Hondenrassen: Cairn Terriër
De Cairn Terriër is een klein vrolijk hondje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Schotland. Hij werd gebruikt als jachthond voor de jacht op vossen, dassen en otters. Het is een ondeugend en vrolijk hondje dat houdt van lekker bezig zijn. Hij past zich gemakkelijk aan zijn omgeving aan en past goed in een gezin met kinderen. Spelen met kinderen vindt hij fijn en dit actieve hondje heeft veel beweging nodig.
Geschiedenis
Er zijn al beschrijvingen van dit ras bekend vanaf de 16de eeuw. De Cairn Terriër werd gebruikt als jachthond voor de jacht op vossen, dassen en otters. Men gaat er vanuit dat de voorouders van deze hond afkomstig zijn uit de Schotse Hooglanden. Hij heeft zijn naam te danken aan het werk dat hij moest uitvoeren: het vrijhouden van de Cairns (steenhopen) van ongedierte. De naam Cairn Terriër is in het jaar 1910 voor het eerst vastgelegd door de Engelse Kennelclub. Naast jachthond werd hij ook als waakhond gebruikt. Tegenwoordig wordt hij vooral als gezelschapshond gebruikt.
Uiterlijk
De Cairn Terriër is een echte werkhond en heeft een gespierd en sterk lichaam. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 6 en 7 kilo. Hij staat goed op zijn voorpoten en heeft een sterke achterhand. De schouderhoogte is gemiddeld tussen de 28 en 31 centimeter waarbij een reu meestal iets groter is dan een teef. Hij is iets langer dan hij hoog is en heeft een normaal postuur. De ribben zijn goed gerond en dit hondje is erg lenig. Zijn donker hazelnootkleurige ogen zijn middelgroot en zijn wijd uiteen geplaatst. De staart is goed behaard, wordt vrolijk gedragen, maar niet over de rug gekruld. De vacht is dubbel met een overvloedige ruwe, maar niet grove bovenvacht en een zachte ondervacht. De kleur kan variëren van: crème, rood, grijs, tarwekleurig tot bijna zwart. De donkere punten aan de oren en snuit, zijn kenmerkend voor dit ras.
Karakter
Hij is vrolijk, opgewekt en zelfbewust. Met zijn levendige karakter is hij altijd in voor wat kattenkwaad. Hij is een goede kameraad, zolang er maar genoeg aandacht aan hem wordt besteed. Hij past zich goed aan in de gezinssituatie en kan ook erg goed met kinderen samen. Samen spelen met kinderen vindt hij leuk. De Cairn Terriër straalt enthousiasme uit en kan soms wat eigenwijs zijn. Hij is niet agressief, erg intelligent en heeft flink wat beweging nodig.
Jachthond
Van oorsprong was de Cairn Terriër een ongedierte verdelger. Dit karaktertrekje heeft hij nog steeds in zich. Zo kan hij vreemde katten en andere dieren die niet tot zijn gezin behoren, verjagen. Hij kan wel met katten samen gehouden worden, mits hij er ermee is opgegroeid. Hij houdt ervan om behendigheids-trainingen te doen en blinkt uit in spelletjes. Wees je er wel van bewust, dat als hij een prooidier ruikt zoals een konijn, dat hij even afgeleid is.
Lichaamsbeweging
Elke hond, dus ook een Cairn Terriër, heeft lichaamsbeweging nodig. Een paar keer per dag een klein blokje om lopen is niet voldoende. Hij wil graag bezig zijn, lekker rennen en het liefst veel tijd samen met het baasje doorbrengen. Hij houdt van rennen in het bos of op het strand. Meestal houdt hij er ook van om met andere honden samen te spelen.
Verzorging
De Cairn Terriër heeft een ruwe vacht dat eens in de vier maanden getrimd moet worden. Het trimmen kun je doen door de oude bovenvacht te plukken met duim en wijsvinger. Als deze haren zijn verwijderd, behoudt hij de ondervacht en een al weer nieuwe aangelegde ruwe bovenvacht. Dit scheelt ook met verharen. Sommigen kiezen ervoor om de Cairn Terriër 1 tot 2 keer per jaar helemaal kort te laten plukken. Dan loopt hij een tijdje rond in zijn wollen ondervacht totdat er een nieuwe bovenvacht is gegroeid. Vaak laten mensen de hond trimmen in een trimsalon, maar er zijn ook cursussen om dit zelf aan te leren. Verder moet de vacht dagelijks geborsteld worden.
Overige informatie
De gemiddelde levensverwachting van een Cairn Terriër is 14 jaar. Hij kan tegen een stootje en is over het algemeen een gezonde hond. Mocht je interesse hebben voor een Cairn Terriër, laat je dan eerst goed informeren. Een fokker kan je met plezier meer informatie geven.