De voordelen van kokosolie voor honden en katten
Kokosolie wordt gemaakt van het vruchtvlees uit de kokosnoot. Het is een plantaardig vet dat zowel voor inwendig als uitwendig gebruik geschikt is. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, zou kokosolie de lichamelijke gezondheid van een hond of kat kunnen verbeteren. Uitwendig verbetert het de conditie van de huid en de vacht. Ook heeft het een schimmeldodende werking en helpt het bij de genezing van wondjes en infecties. Daarnaast bevordert kokosolie een goede stoelgang en vermindert het lichaamsgeurtjes en een slechte adem. Kokosolie is geschikt voor honden en katten, maar ook andere dieren kunnen er baat bij hebben.
Waar komen kokosnoten vandaan?
Het vruchtvlees uit de kokosnoot wordt gebruikt voor het maken van kokosolie. Kokosnoten groeien aan kokospalmen. Deze bomen komen voor in tropische en subtropische gebieden zoals: Indonesië, India en de Filipijnen. De palmen groeien op zandgrond, langs het strand. Ze zijn goed bestand tegen het zoute grondwater. Kokospalmen houden van een plek in de volle zon.
Hoe zien kokosnoten eruit?
Kokosnoten zitten in groene bolsters, die na het oogsten worden verwijderd. Dan komt er een bruine, harige noot tevoorschijn. De harde bast aan de buitenkant beschermt het zaad in de noot. Aan de binnenkant van de bast zit het vezelige, witte vruchtvlees, dat wordt gebruikt voor het maken van kokosolie. Binnenin de kokosnoot zit kokoswater. Dit kun je drinken. Kokosmelk ontstaat als je het water mengt met het witte vruchtvlees.
Hoe wordt kokosolie gemaakt?
Kokosolie wordt gemaakt van kopra, het vruchtvlees uit de kokosnoot. Dit vruchtvlees moet eerst drogen voordat het wordt verwerkt. Daarna wordt er olie uit geperst. Er zijn verschillende manieren om kokosolie te maken, maar de meest gangbare zijn de geraffineerde en de virgin kokosolie.
Geraffineerde kokosolie
Geraffineerde kokosolie ontstaat na bewerking. Eerst wordt het vruchtvlees op hoge temperatuur gedroogd. Daarna wordt er olie uit geperst. De olie wordt geraffineerd, gebleekt en ontgeurd. Met behulp van oplosmiddelen of stoom verdwijnt de zo kenmerkende kokosgeur. Door dit proces gaan wel belangrijke voedingsstoffen verloren. Ook worden alle kokosnoten gebruikt, zowel de goede als de beschimmelde en rotte noten. Door het ontgeuren van de olie ruik je dat niet meer. Daarom is geraffineerde kokosolie meestal van mindere kwaliteit en goedkoper.
Virgin kokosolie
De beste kokosolie is koudgeperst en biologisch. Bij biologische kokosolie zijn geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het is niet bewerkt en bevat geen toevoegingen. Door het koud persen van kokosvezels blijven ook de voedingsstoffen behouden.
Vloeibare of vaste kokosolie?
Kokosolie is vloeibaar in het land van herkomst. In Nederland is het door de lagere temperaturen meestal hard. Zodra de temperatuur boven de 25 graden Celsius komt wordt het vet vloeibaar. Kokosolie is wit in vaste vorm en doorzichtig in vloeibare vorm.
Waarom is kokosolie goed voor honden en katten?
Het is bekend dat kokosolie goed is voor je gezondheid. Minder bekend is dat de goede eigenschappen van kokosolie ook invloed hebben op de gezondheid van dieren. Kokosolie is goed voor honden en katten, maar ook paarden, varkens en kippen kunnen er baat bij hebben. De MCT's (middellange vetzuurketens) in kokosolie hebben een positieve invloed op de gezondheid van dieren. Ze stoppen de groei van veel ziektekiemen.
