Een cairn terriër: de juiste hond voor mij?

Een cairn terriër: de juiste hond voor mij? De cairn terriër is een zeer oud hondenras dat zijn verdienste heeft in de jacht op klein wild en als gezinshond. Ze staan bekend om hun vrolijke, assertieve, ongecompliceerde en actieve aard en zijn een perfecte partner voor actieve mensen die in de stad wonen. Een groot voordeel van dit hondenras is dat ze amper verharen. Toch zijn ze niet voor iedereen geschikt.

Rasinfo

  • Schofthoogte: 28 tot 31 centimeter
  • Gewicht: 6 à 7,5 kilogram
  • Vachtverzorging: gemiddeld, trimmen (€)
  • Beweging: redelijk
  • Voeding: weinig
  • Karakter: vrolijk, onbevreesd, intelligent

Oorsprong

De cairn terriër is waarschijnlijk één van de oudste terriërrassen en vindt zijn oorsprong in de Schotse Hooglanden en het eiland Skye. Ze werden de typische steenhopen ingestuurd die weien en eigendommen afbakenden, de 'cairns', om op klein wild te jagen, zoals knaagdieren (konijnen, hazen, ratten,...) en roofdieren (wezels, vossen, marters, dassen,...). Het waren echte werkhonden die onverwijld hun prooi vastgrepen en niet loslieten met vaak een snelle dood van de prooi tot gevolg. Om die reden werden ze gekweekt met sterke staarten, opdat het baasje de hond aan de staart uit de cairns kon trekken met de prooi in zijn grip. Ze zijn bovendien te zien op zeer oude schilderijen als gezelschapshonden van de Schotse en Britse adel en rijke burgerij.

Bloedlijnen van de cairn terriër zorgden voor de vorming van de West Highland white terriër en de Schotse terriër. Het ras bestond veel eerder dan de skyeterriër maar bij gebrek aan naam werd eerst voor kortharige skyeterriër geopteerd. Deze naam werd echter geweigerd door de Kennel Club vanwege de mogelijke verwarring met de skyeterriër, die vergelijkingen vertoonde met de cairn terriër maar toch een ander ras was. Pas in 1912 kreeg men de toestemming van de Kennel Club om de cairn terriër als een apart hondenras te fokken.

Bekende personen met een liefde voor het hondenras waren onder andere J. Edgar Hoover (eerste directeur FBI) en Z.K.H. Edward VIII, de hertog van Windsor (voorheen koning van het Verenigd Koninkrijk en keizer van Indië, afgetreden in 1936).

Uiterlijk

De cairn terriër heeft een ruige en waterafstotende vacht die bestaat uit een ruwe bovenvacht en een zachte ondervacht. De kleuren variëren van crèmekleurig tot rood en grijs tot bijna zwart. Ze bestaan echter niet in het wit. Ze hebben overigens een stevige staart die recht omhoog komt als de hond zijn aandacht op iets heeft gevestigd. De gespitste oren op de kleine kop geven de cairn terriër een pittige uitstraling.

Verzorging

De cairn terriër moet gemiddeld om de 3 à 4 maanden getrimd worden. Geregeld trimmen zorgt ervoor dat de cairn terriër praktisch niet verhaart. Begint de hond toch meer te ruien, dan is het vaak tijd voor een trimbeurt. Hierbij worden oude haren met de hand geplukt van bij de wortel opdat nieuwe haren zouden kunnen groeien die de hond beschermen tegen water en vuil. Dit moet door een professional gebeuren en moet dus meegerekend worden in het kostenplaatje. Verkeerd plukken is erg oncomfortabel, vaak zelfs pijnlijk voor de hond en veroorzaakt stress waardoor het steeds moeilijker wordt. Knippen of scheren van de haren bij dit ras is uit den boze. Zo wordt de bovenvacht beschadigd en is de hond niet bestand tegen koude en regen. Bovendien blijven de oude haren op die manier zitten, hetgeen jeuk, huidirritatie en rui veroorzaakt. Het is de bedoeling dat zelfs na een grondige trimbeurt de hondenvacht er wat rommelig uitziet. Door hun dubbele vacht nemen ze al eens wat zand en vuil mee naar binnen. Een zachte borstelbeurt na het wandelen kan dit voorkomen.

Temperament en karakter

Door zijn intelligentie is hij niet moeilijk op te voeden. De cairn terriër vereist een consequente en eerlijke opvoeding. Een cairn terriër die toegelaten wordt het huishouden te domineren krijgt vaak gedragsproblemen.

De cairn terriër is zoals de meeste honden een sociale hond en prima geschikt als gezinshond. Ze zijn doorgaans goed met kinderen. Ze zijn een onvermoeibare kameraad met een vrolijk karakter en een indrukwekkend luide blaf. Ze kunnen het evenwel iets moeilijker vinden met andere dieren. Soortgenoten zijn meestal geen probleem, maar kleinere dieren zoals konijnen, kippen, knaagdieren en katten worden opgejaagd en als ze niet snel genoeg zijn ook effectief gedood. Vergeet niet dat ze gefokt zijn tot echte killers. Eens ze iets op het spoor zijn hebben ze geen gehoor meer voor de bevelen van hun baasje en neemt hun instinct het over. Ze zijn overigens vliegensvlug voor hun grootte.

