Hondenras: Ierse terriër

Hondenras: Ierse terriër De Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel mensen zijn onder de indruk wanneer ze deze hond tegenkomen. De hond heeft een speels karakter en houdt ervan om beweging te krijgen en te spelen. De Ierse terriër is dan ook zeer geschikt voor een gezin met kinderen. Ook is de Ierse terriër erg eigengereid en zeer trouw jegens zijn baas en gezin. Dit Ierse hondenras is vooral geschikt voor mensen die met zijn eigenzinnige karakter om kunnen gaan.

Rasinfo

  • Schofthoogte: tussen 45 en 50 cm. De Ier is een middelgrote hond.
  • Kleur: roodbruin.
  • Gewicht: ongeveer 12 tot en met 14 kg.

Herkomst

De Ierse terriër komt, zoals de naam al zegt, uit Ierland. De Ierse terriër is omstreeks 1700 ontstaan en is daarmee één van de oudste terriërrassen. Door zijn ruwharige vacht kon de Ierse terriër goed tegen het gure klimaat van Ierland. De Ier werd oorspronkelijk vooral gehouden om wilde dieren en indringers buiten de deur te houden. Ook ontwikkelde de Ier een aardig jachtinstinct waardoor hij erg geschikt was voor de jacht. Het is niet helemaal zeker wat precies de oorsprong is van de Ierse terriër, maar waarschijnlijk zijn de ruwharige Black and Tan terriër en de Ierse Wolfshond voorouders van de Ierse terriër.

Karakter

De Ierse terriër heeft een zelfverzekerd en trots karakter en lijkt daarmee een beetje op het Ierse volk. De Ier is niet agressief, maar wel erg moedig en deinst er dan ook niet voor terug om zichzelf of zijn baas te verdedigen. Ierse terriërs kunnen erg eigenwijs zijn wat ook wel kenmerkend is voor terriërs. Deze eigenzinnige eigenschap van de Ier heeft echter wel zijn charme. Verder is de Ier erg trouw en is daarmee een echte vriend voor de baas en zijn gezin. De hond is dan ook erg geschikt voor mensen met kinderen. De Ierse terriër is heel speels en is graag in beweging.

Verzorging en vacht

De Ierse terriër moet af en toe geborsteld worden zodat dode haren verwijderd kunnen worden. De Ier moet ook regelmatig getrimd worden om zijn ruwe, mooie vacht te behouden. Het is dus zeer belangrijk om dit goed bij te houden zodat de vacht van de hond mooi blijft. De hond mag alleen gewassen worden als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld om de vacht goed te houden. Het wassen van de Ierse terriër moet gebeuren met een milde shampoo.

Opvoeding van de Ierse terriër

Het is erg belangrijk om de Ierse terriër zo vroeg mogelijk te socialiseren met andere mensen en andere honden. Het is ook noodzakelijk om de Ier met strakke hand op te voeden. Dit betekent dat de Ierse terriër duidelijke regels moet kennen zodat hij niet over zijn baas heen loopt. Dit is vooral noodzakelijk bij reutjes. Teefjes hebben vaak niet de neiging om uit te testen wie de baas. Met een strakke hand betekent echter niet dat de baas zijn Ierse terriër fysiek mag straffen of op welke manier dan ook pijn mag doen. Naast het feit dat het uiterst laf is om een hond fysieke schade te berokkenen, werkt dit ook nog eens averechts. De Ierse terriër zal door fysieke straffen alleen maar agressief gedrag gaan vertonen of juist bang worden, maar dit geldt natuurlijk voor elke hond.

Beweging

De Ier is een hond die veel beweging nodig heeft en dus regelmatig een redelijk eind moet worden uitgelaten. Als de Ierse terriër onvoldoende beweging krijgt, kan het dier verveeld worden of gefrustreerd raken. Als de hond gefrustreerd raakt, kan deze sloopgedrag vertonen. Het beste is dan ook de Ierse terriër minstens drie keer per dag uit te laten. Ook is het wellicht een goed idee om één of meerdere keren in de week een grote wandeling met de hond te maken.

Geschikte baas

Zoals eerder vermeld, is het noodzakelijk dat de baas van een Ierse terriër stevig in zijn schoenen staat en daarnaast veel met de hond kan lopen. Ook lijkt het aangeraden om al wat ervaring met andere, kleinere terriërs te hebben gehad voordat een baas aan een Ierse terriër begint. Sommige Ieren kunnen erg makkelijk zijn maar dit ligt sterk aan de persoonlijkheid van de individuele hond.
© 2018 - 2024 Jsv2000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Hondenras: West highland white terriërHondenras: West highland white terriërDe West hightland white terriër wordt ook wel afgekort naar Westie. Het zijn kortpotige witte vrolijke hondjes met een r…
Ierse babynamenBen jij of je partner in blijde verwachting? Dan is een naam voor de toekomstige kleine zeker een van de dingen waar je…

Hersenbloeding bij een katHersenbloeding bij een katOok voor een kat geldt dat deze een hersenbloeding kan krijgen en daar zijn meerdere oorzaken voor te benoemen. Meestal…
Een golden retriever: de juiste hond voor mij?Een golden retriever: de juiste hond voor mij?De golden retriever is een heel populair hondenras en dat bijna overal in de wereld. Het is een grote kindervriend met e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
  • https://www.startpunthonden.nl/hetras/256/ierse-terrier
  • https://www.hondenpage.com/hondenrassen/ierse-terrier.php
  • http://www.irishterriers.nl/wp/rasbeschrijving/
Jsv2000 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.