De verzadigde vetten in kokosolie
Olie en vet bestaan uit vetzuurketens die kort, middellang of lang zijn. Korte en middellange (MTC) vetzuurketens verteren snel en makkelijk, lange vetzuurketens verteren langzaam. Veel vetsoorten bestaan vooral uit lange vetzuurketens. Kokosolie bestaat voornamelijk uit middellange vetzuurketens. In de lever worden de MTC-vetzuren direct omgezet in energie en niet in vet. De vertering kost het lichaam nauwelijks energie. De vetzuren in kokosolie bevorderen de stofwisseling en verbeteren de werking van de schildklier.
Laurinezuur en caprylzuur
Laurinezuur en caprylzuur zijn de vetzuren in kokosolie die parasieten, bacteriën, schimmels en gisten doden. Parasieten zijn organismen die zich voortplanten ten koste van hun gastheer. Voorbeelden van parasieten zijn: wormen, vlooien, luizen en teken. Alleen ziekteverwekkers worden gedood, goede bacteriën blijven in leven. Hierdoor blijft de darmflora in balans en verbetert de spijsvertering. Dit heeft ook een positieve uitwerking op het immuunsysteem.
De werking van kokosolie bij inwendig gebruik
- Het voorkomt en geneest gist- en schimmelinfecties.
- Het biedt bescherming tegen bacteriën, virussen, parasieten en andere ziekteverwekkers.
- Het biedt bescherming tegen vlooien, wormen en teken.
- Het vermindert een slechte adem. Kokosolie kan als tandpasta worden gebruikt.
- Het verhoogt de weerstand.
- Het verbetert de spijsvertering.
- Het helpt bij een goede stoelgang.
Wat doet kokosolie voor de huid en de vacht?
- Het biedt een lichte bescherming tegen de zon, maar met een factor van vier tot acht is dat niet voldoende.
- Het laat de vacht glanzen.
- Het zorgt voor een gezonde huid en vermindert een droge, geïrriteerde en jeukende huid.
- Het vermindert de lichaamsgeur van honden met een stinkende vacht.
- Droge, gebarsten voetzolen worden zacht en genezen beter als je ze insmeert met kokosolie.
- Het desinfecteert wondjes en bevordert de genezing.
Kokosolie voor uitwendig gebruik
Voor het verbeteren van de conditie van de huid kun je kokosolie ook uitwendig gebruiken. Smeer dan een klein beetje vet op de aangedane huid. Kokosolie trekt snel in de huid en voelt niet vet aan, mits je niet te veel gebruikt. De werking van kokosolie is bij uitwendig gebruik hetzelfde als bij inwendig gebruik.
Parasieten
Een hond of kat met kokosolie op zijn vacht is minder aantrekkelijk voor vlooien en teken. Kokosolie op de huid is licht zuurvormend. Daar houden vlooien en teken niet van. Ze kiezen dan liever voor een andere gastheer. Smeer de vacht in voordat het dier naar buiten gaat.
Hoeveel kokosolie mag je een huisdier geven?
De meeste dieren vinden kokosolie wel lekker en eten het zo op. Je kunt ook wat door de voeding doen. Reken één theelepel per tien kilo lichaamsgewicht. Als je te veel geeft kan de hond of kat diarree krijgen. Daarom is het beter om bij dieren met gevoelige darmen met wat minder te beginnen en de hoeveelheid langzaam te verhogen. Te veel kokosolie veroorzaakt verder geen bijwerkingen.
Hart- en vaat ziekten bij dieren
Mensen en dieren hebben verzadigde vetten nodig. Het vervoert vitamines in het lichaam, het is nodig voor de bouw van cellen en voor een goede werking van de hormonen. Bij dieren is de verhouding tussen goed en slecht cholesterol beter in evenwicht dan bij mensen. Daarom hebben ze, in tegenstelling tot mensen, maar weinig last van dichtslibbende aderen. Het geven van kokosolie leidt niet tot hart- en vaatziekten bij dieren. De middellange vetzuurketens binden namelijk niet aan cholesterol.