Een vizsla: de juiste hond voor mij?

Een vizsla: de juiste hond voor mij? De vizsla is een opmerkelijke verschijning met een spectaculaire kleur. Zijn edele kop en atletische lichaamsbouw doen menig hoofd draaien. Het zijn intelligente jachthonden die makkelijk op te voeden zijn. Hun aanhankelijke karakter maakt ze bovendien geschikt als gezinshond. Toch zijn ze niet voor iedereen geschikt.

Rasinfo

  • Schofthoogte: reu 56-64 centimeter, teef 53-61 centimeter
  • Gewicht: 20 tot 30 kilogram
  • Vachtverzorging: eenvoudig, ruien
  • Beweging: zeer veeleisend
  • Voeding: gemiddeld
  • Karakter: levendig, aanhankelijk, gevoelig en intelligent

Oorsprong

De vizsla is een zeer oud hondenras dat stamt uit de Middeleeuwen en wordt al sinds de 10de eeuw ingezet als jachthond. Ze vinden hun oorsprong in Hongarije waar ze uitsluitend door de adel gehouden mochten worden. Door de eeuwen heen werden ze binnen de aristocratische kringen gefokt tot uiterst getalenteerde jachthonden. Vizslas vallen onder de categorie 'Pointers'. Na Wereldoorlog I en Wereldoorlog II waren ze bijna uitgestorven. Door bloedlijnen van het ras in Oostenrijk kon het ras overleven. Vandaar dat de vizsla ook soms een Oostenrijks-Hongaarse jachthond genoemd wordt. De vizsla ligt aan de basis van de ontwikkeling van de weimaraner en de kortharige Duitse staande hond, die beiden gelijkenissen vertonen en tevens wereldvermaard zijn om hun jachttalent.

Uiterlijk

De vizsla is slank en atletisch gebouwd met een sterke bespiering. De kop heeft een nobele uitstraling met veel karakter. De ogen hebben dezelfde kleur als de vacht. De vacht varieert van egaal donker tarwegeel, cognac, tot donker goudkleurig. De hond kan een schouderhoogte van 61 centimeter bereiken. Vizsla's kijken alert en intelligent uit hun ogen.

Kortharig

De kortharige vacht heeft een sterke glans, die bij een gezonde voeding nog meer opvalt. Die glans oogt nog mooier als de zon erop schijnt. De kortharige vizsla brengt in het algemeen heel weinig geur mee. Door het gebrek aan ondervacht is de kortharige vizsla totaal ongeschikt om buiten gehouden te worden.

Draadharig

De vacht van de draadharige vizsla is vrij stug en vormt op de kop duidelijke wenkbrauwen, snorretje en een baardje. De vacht is halflang, 2 tot 3,5 centimeter. De draadharige vizsla heeft een waterafstotende ondervacht.

Temperament en karakter

De vizsla is een zeer aanhankelijke hond. De honden kregen niet voor niets de bijnaam 'velcro-vizsla' of 'velcro-hond'. Ze plakken als het ware aan hun baasje. Dat uit zich bijvoorbeeld in tussen de benen van het baasje komen staan of tegen het baasje komen leunen. Ze zijn ook een koudegevoelig ras dat graag komt profiteren van de lichaamswarmte van zijn gezinsleden. De haard of kachel is nog zo'n aantrekkingspunt voor de hond.

De vizsla is een zeer gevoelige hond die absoluut geen harde opvoeding verdraagt. Harde woorden of fysiek pijnigen wordt door de intelligente vizsla niet vergeten en zal resulteren in een bange, ongelukkige hond. Het is zeer belangrijk dat je de hond op een enthousiaste manier meekrijgt in de opvoeding. Door zijn intelligentie is hij helemaal niet moeilijk op te voeden. Hij begrijpt zeer snel wat van hem verwacht wordt als het correct geleerd en gevraagd wordt. Hij doet niets liever dan zijn baasje plezieren en voor hem werken. Enthousiaste beloningen zijn de drive van de vizsla.

De vizsla is door zijn jachtinstinct gefixeerd op andere (wilde) dieren, maar als hij van jongs af aan opgroeit met andere dieren laat hij ze verder ongemoeid. Hij zal de baas wijzen op een vreemd dier op het terrein of op wild in de natuur. De hond besluipt zijn prooi waarna hij een voorpoot omhoog houdt, zijn staart kaarsrecht achteruit steekt en met zijn neus de prooi aanwijst. Dit heet 'voorstaan'. Daarna wacht hij op bevel of actie van de baas alvorens iets te ondernemen. Als de baas niet in de buurt is worden de beslissingen zelf genomen, soms met ongewenste afloop.

