Huisdier besmet met hartworm

Huisdier besmet met hartworm Hartworm is een rondwormsoort die bij zoogdieren voorkomt. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar in Nederland of eigenlijk Noord- en West-Europa komt de rondwormsoort niet echt veel voor en treffen we de steekmug die de parasiet overbrengt meer voor in warmere streken. Wat niet wegneemt dat het niet geheel uit te sluiten is, immers besmetting van dier op dier kan ook plaatsvinden.

Wat is hartworm precies?

Hartworm, officieel Dirofilaria immitis, is een parasitaire rondworm. Een rondworm uit de familie van de Onchocercidae en welke voornamelijk bij zoogdieren terecht komt. Veruit het meeste bij honden, maar ook katten kunnen het oplopen.
De bestemming gaat via de steekmuggen en als de steek heeft plaatsgevonden, ondergaat de worm enkele transformaties (tot volwassenheid duurt het proces zo’n 7 maanden). De worm komt uiteindelijk via de bloedbaan in het hart terecht. De worm zal de rechterkamer van het hart als “gastheer” gebruiken. De worm zal in zijn grootste vorm zo’n 30 centimeter lang kunnen worden en een dier kan er meerdere hebben.

Waar?

De reden dat de hartworm niet veel voorkomt in Nederland heeft te maken met de temperatuur. Het moet er minimaal 2 weken aaneengesloten zeker 27 graden zijn wil de hartworm zich kunnen “ontwikkelen”. Onder de 14 graden vindt het überhaupt niet plaats. Daarom komt de hartworm ook met name in Zuid-Europa, Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, de warmere gedeelten van Noord-Amerika en het Midden-Oosten voor.

Bron: JensEnemark, PixabayBron: JensEnemark, Pixabay

Hoe herken je het?

Het kan tot een jaar of wat duren voordat je aan de hond merkt of deze hartworm heeft. De symptomen die erbij horen zijn:
  • Hoesten (wat erger wordt naarmate het dier zich meer inspant)
  • Lusteloos en een sterk teruglopend uithoudingsvermogen
  • Bloed ophoesten
  • Flauwvallen
  • Gewichts- en conditieverlies

Omdat het er langzaam in kan sluipen, valt het lang niet altijd direct op en besef je je later dat bepaalde symptomen al langer een rol hebben gespeeld. Controleer je hond of kat regelmatig op wat aspecten als er een kans op besmetting is, een hond of kat moet lekker actief zijn en niet lusteloos ... en zo kan je meer zaken controleren.

Naar de dierenarts!

Besmet

Als je denkt dat je dier het heeft moet je naar de dierenarts, maar eenvoudig is de diagnose niet te stellen. Als de dierenarts het toch heeft vastgesteld, moet het dier onder behandeling en dat kan een stevig traject zijn. De wormen moeten namelijk gedood worden en dit kan weer extra risico op embolieën met zich meebrengen (kleine stukjes van de gedode worm kunnen in de longvaten vast gaan zitten). Het dier moet je dan zoveel mogelijk opsluiten om opwinding en grote inspanning te voorkomen. Niet alle dieren die besmet en hersteld zijn, krijgen hun oorspronkelijke conditie weer terug.

Preventief

Er zijn twee zaken waar je op moet letten, namelijk het bestrijden van de muggen die hartworm over kunnen brengen en/of eventuele jonge besmettingen met de daarvoor geschikte middelen om zeep helpen.

Er zijn middelen tegen teken en vlooien waar je ook besmetting door deze mug mee kunt voorkomen. Je doet dit middels een pipet of een speciale band die het dier draagt. Jonge bestemmingen stoppen kan ook met een speciale pipet in de nek of met tabletten. De kuur moet dan wel goed afgemaakt worden.

Tot slot

Bij twijfel is het goed om contact op te nemen met de dierenarts en anders kan een preventieve kuur, in overleg met de dierenarts, je mogelijk al gerust stellen. Bij zichtbare symptomen zoals eerder genoemd is behandeling uiteraard direct gewenst.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom levensgevaarlijke hartwormen bij uw hondVoorkom levensgevaarlijke hartwormen bij uw hondVoorkom besmetting met de levensgevaarlijke hartworm van uw hond of kat. Omdat hartwormen zich in het hart en de longsla…
Hartwormen bij de hondHartwormen bij de hondHartwormen zijn parasieten die flinke schade bij je hond kunnen veroorzaken. Er zijn twee verschillende soorten hartworm…
Dieren: veel voorkomende hartafwijkingenEr zijn veel verschillende hart problemen bij huisdieren. In dit artikel kunt u lezen over de harziektes; klepafwijkinge…
Hartwormen bij hondenHartwormen bij hondenDe hartworm of dirofilaria immitis kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. Besmetting met hartworm kom…

Rode schilferige huid hond: puppyschurft door mijt haarzakjeRode schilferige huid hond: puppyschurft door mijt haarzakjeIndien een teef drachtig is, dan neemt de weerstand af en kan mijt welig tieren. Het kan tot een mijtuitbraak leiden, wa…
Vachtverzorging van katten per rasEen goede verzorging van de vacht is voor zowel (half)langharige als kortharige kattenrassen heel belangrijk. Het voorko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Josch13, Pixabay
  • H. Bruining - dierenkliniek Veldman
  • Afbeelding bron 1: JensEnemark, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.