Een labrador retriever: de juiste hond voor mij?

Een labrador retriever: de juiste hond voor mij? Het zijn zowat de bekendste en meest populaire honden ter wereld. En niet zonder reden: talent voor de jacht, zachtaardig, vriendelijk, intelligent en geweldig met kinderen. Het verbaast dan ook niemand dat de labrador retriever de gezinshond bij uitstek is. Toch blijken ze niet voor iedereen geschikt.

Rasinfo

  • Schofthoogte: reu 56-57 centimeter, teef 54-56 centimeter
  • Gewicht: reu 30 kilogram, teef 28 kilogram
  • Vachtverzorging: eenvoudig, ruien
  • Beweging: veeleisend
  • Voeding: redelijk
  • Karakter: zachtaardig, eerlijk en intelligent

Oorsprong

De graaf van Malmesbury bracht in de 19de eeuw de labrador retriever naar Engeland vanuit het huidige eiland Newfoundland, Canada. Ze werden ingezet in de jacht, op land en in het water. Vanuit Engeland vonden ze hun weg naar het Europese vasteland.

Uiterlijk

De labrador retriever herken je vrijwel meteen. Het is een stevig gebouwde hond met een korte en vrij stug aanvoelende vacht. Deze is volledig waterafstotend en droogt snel op eens nat geworden. Labrador retrievers hebben een zwartkleurige, geelkleurige of chocolade vacht, ook wel leverkleurig genoemd. De labrador retriever heeft een schouderhoogte van maximum 57 centimeter en dat is niet erg hoog. Hij is daarbij vrij stevig gebouwd. Een andere eigenschap is de relatieve korte en dichtbehaarde staart, ook wel 'otterstaart' genoemd.

Temperament en karakter

Net als de golden retriever is de labrador retriever een slimme allrounder, die om die reden vaak gebruikt wordt als blindengeleidehond. Labradors worden ook vaak gebruikt als drugshond en ingezet door het leger om mijnen op te sporen. Hun rustige aard is daarvoor zeer geschikt. Apporteren van wild uit het water is ongetwijfeld hun beste talent.

Door zijn intelligentie is hij niet moeilijk op te voeden. De labrador retriever verdraagt echter geen harde opvoeding. Een consequente en vriendelijke opvoeding geeft de beste resultaten.

De labrador retriever kan zich in elk gezin aanpassen, waardoor hij zo populair is als gezinshond. Hij is vriendelijk en eerlijk. De labrador is doorgaans geweldig met kinderen. Ook met andere dieren en mensen met een beperking kan hij het goed vinden.

Een labrador retriever is zoals de meeste honden een sociale hond. Dat betekent dat je er als baasje veel mee bezig moet zijn. De hond elke werkdag laten wachten tot jij bekaf thuiskomt zal de hond ongelukkig maken en gedragsproblemen als verlatingsangst en vernielzucht in de hand werken.

Voeding

Labrador retrievers eten vaak meer dan goed voor ze is. Ze weten haast niet wanneer ze moeten stoppen. Veel labradors lijden dan ook aan obesitas. De vinger wijst steeds in de richting van het baasje als schuldige van het overgewicht van zijn hond. Hun gewicht moet nauwlettend gemonitord worden. Om die reden geef je beter een aantal keer per dag afgemeten hoeveelheden. Laat zeker geen gevulde eetbak staan. De hond zal zich ziek eten. Het is daarbij belangrijk de hoeveelheid voer juist af te meten op de grootte en de hoeveelheid beweging van de hond. Hondenvoer met granen of rijst (vaak plantaardige bij- of restproducten genoemd op de verpakking) is absoluut niet geschikt voor de labrador retriever, en eigenlijk voor geen enkele hond. Kies liever voor kwalitatief voer met een hoog percentage (minimum 70%) aan zuiver vlees. Dat vind je meestal niet in de supermarkt maar in dierenspeciaalzaken of op het internet. Het is duurder, maar het zal je labrador op het juiste gewicht en gezond houden. Dat scheelt dan weer in de dierenartskosten, maar vooral in de levensduur en levenskwaliteit van je hond.

Beweging

Labrador retrievers zijn jachthonden, géén gezelschapshonden. Dat is zeer belangrijk om weten. Ze hebben vrij veel beweging nodig en hoewel hij zich perfect kan thuisvoelen in een stad mag zijn lichaamsbeweging zich niet beperken tot 3 maal per dag een blokje om. De labrador retriever is ook niet het ras dat, zelfs met een grote tuin, uit zichzelf genoeg beweegt. Dat doet hij liever samen met zijn baas. Beweging is naast voeding de enige remedie tegen overgewicht bij de labrador. Je ziet het meteen aan de hond als het baasje daarin faalt. Bovendien, een hond die veel beweging krijgt is een gelukkige hond.

Samengevat

De labrador retriever is een allround jachthond die zich in moderne tijden aangepast heeft tot gezinshond bij uitstek. Het is een sociale hond die graag veel tijd doorbrengt met zijn baasje. Daarnaast heeft hij vrij veel beweging nodig, hetgeen hij niet uit zichzelf doet. Ook een doordacht voedingspatroon èn de juiste voeding is essentieel bij dit ras. Voorts is de labrador zachtaardig, eerlijk, intelligent en een uitstekende gezinshond.

Heb jij genoeg vrije tijd om dagelijks met de hond bezig te zijn en hem veel beweging te geven, door weer en wind? Ben je consequent en vriendelijk in de opvoeding, maar even goed ook consequent in het voeren? Ben je bereid geld uit te geven aan de juiste voeding en verzorging van je hond? Ben je opgewassen tegen vuil en haren die de hond binnen brengt? En heb je een actief en hartelijk gezin, klein of groot, dat graag dieren ziet? Dan is de labrador retriever vast iets voor jou!

Lees verder

© 2018 - 2024 Olivander, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
De Labrador Retriever, opvoeding, karakter en kostenDe Labrador Retriever, opvoeding, karakter en kostenDe Labrador staat bekend als de ideale gezinshond. Dat is natuurlijk niet voor niets! Maar wat maakt de Labrador nu prec…
De Labrador RetrieverDe Labrador RetrieverDe Labrador Retriever is Nederlands populairste hondenras. Zij zijn gefokt als vissers- en jachthond en komen oorspronke…

De juiste slaapplaats voor de hond, welke mand is geschikt?De juiste slaapplaats voor de hond, welke mand is geschikt?Jouw hond heeft een eigen slaapplaats nodig. Het is niet alleen een plaats om te rusten, maar ook een plaats waar hij zi…
Kat aanlijnen: gebruik van een lijn en tuigje bij kattenKat aanlijnen: gebruik van een lijn en tuigje bij kattenDe aanblik van een aangelijnde kat mag dan her en der wat wenkbrauwen doen fronsen, het is heel goed mogelijk om met een…
Olivander (14 artikelen)
Laatste update: 30-07-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.