Een golden retriever: de juiste hond voor mij?

Een golden retriever: de juiste hond voor mij? De golden retriever is een heel populair hondenras en dat bijna overal in de wereld. Het is een grote kindervriend met een enorm jachttalent. Ze zijn intelligent, zachtaardig, vriendelijk en meegaand. Om deze redenen zijn ze heel geschikt als gezinshond. Door hun intelligentie zijn ze ook gemakkelijk op te voeden, wat ze erg aantrekkelijk maakt als eerste hond. Toch blijken ze niet voor iedereen geschikt.

Rasinfo

  • Schofthoogte: reu 56-61 centimeter, teef 51-56 centimeter
  • Gewicht: reu 34 kilogram, teef 29 kilogram
  • Vachtverzorging: vrij bewerkelijk, ruien
  • Beweging: veeleisend
  • Voeding: veeleisend
  • Karakter: vriendelijk, meegaand en intelligent

Oorsprong

De Golden Retriever heeft zijn oorsprong in Schotland waar hij in het midden van de 19de eeuw gefokt werden door de rijke Schotse elite voor de jacht, op land en in het water. Vanuit Schotland en Engeland vonden ze hun weg naar het Europese vasteland.

Uiterlijk

De golden retriever is een hondenras dat zowat iedereen wel herkent. Golden retrievers hebben een diep roomkleurige tot gouden vacht, bestaande uit een zachte ondervacht en vlakke, licht golvende bovenvacht. Qua schofthoogte zitten ze op een maximum van 61 centimeter. Dat maakt dat ze voor veel mensen niet te groot en niet te klein zijn. Bovendien hebben ze een stevige lichaamsbouw waardoor ze tegen een stootje kunnen. Een andere eigenschap is het zachtaardige gelaat. De langere vacht van de golden retriever durft al eens zand en vuil mee binnen te brengen. Door een zachte borstelbeurt na het wandelen kan dit echter voorkomen worden. De honden zijn zacht in de bek en kunnen geschoten wild en zelfs een krant dragen zonder sporen na te laten.

Temperament en karakter

Opvoeding is doorgaans helemaal niet moeilijk door zijn slimme en rustige karakter. Golden retrievers moeten wel consequent, maar vriendelijk behandeld worden. Harde woorden of een harde aanpak verdragen ze niet goed. Ze hebben ook wat uitdaging nodig bij de training omdat ze snel verveeld raken.

De golden retriever is verwant aan de labrador retriever. Het is een intelligente allround-jachthond. Ze blijven rustig bij zowat elke situatie. Hun sterkste vaardigheid is apporteren van wild of speelgoed. Daarvoor werden ze initieel gefokt. Waken is evenwel niet hun sterkste punt. Ze zullen de baas waarschuwen voor vreemden op het terrein, maar daar houdt het meestal wel bij op.

De golden retriever is evenwichtig en past zich aan zowat elk gezin aan. Het is een eerlijke, vriendelijke en aanhankelijke hond. De golden retriever is bovendien een echte kindervriend. Andere dieren zijn meestal geen enkel probleem voor de golden retriever. Ook voor mensen met een beperking is hij uitzonderlijk lief en doet hij zijn uiterste best om ze te begrijpen.

Verlatingsangst en vernielzucht zijn gedragsproblemen die vaak voortvloeien uit een gebrek aan aandacht en beweging, de schuld van de baas dus. Honden zijn sociale dieren en hebben voldoende interactie nodig. Aandacht en beweging zijn voor elke hond kernpunten die hun gezondheid en geluk bepalen.

Voeding

Voeding is voor golden retrievers een groot aandachtspunt. Hun gewicht moet precies opgevolgd worden. Ze verorberen vaak alles wat je hen voorschotelt in een snel tempo. Om die reden is overgewicht een veelvoorkomend probleem en dat is altijd de schuld van het baasje. De golden retriever eet beter meermaals per dag kleinere porties die afgestemd zijn op hun grootte en beweging. Hondenvoeding dat granen of rijst bevat (meestal plantaardige bij- of restproducten genaamd in de ingrediëntenlijst) zijn totaal ongeschikt. Ga voor degelijk voer met minstens 70% aan zuiver vlees. Dat vind je doorgaans niet in de supermarkt maar in dierenspeciaalzaken of online. Het zal je meer geld kosten, maar het zal de gezondheid, levensduur en levenskwaliteit van je golden retriever ten goede komen. Op die manier bespaar je weer dierenartskosten.

Beweging

Golden retrievers hebben veel beweging nodig. Ze bewegen weinig uit zichzelf, zelfs niet als ze een grote tuin ter beschikking hebben. Die zijn ze immers al snel beu. Ze doen veel liever iets met de baas. Een paar keer per dag rond het blok is te weinig beweging voor de golden retriever, zeker aan de leiband. Ze apporteren heel graag en veel. Een bal met werpstok is dan geen overbodige luxe. Zorg wel voor een gladde bal, geen behaarde of ruwe bal zoals een tennisbal waar zand en vuil in kan kruipen. Dit zorgt voor tandslijtage. Veel beweging is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van je golden retriever.

Samengevat

De golden retriever is een zeer geschikte gezinshond. Hij ziet bovendien graag kinderen, past zich aan elk gezin aan en doet er alles voor. Een golden retriever is makkelijk op te voeden waardoor hij perfect is als eerste hond. Veel beweging met het baasje en aandacht voor de voeding is belangrijk voor de golden retriever.

Heb jij een actieve levensstijl waarbij je de hond dagelijks kan betrekken, ongeacht het weer? Vind je het niet erg wat vaker de stofzuiger of dweil vast te nemen om het vuil en haar die je hond binnenbrengt aan te pakken? Zijn de kosten voor kwalitatieve voeding en verzorging vanzelfsprekend voor jou? Heb jij een warm gezin met een grote liefde voor dieren? Dan is de golden retriever zeker iets voor jou!

Lees verder

© 2018 - 2024 Olivander, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
De voornaamste jachthonden: een overzichtReeds sinds mensenheugenis jagen mens en hond samen. Maar niet alle honden zijn geschikt om getraind te wordenvoor de ja…

Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…
Het nut van een drinkfontein voor je binnenkatHet nut van een drinkfontein voor je binnenkatWater is één van de fundamentele factoren die leven mogelijk maakt. Daarom is eenvoudige toegang tot water voor mens en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay (bewerkt)
Olivander (14 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.