Een nestje puppies; en nu?
Heb je een teef en binnenkort een nestje puppy's? Dat zal vast een hele leuke ervaring zijn, maar er zijn ook een aantal punten waar je bij stil moet staan. Zo moet je bijvoorbeeld weten wat de teef het beste kan eten tijdens de dracht en hoe zit dat eigenlijk tijdens de zoogperiode? Ook is het belangrijk te weten waar je op moet letten als je moet bepalen of alle pups gezond zijn, zoals de temperatuur. En hoe zit het met vaccineren en ontwormen?
Voeding tijdens de dracht
Een goede voeding met voldoende voedingsstoffen en zorgen dat de teef voldoende opneemt om in haar energiebehoefte te voorzien is zeer belangrijk tijdens de dracht. Grote hoeveelheden moeten verdeeld worden over 2-4 maaltijden, anders wordt de druk op het middenrif te groot. vermijd veranderingen in het rantsoen tijdens dracht- en zoogperiode. De laatste dagen voor de partus kan de eetlust dalen.
Temperatuur pup en omgeving tijdens en na de geboorte
Volwassen honden zijn homeotherm; ze houden hun temperatuur gelijk. De jongen zijn gedeeltelijk poikilotherm, ze nemen de temperatuur van de omgeving aan.Als de beestjes het niet warm genoeg krijgen is eventueel een warmtelamp, vloerverwarming of een warmwaterzak een oplossing, maar pas op dat het niet té warm wordt (boven 32 graden krijgen de pups het moeilijk). Zorg ook voor het vermijden van tocht.
De normale temperatuur van de pup is op de eerste dag 35,5 graden, op dag 7 37,5 graden. De eerste dagen koelen de pups snel af, dus dat is een belangrijk punt om op te letten. Dit treedt vaak op bij ziektes, te weinig moederzorg, te weinig melk en kou. De pups zijn onrustig, piepen, nemen niet toe in gewicht of vallen af. De hartslag daalt extreem (van 220 naar 40-50/min) en ook de ademhaling daalt (van 26 naar 4-8 / min).
Groeiverloop (wegen) en voeding van de pups
Buikomvang, vacht, temperatuur, kleur ed zijn belangrijk, maar regelmatig wegen van de jongen helemaal: direct na het drooglikken, 12 uur later en dan 1x per dag moeten de dieren gewogen worden. Na 1 week kunnen de intervallen groter worden. Er mag geen gewichtsafname zijn, want dat is het eerste teken van aankomende problemen. De risicogroep heeft een laag geboortegewicht en meer dan 10% gewichtsverlies in de eerste 12-24 uur; dit betekend bijvoeren! De gemiddelde groei van een pup moet zijn: 1,6-4 gr/24 uur/ kg van het te verwachten volwassen gewicht. 1,6 bij rassen van 60 kg, 4 bij rassen van 5 kg. Pups en kittens die met de hand worden grootgebracht groeien minder hard.
De voeding van het moederdier tijdens de lactatie
Dit is vooral belangrijk in de 3e en 4e week van de lactatieperiode. De teef moet voortdurend voer ter beschikking hebben of anders 3-4 maaltijden per dag krijgen. Voeropname en conditie moeten regelmatig gecontroleerd worden (gezonde teef na de partus 5-10% meer dan normaal). Tijdens de top van de lactatie kan een beetje gewichtsverlies optreden. Bij een groot nest is de energiebehoefte 3x zo hoog als de onderhoudsbehoefte. Als de opnamecapaciteit te klein is moeten producten met een hoge energiedichtheid gegeven worden. Als de jongen zelf eten, kan de hoeveelheid voer langzaam worden verminderd; de melkproductie daalt dan. De pups moeten geleidelijk gespeend worden, anders is er kans op ontstekingen van de melkpaketten.
Bijvoeren van de jongen
Dit kan vanaf 3 weken, want dan is het melkgebit aanwezig. Begin met een brij van fijngemaakt vlees en bv brinta, of melkvervangend puppyvoer. Daarna kan compleet voer voor pups worden gegeven; vaker kleine beetjes, minstens 4x per dag op 6 weken. Als de moeder te weinig melk heeft is het verstandig de grotere jongen bij te voeren en de kleinsten op moedermelk te houden.
Vaccinaties en wormbestrijding
Vaccinatie pups: antilichamen van de moeder worden voornamelijk via de eerste melk opgenomen. Absorptie vanuit de darm vindt voornamelijk de eerste dag plaats. Bij de meeste pups zijn ze na 12 weken verdwenen. Het is wel afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen eerste melk. De cocktailenting vindt daarom pas plaats op 12-14 weken. Bij sommige pups is de immuniteit die ze van de moeder gekregen hebben al eerder verdwenen. Dan kunnen de dieren in die periode dus geïnfecteerd worden. In de praktijk worden de pups daarom gevaccineerd op 6, 9 en 12-14 weken. Het betreft hierbij verschillende vaccinaties.
Wormbestrijding pups: de meeste pups worden voor de geboorte al besmet met spoelwormen. Daarom moeten pups op 2, 4, 6, 8 en 12 weken ontwormd worden en daarna 1x per 2 maanden tot ze een half jaar zijn. Het is ook verstandig de teef in die periode enkele malen te ontwormen.