Japanse terriër: een rashond uit Japan

Japanse terriër: een rashond uit Japan De Japanse terriër is zoals de naam al zegt een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Foxterriërs uit Europa werden gekruist met Japanse honden, waardoor het ras is ontstaan. Deze zeldzame hond komt buiten Japan nauwelijks voor. Deze aanhankelijke en kleine hond beschikt over een goed karakter en is zowel geschikt als gezelschapshond als jachthond. Deze sierlijke hond houdt niet zo van kou en hij krijgt graag beweging.

Geschiedenis

De Japanse terriër is ontstaan doordat Europese zeelieden hun Foxterriërs mee hebben genomen naar Japan waar ze werden gekruist met Japanse honden. Zo werden aan het begin van de 19de eeuw Gladharige Fox Terriërs (afkomstig uit Nederland) in Japan geïntroduceerd. Deze werden gekruist met de inheemse honden om een nieuwe terriër te creëren die kleiner was dan zijn voorouders. Ze waren geschikt als gezelschapshond en als jachthond. Hij is een geschikte jachthond voor de jacht op waterwild. Oorspronkelijk was de naam van deze hond de “Nihon Teria”, ook wel “Nippon Terriër”of “Nihon Terriër” genoemd. Hij behoort tot de rasgroep van de kleine terriërs. Buiten Japan komt deze hond nauwelijks voor.

Uiterlijk

Met een gemiddelde schouderhoogte van 34 centimeter behoort de Japanse Terriër tot de kleine honden. De schouderhoogte mag een paar centimeter afwijken. Het gewicht van deze hond is gemiddeld tussen de 3 en 4 kilogram. Zijn lichaamsbouw is compact.

De schedel van deze kleine terriër is klein en vlak zonder een duidelijke stop. De snuit is recht van vorm. De ogen hebben een gemiddelde grootte en zijn ovaalvormig en donker van kleur. De oren zijn klein en hoog aangezet en vallen in een V-vorm naar voren.

Zijn sterke hals die een middelmatige lengte heeft, heeft geen keelhuid. De ledematen hebben niet al te zware botten. Ook zijn staart is vrij fijn. De voeten hebben gesloten compacte tenen waarbij de voetzolen en nagels zwart zijn van kleur. De rug is kort maar stevig.

Vacht

De Japanse terriër heeft een zeer korte vacht van slechts 2 millimeter. De vacht is glanzend, glad en dicht. Deze vraagt wel wat verzorging en moet regelmatig geborsteld worden. De vacht kan de volgende kleuren hebben: driekleurig met een zwarte kop, tan met wit, wit met zwarte vlekken of zwarte of wildkleurige platen op het lichaam.

Karakter

Deze lieve, aanhankelijke hond is uitermate geschikt als gezelschapshond. Hij is sierlijk, levendig en waakzaam en kan soms wat wispelturig zijn. Over het algemeen is deze hond altijd vrolijk. De hond heeft wel beweging nodig. Hij kan zich aanpassen aan een stadsleven. Deze hond kan niet zo goed tegen kou. Hij heeft een liefdevolle opvoeding nodig en vraagt door zijn levendige en vrolijke karakter de nodige aandacht.

Overige informatie

Zoals geldt voor elk huisdier moet je er goed over nadenken voordat je eraan begint. Zorg ervoor dat je vooraf voldoende informatie hebt opgevraagd. Mocht je meer willen weten over dit ras is het raadzaam om contact op te nemen met een fokker.

Lees verder

© 2012 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aanschafkosten van honden per rasAanschafkosten van honden per rasWanneer je besluit om een hond aan te schaffen, moet je rekening houden met de aanschafprijs. Met name voor echte rashon…
De leeftijd van de hondDe leeftijd van de hondWaarschijnlijk heb je altijd al horen zeggen dat één jaar in het leven van een hond gelijkstaat aan zeven mensjaren. Dit…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…

Kitten versus oudere katKitten versus oudere katVoor mensen die een kat willen aanschaffen is de verleiding groot om voor een kitten of jonge kat te gaan. Zo’n leuk, ex…
De hond en zijn staart: humeurbarometer en werkinstrumentDe hond en zijn staart: humeurbarometer en werkinstrumentDe staart van de hond is als het ware een humeurbarometer. Uit de lichaamstaal van de staart van de hond kan je heel wat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pleple2000, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.wikipedia.nl
  • www.hondencentrum.com
  • www.worldwidebase.com
  • www.uwhondenkat.nl

Reageer op het artikel "Japanse terriër: een rashond uit Japan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 10-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Zeldzame hondenrassen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!