft. Ze realiseren zich bijvoorbeeld niet dat een konijn wel meer dan tien jaar kan worden, terwijl veel kinderen na een korte tijd wel weer zijn uitgekeken op hun nieuwe speeltje. Een konijn heeft aandacht nodig en de juiste verzorging.
Het konijn is niet schattig meer
Jonge konijntjes zijn schattig, maar alle babydieren worden volwassen. Dan kan het zijn dat het konijn helemaal niet zo schattig meer is. Als een konijn ongelukkig is, kan hij gaan bijten en krabben. Hij wil niet meer opgepakt worden en hij is chagrijnig. Helaas zijn er veel ongelukkige konijnen die een eenzaam leven in een veel te klein hok slijten. Van nature zijn het groepsdieren en gezelschap nodig hebben om zich goed te voelen.
Opvangcentra
Er zijn ontzettend veel konijnen in opvangcentra die klaar zijn voor een nieuwe kans. Veel mensen weten niet dat ze een konijn ook in het dierenasiel of een knaagdieropvangcentrum kunnen vinden. Op de website van de dierenbescherming kun je vaak een heleboel dieren vinden die op zoek zijn naar een baasje. De verzorgers kunnen meer informatie geven over het konijn in hun opvang. Voor een konijn dat nog alleen leeft, kun je ook het beste in een opvangcentrum een vriendje zoeken.
Konijnenwensen
Hoe zorg je dat een konijn gelukkig wordt? Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Een konijn is een groepsdier en het is belangrijk dat er minimaal twee konijnen bij elkaar gehouden worden. Een mannetje met een vrouwtje gaat het beste, maar dan moet het mannetje natuurlijk wel gecastreerd zijn. In opvangcentra zijn sommige konijnen al gecastreerd. Verder hebben ze ruimte nodig om lekker te kunnen rennen en springen. Naast een goed en droog nachthok is een ruime ren nodig waar ze 24 uur per dag in en uit kunnen. Verder zijn ze dol op hooi en dagelijks wat groenvoer naast hun droogvoer.
Het dierenasiel
Jaarlijks raken tienduizenden dieren hun thuis kwijt. Ze zijn verdwaald, gedumpt, of er kan door omstandigheden niet meer voor ze worden gezorgd. Het asiel vangt al die dieren liefdevol op en probeert een nieuwe eigenaar te zoeken. De dierenbescherming werkt samen met erkende dierenasielen. Deze worden ondersteund met promotie en voorlichting, organisatorisch advies, nieuw- en verbouw, opleiding en training.
Bij een asiel denkt men vaak dat er alleen honden en katten worden opgevangen. De opvang van dieren beperkt zich echter niet tot honden en katten: er komen ook vele knaagdieren, vogels en dieren uit het wild terecht. Er komen ook wel eens exotische dieren in terecht. Als er gespecialiseerde opvang nodig is, komt het dier vaak in handen van een particuliere organisatie. Waar nodig kunnen deze opvangcentra rekenen op steun van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming krijgt geen structurele overheidssubsidie en is afhankelijk van de steun van hun leden en anderen die een bijdrage geven.
Zorgen voor een konijn
Kinderen voelen zich meestal sterk aangetrokken tot konijnen. Ze zien het als een lief troeteldier. Voordat je als ouder een keuze maakt, moet je wel een goede overweging maken. Dit voorkomt uiteindelijk teleurstelling. Het kind moet leren hoe het konijn opgepakt moet worden om krabben en bijten te voorkomen. Zeker bij jonge kinderen moeten de ouders altijd opletten als het konijn bij het kind is.
Het houden van konijnen brengt altijd extra werk met zich mee, zoals het schoonmaken van het konijnenhok, maar dat bezwaar weegt niet op tegen de voordelen die er aan verbonden zijn. Een kind kan zo leren om begrip en liefde krijgen voor dieren. Op deze manier kan hij dichter bij de levende natuur staan, dat in ons drukke levensbestaan toch al moeilijker wordt. Ook zijn konijnen leuk voor volwassenen. Het is een huisdier dat je gemakkelijk kunt combineren met een baan. Ze kunnen erg tam en aanhankelijk worden en dit kan een hele hoop vreugde geven.
Lees verder