Cairn terriërs zijn zowel tevreden in een huis met tuin als in een appartement. In beide gevallen zijn dagelijkse wandelingen essentieel om de hond gelukkig en gezond te houden. Ze gaan even graag mee winkelen als naar het strand of het bos. Bovendien zijn ze onafhankelijk in hun doen en tegelijkertijd zeer aanhankelijk naar mensen toe. Ze waken goed, maar zullen vreemden eerder verwelkomen dan verjagen. Door hun onafhankelijkheid durven ze als ze de kans krijgen de wereld gaan verkennen en nieuwe mensen leren kennen. Een omheining rond de tuin en een leiband zijn daarom aan te raden.

Bovendien zijn het bezige baasjes. Dat betekent dat je er als baasje veel mee bezig moet zijn. De hond elke werkdag laten wachten tot jij bekaf thuiskomt zal de hond ongelukkig maken en gedragsproblemen als verlatingsangst en vernielzucht in de hand werken.

Voeding

Cairn terriërs zijn geen grote eters. Ze kunnen rondkomen met weinig voer. Dat betekent niet dat ze lekkernijen niet zullen aannemen. Te veel voer zal ook worden opgegeten. Laat zeker geen gevulde eetbak staan. Als ze voer laten liggen dan heb je te veel gegeven. Neem het dan ook weg. De vinger wijst steeds in de richting van het baasje als schuldige van het overgewicht van zijn hond. Om die reden geef je beter een aantal keer per dag kleine hoeveelheden. Het is daarbij belangrijk de hoeveelheid voer juist af te meten op de grootte en de hoeveelheid beweging van de hond. Hondenvoer met granen of rijst (vaak plantaardige bij- of restproducten genoemd op de verpakking) is absoluut niet geschikt voor de cairn terriër, en eigenlijk voor geen enkele hond. Kies liever voor kwalitatief voer met een hoog percentage (minimum 70%) aan zuiver vlees. Dat vind je meestal niet in de supermarkt maar in dierenspeciaalzaken of op het internet. Het is duurder, maar het zal je cairn terriër op het juiste gewicht en gezond houden. Dat scheelt dan weer in de dierenartskosten, maar vooral in de levensduur en levenskwaliteit van je hond.

Beweging

Cairn terriërs zijn actieve honden en moeten dagelijks hun beweging krijgen. Beweging is naast voeding de enige remedie tegen overgewicht. Je ziet het meteen aan de hond als het baasje daarin faalt. Bovendien, een hond die veel beweging krijgt is een gelukkige hond. Ze zijn dol op spel, zoals apporteren.

Samengevat

De cairn terriër is een ongecompliceerde en onvermoeibare hond met een vrolijk karakter. Ze kunnen zowel in een huis met tuin als in een appartement leven mits ze de nodige beweging krijgen. Aandacht voor beweging en voeding zorgt ervoor dat het ras zeer oud kan worden, soms zelfs ouder dan 20 jaar. Het is een prima gezinshond die lief is voor kinderen maar minder voor andere dieren dan honden. Bovendien verharen ze amper mits ze de nodige vachtverzorging krijgen van een professional.

Heb jij genoeg vrije tijd om dagelijks met de hond bezig te zijn en hem de nodige beweging te geven, door weer en wind? Ben je consequent en vriendelijk in de opvoeding? Heb je geen andere dieren dan honden in huis of zitten ze veilig weg? Ben je bereid geld uit te geven aan de juiste voeding en verzorging van je hond? En heb je een hartelijk gezin, klein of groot, dat graag dieren ziet? Dan is de cairn terriër vast iets voor jou!

Lees verder

© 2018 - 2024 Olivander, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…
Hondenrassen: Cairn TerriërHondenrassen: Cairn TerriërDe Cairn Terriër is een klein vrolijk hondje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Schotland. Hij werd gebruikt als jachth…
Japanse terriër: een rashond uit JapanJapanse terriër: een rashond uit JapanDe Japanse terriër is zoals de naam al zegt een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Foxterriërs uit Europa werden gekr…
Schotse terriërSchotse terriërDe Schotse terriër is een krachtige, kleine huishond, met een trouw, moedig en onverschrokken karakter. Het is een Brits…

Waarom een hond beter niet buiten houden?Waarom een hond beter niet buiten houden?Bij de aankoop van een hond rijst bij sommige mensen de vraag of ze de hond nu binnenshuis of buitenshuis zouden houden.…
Waaraan moet een buitenkennel voor een hond voldoen?Waaraan moet een buitenkennel voor een hond voldoen?Als je beslist hebt een hond aan te kopen voor het buitenleven zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, en n…
Bronnen en referenties
Olivander (14 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.