De vizsla is zeer geschikt als gezinshond, op voorwaarde dat hij veel beweging en liefde krijgt. Voor kleine kinderen is hij minder geschikt. Hij zal kinderen nooit opzettelijk pijn doen, maar vizslas zijn vaak overenthousiast, veel te bruut en ze kennen hun eigen kracht niet. Kleine kinderen worden meer dan eens overrompeld, omvergelopen, besprongen en soms zelfs weggekatapulteerd. De hond hiervoor straffen zorgt enkel voor totaal onbegrip want hij bedoelt het wel goed. Bovendien is zijn staart, vaak op gezichtshoogte van een kind, een echte zweep die zelfs voor volwassenen erg pijnlijk kan zijn.

Voeding

De vizsla is geen grote eter maar zal het teveel in zijn bakje ook opeten, met op termijn overgewicht tot gevolg. Een afgewogen hoeveelheid op meerdere momenten van de dag heeft dus de voorkeur. Zijn spiermassa vergt veel energie en dus is goede voeding noodzakelijk. Goede voeding bestaat uit minimum 70% zuiver vlees zonder plantaardige rest- of bijproducten, zoals granen of rijst. Dergelijk voer vind je doorgaans niet in de supermarkt, maar op het internet of in dierenspeciaalzaken. Voor zulke kwaliteit betaal je meer, maar de dagelijkse hoeveelheid die je moet geven is meestal minder én je bespaart op (latere) dierenartskosten. Bovendien is goede voeding essentieel voor de levensduur en vooral de levenskwaliteit van elke hond. In de koudere periodes van het jaar mag de vizsla een beetje meer voer krijgen. Let er wel op dat hij op gewicht blijft.

Beweging

De vizsla heeft zeer veel beweging nodig om gezond te blijven en om zijn energie kwijt te kunnen. Kan hij zijn energie niet voldoende kwijt, dan zal hij gedragsproblemen vertonen zoals dingen vernielen, blaffen of hyperactief binnen rondsprinten en vanalles omstoten of beschadigen. Door zijn aanhankelijkheid en fixatie op het baasje zal hij ook niet snel dingen alleen doen. Opdat de hond voldoende beweging zou krijgen zal het baasje dus actief mee moeten doen. Dat betekent meermaals per dag stevig wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, apporteerspelletjes tot in het oneindige, etcetera. Een vizsla is bijna onvermoeibaar. En als hij dan toch even moe is zal hij zeer snel gerecupereerd zijn, klaar voor meer actie. De vizsla is dus enkel geschikt voor sportieve mensen die op meerdere momenten van de dag samen met de hond actief bezig kunnen zijn.

Aandachtspunt: een puppy of jonge hond mag niet veel wandelen, zeker grote rassen niet. Dit kan later gewrichtsproblemen opleveren. De beenderen zijn immers pas na 14 maanden volgroeid. Pas vanaf een leeftijd van 8 weken: 10 min, max. 5x/dag, en elke maand 5 min erbij tellen: 12 weken: 15 min, max. 5x/dag, 16 weken: 20 min, max. 5x/dag, enzovoort.

Zorg bij het apporteren of als speelgoed steeds voor gladde voorwerpen. Behaarde voorwerpen waar vuil en zand tussen kan kruipen, zoals tennisballen, zorgen voor tandslijtage.

Samengevat

Ben jij heel sportief en heb je veel vrije tijd die je samen met je hond wil doorbrengen? Besef je dat jachthonden zoals de vizsla geen loutere gezelschapshonden en best veeleisend zijn? Is de prijs van kwalitatief voer en verzorging het waard voor jou? Heb je een liefdevol gezin met oudere kinderen dat graag dieren ziet? Heb jij een zacht en vriendelijk karakter?

Dan is de vizsla vast iets voor jou!

