Huisdier besmet met hartworm
Hartworm is een rondwormsoort die bij zoogdieren voorkomt. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar in Nederland of eigenlijk Noord- en West-Europa komt de rondwormsoort niet echt veel voor en treffen we de steekmug die de parasiet overbrengt meer voor in warmere streken. Wat niet wegneemt dat het niet geheel uit te sluiten is, immers besmetting van dier op dier kan ook plaatsvinden.
Wat is hartworm precies?
Hartworm, officieel Dirofilaria immitis, is een parasitaire rondworm. Een rondworm uit de familie van de Onchocercidae en welke voornamelijk bij zoogdieren terecht komt. Veruit het meeste bij honden, maar ook katten kunnen het oplopen.
De bestemming gaat via de steekmuggen en als de steek heeft plaatsgevonden, ondergaat de worm enkele transformaties (tot volwassenheid duurt het proces zo’n 7 maanden). De worm komt uiteindelijk via de bloedbaan in het hart terecht. De worm zal de rechterkamer van het hart als “gastheer” gebruiken. De worm zal in zijn grootste vorm zo’n 30 centimeter lang kunnen worden en een dier kan er meerdere hebben.
Waar?
De reden dat de hartworm niet veel voorkomt in Nederland heeft te maken met de temperatuur. Het moet er minimaal 2 weken aaneengesloten zeker 27 graden zijn wil de hartworm zich kunnen “ontwikkelen”. Onder de 14 graden vindt het überhaupt niet plaats. Daarom komt de hartworm ook met name in Zuid-Europa, Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, de warmere gedeelten van Noord-Amerika en het Midden-Oosten voor.
Bron: JensEnemark, Pixabay Hoe herken je het?
Het kan tot een jaar of wat duren voordat je aan de hond merkt of deze hartworm heeft. De symptomen die erbij horen zijn:
- Hoesten (wat erger wordt naarmate het dier zich meer inspant)
- Lusteloos en een sterk teruglopend uithoudingsvermogen
- Bloed ophoesten
- Flauwvallen
- Gewichts- en conditieverlies
Omdat het er langzaam in kan sluipen, valt het lang niet altijd direct op en besef je je later dat bepaalde symptomen al langer een rol hebben gespeeld. Controleer je hond of kat regelmatig op wat aspecten als er een kans op besmetting is, een hond of kat moet lekker actief zijn en niet lusteloos ... en zo kan je meer zaken controleren.
Naar de dierenarts!
Besmet
Als je denkt dat je dier het heeft moet je naar de dierenarts, maar eenvoudig is de diagnose niet te stellen. Als de dierenarts het toch heeft vastgesteld, moet het dier onder behandeling en dat kan een stevig traject zijn. De wormen moeten namelijk gedood worden en dit kan weer extra risico op embolieën met zich meebrengen (kleine stukjes van de gedode worm kunnen in de longvaten vast gaan zitten). Het dier moet je dan zoveel mogelijk opsluiten om opwinding en grote inspanning te voorkomen. Niet alle dieren die besmet en hersteld zijn, krijgen hun oorspronkelijke conditie weer terug.
Preventief
Er zijn twee zaken waar je op moet letten, namelijk het bestrijden van de muggen die hartworm over kunnen brengen en/of eventuele jonge besmettingen met de daarvoor geschikte middelen om zeep helpen.
Er zijn middelen tegen teken en vlooien waar je ook besmetting door deze mug mee kunt voorkomen. Je doet dit middels een pipet of een speciale band die het dier draagt. Jonge bestemmingen stoppen kan ook met een speciale pipet in de nek of met tabletten. De kuur moet dan wel goed afgemaakt worden.
Tot slot
Bij twijfel is het goed om contact op te nemen met de dierenarts en anders kan een preventieve kuur, in overleg met de dierenarts, je mogelijk al gerust stellen. Bij zichtbare symptomen zoals eerder genoemd is behandeling uiteraard direct gewenst.