mijn kijk opDe kat onderweg
Dat de hond aan de lijn of los met je meeloopt, is heel gewoon. We kijken er niet van op en vinden het soms alleen storend als de hond los loopt of als deze – aan de lijn – tegen je opspringt. Niet iedereen houdt immers van honden. Dat de hond gezellig aan de lijn overal mee naar toe gaat, vinden we niet vreemd. Zelfs in veel winkels loopt de hond ook gewoon mee naar binnen. Als iemand een kat bij zich heeft, ligt dat plots een stuk genuanceerder
.
Wie wel en wie niet?
Lekker met je hond langs de kustlijn of door het bos gaan lopen, is heerlijk. Echter, als iemand er echter met een kat aan de lijn loopt, is dat een stuk opmerkelijker. Of sterker nog, het wordt soms zeker niet op prijs gesteld. Immers, er zijn nogal wat honden die in de stress schieten van katten of erger. Maar deze openbare gelegenheid is er voor iedereen en toch worden joggers, fietsers, paardenberijders en gewoon wandelaars getolereerd. Zijn bovendien de eigenaren van de dieren niet de verantwoordelijke voor deze dieren (en hun gedrag) en niet andersom?
Dat maakt het soms moeilijk om de – getrainde – kat mee te nemen aan de lijn.
Kat in de stress?
Om nu niet de kat ook in de stress te laten schieten als je deze mee wilt nemen (je ziet dit nogal eens bij katten die niet buiten de eigen tuinmuren komen), zijn er wat veilige mogelijkheden. Een kat kan je niet altijd zomaar meenemen. Een kat die het niet gewend is aan een lijntje te lopen, zal mogelijk plat op de buik gaan liggen. De kat raakt gestrest, want je neemt hem mee uit zijn veilige territorium en dat ervaart de kat immers niet echt als prettig. Bovendien, als een kat niet gewend is om aan de lijn te lopen, weet hij ook om die reden niet wat hij moet doen. De kat kan zelfs in een hyper geraken, dus op deze manier aan de slag gaan is zeker een “no go”.
Kat aan de lijn
Als je van plan bent de kat mee te nemen aan de lijn, dan is het goed om dit vanaf jonge leeftijd te doen. Opvoeren van enkele minuten tot bijvoorbeeld een uur. Neem de kat vervolgens op verschillende plaatsen mee, maar wel met een mand of tas waar hij, desgewenst, weer veilig in kan springen als het toch allemaal even te veel wordt. Forceer vooral niets, want dat werkt averechts.
Een mand of tas met een open voorkant, maakt dat de kat alles ziet en de buitenwereld kan “ervaren” en toch veilig in de tas zit. Een schoudertas die tegen je aanhangt is bij voorkeur een veilige optie. Bovendien als de kat echt niet aan de lijn wil lopen, maar je wil hem wel meenemen … de open tas is een prima optie.
Onderneem dit ritueel regelmatig en laat het als “gewoon” zijn. Het is geen uitzonderlijke situatie, althans zo moet de kat het gaan ervaren. Je bent er altijd bij en als de kat een band met je heeft, zal de kat je vertrouwen. Geef de kat op deze manier dan ook nooit zomaar aan een ander mee, zoals je de hond nog wel eens door een ander uit kunt laten.
Aangezien er wel mensen zijn die de kat op deze wijze als “uitzonderlijk” zien, kan de kat “bekijks” hebben. Als de kat gewend is aan andere mensen en deze willen zo’n grappige kat in de mand of aan de lijn aaien, laat dit dan toe. Bij kinderen is het zinvol iets voorzichtiger te zijn, want zeker jonge kinderen kunnen nog wel eens ongecontroleerd handelen en van de stress zou de kat uit kunnen halen of bang weg kunnen duiken. Ook met andere mensen erbij geldt dat de kat zo normaal als mogelijk mee moet kunnen. Als jij het als normaal ziet, zal dit voor de kat ook meer normaal zijn.
Bron: Eigen kat - Annastaal Natuurlijk gedrag?
Is het natuurlijk gedrag de kat aan de lijn? Nee, maar feitelijk geldt dat voor veel dieren, we hebben immers van alles gecultiveerd.
We zijn het niet gewend, want de kat laat je lekker alleen naar buiten gaan (om bijvoorbeeld in de buurt de voortuinen vol te poepen). Maar ja, de hond hebben we ook ooit geleerd aan de lijn te kunnen lopen en kijk maar eens als je een niet getrainde hond plots aan de riem legt, hoe deze reageert. Dat kan soms heel lang duren wil dat goedkomen.
Voor de kat geldt dat als je vanaf jonge leeftijd de kat met een tuigje laat lopen en regelmatig de lijn er aan vast zet, dat het dier snapt dat deze aan de lijn moet lopen. Niet altijd even meegaand als de getrainde hond, want de kat is zo mogelijk nog nieuwsgieriger dan de hond en zeker langzamer.
Ieder dier mag de ruimte hebben
Feitelijk zou het niet uit moeten maken, want mens en dier moeten de ruimte krijgen in de natuur, maar de praktijk is toch wat anders. De fret die aan de lijn loopt, blijft tot op de dag van vandaag ook een “freakshow” en de kat aan de lijn wordt – hoewel je het wel vaker ziet – ook nog als “opmerkelijk” betiteld. Maar dat zegt feitelijk alles over de mens. In het brein gaat er maar moeilijk in dat als iets niet alledaags is, het nog steeds oké kan zijn.
Als iedereen … en dus ook iedere dierenliefhebber … nu in zijn waarde gelaten kan worden, dan wordt het er met allerlei verschillende dieren alleen nog maar kleurrijker op.