Lees verder

© 2018 - 2024 Olivander, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras VizslaHondenras VizslaEen vrij onbekend hondenras die steeds meer in opkomst komt is de Vizsla. De vizsla wordt ook wel Hongaarse staande hond…
De Vizsla als jachthondDe Vizsla als jachthondDe Magyar Vizsla is een jachthond die oorspronkelijk afkomstig is uit Hongarije. Hij is middelgroot en elegant gebouwd e…
De HeidewachtelDe Heidewachtel, ook wel Kleine Munsterlander genoemd, is een veelzijdige hond, zowel geschikt voor de jacht als voor ge…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…

Het nut van een drinkfontein voor je binnenkatHet nut van een drinkfontein voor je binnenkatWater is één van de fundamentele factoren die leven mogelijk maakt. Daarom is eenvoudige toegang tot water voor mens en…
De voordelen van kokosolie voor honden en kattenDe voordelen van kokosolie voor honden en kattenKokosolie wordt gemaakt van het vruchtvlees uit de kokosnoot. Het is een plantaardig vet dat zowel voor inwendig als uit…
Bronnen en referenties
Reacties

Van Werde -. Henri, 20-04-2020
Wij hadden een Weimaraner, leuke hond maar erg moeilijk mbt karakter.
Nu is onze Viszla bijna 4 jaren oud. Elke dag genoeg beweging, ongeveer 6 km kan hij vrij rondlopen in het bos, de andere 6 km aangelijnd op rustige wegen, elke dag opnieuw.
Hij is super tevreden, ontzettend dankbaar, zeer slim, erg afhankelijk en zowat alle mensen zijn vrienden.
In huis is dit op voorwaarde dat hij/zij dagelijks voldoende beweging krijgt een echte vriend, rustig, recupereert snel na een wandeling en loopt dan wat rond in huis en tuin altijd in de omgeving van mensen.
Hij is super gevoelig als ik even mijn stem verhef kruipt hij in zijn zetel… deze hond is intelligent, super actief tijdens de wandeling… perfecte hond dus als je dagelijks enkele uren gaat wandelen, de hond is dan achteraf je enorm dankbaar.
Goede waakhond maar vriendelijk. Reactie infoteur, 21-04-2020
Klopt helemaal Henri!
Belangrijk qua opvoeding is een vroege socialisatie - vanaf pup - met vreemde mensen en andere honden. Zoniet durft het ras doorgaans gereserveerd of wantrouwig omgaan met vreemde mensen. Dat heb jij duidelijk goed aangepakt.
Een ander belangrijk punt, zoniet het belangrijkste bij dit ras, is beweging, véél beweging! De sleutel naar een goedgemanierde en gelukkige jachthond is uitputting. Prikkels, prikkels en nog eens prikkels. Je hoort vaak dat een vizsla doorgaans braver is los dan aangelijnd. Het ras moet zich kunnen uitleven. Ook hiervoor applaus voor van de jury!

Van Dijkhuizen, 05-03-2019
Hallo, wij hebben een vizsla van ongeveer 4 jaar de laatste 2 jaar vertoon ze kale plekken op haar flanken (allebei)
ik heb steeds gedacht dat ze ergens vatbaar voor was, maar het blijf maar aan, Wat kan het zijn en wat is er aan te doen, wij hebben ze wel het afgelopen jaar gewassen na het uitlaten en spelen in de modder.
kan het zijn dat ze niet tegen de hondenshampoo kan
We horen het graag Reactie infoteur, 05-03-2019
De vizsla heeft eigenlijk helemaal geen wasbeurt nodig. De vacht van de vizsla houdt amper vuil vast en het vuil dat toch tussen de haren komt valt er vrij snel tussenuit. Bovendien heeft een hond een soort vetlaag op de huid en tussen de haren. Deze beschermt de hond tegen allerlei slechte invloeden van buitenaf en tegen uitdroging. Als je de hond wast met eender welke shampoo, tast je deze vetlaag serieus aan en is het mogelijk dat de hond huidproblemen krijgt of gaat ruiken. Daarnaast kan ook de shampoo zelf voor een allergische reactie zorgen. Beter laten dus.

Een flinke borstelbeurt volstaat om vuil eraf te krijgen. Gebruik vanwege de korte vacht geen ijzeren of scherpe borstel, maar een stugge borstel met fijne haren. We willen zijn huid immers niet beschadigen. Je moet de borstel zelf kunnen verdragen op je handrug.

Ruikt de hond toch, dan ligt dat meestal aan zijn deken/kussen. Regelmatig wassen dus!

Blijft het probleem aanhouden, raadpleeg dan zsm een dierenarts.

Olivander (14 artikelen)
Laatste update: 21-04-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.