Mijn puppy jankt en is kreupel door groeipijn: Enostosis

Mijn puppy jankt en is kreupel door groeipijn: Enostosis Een leuke speelse puppy dat vindt iedereen leuk. Tijdens het groeien kan het voorkomen dat de hond na een half jaar gaat janken en kreupel lopen. De speelsheid is weg en de puppy zit het liefst in de hoek. Vooral bij grote rassen komt dit voor en wordt door groeipijn veroorzaakt. Die pijn komt door bloeddrukopbouw tussen het bot en botvlies. Wat houdt enostosis in en waarom heeft de puppy zoveel groeipijn?

Enostosis, groeipijn


Wat doet de groei?

Vanaf het moment dat de puppy is geworpen, zal het geleidelijk aan groeien. Daarbij zijn verschillende groeispurts van toepassing. De hond groeit en dat houdt in dat het lichaam van de hond in hoog tempo verandert. Meest kenmerkende is snelle botgroei, waardoor andere weefsels onder spanning komen te staan. Denk aan pezen, spieren en gewrichten. De botten zorgen er dus voor de spieren worden uitgerekt en dat kan pijn doen. Daarnaast heeft groeipijn te maken met de voeding van botten via kleine bloedvaatjes. Daarbij komt bloed tussen het bot en het botvlies, waardoor de hond heftige pijn kan ervaren. Wat houdt enostosis in en wat zijn de symptomen van groeipijn bij puppies?

Wanneer treedt groeipijn op?

Strikt genomen kunnen de pijntjes over de gehele groeiperiode voorkomen tot de hond circa anderhalf jaar oud is. In de meeste gevallen komt de pijn voornamelijk voor na ongeveer vijf maanden. Daarbij gaat het vaak om grote en minder vaak bij de kleine rassen. Het kan aanhouden tot de hond volgroeid is. Door gedegen medicatie kunnen de symptomen goed worden onderdrukt.

Waarom gebeurt enostosis?

Botten in het lichaam kunnen snel groeien, terwijl de spier- en peesgroei achterblijft. De botten worden in dat geval langer en zwaarder. Spieren en pezen worden, daardoor op trek belast. Bovendien worden bindweefsel, zenuwen en aders eveneens op spanning belast. De botten hebben daarnaast een zekere aanvoer van voedingsstoffen nodig. De aanvoerende bloedvaten zullen daardoor groeien, echter de beschikbare ruimte in het bot blijft daarbij achter. Oftewel er wordt een zekere hoeveelheid bloed naar het bot gepompt en kan minder goed worden afgevoerd. Er ontstaat een zekere bloedstremming, waardoor het bloed andere wegen gaat opzoeken. De bloed aanvoerende slagader en de afvoerende ader gaan gezamenlijk door dezelfde botopening, waardoor de kleine ader wordt dichtgedrukt. De combinatie zorgt voor verhoogde bloeddruk in en om de botten. Het bloed gaat accumuleren tussen het bot en het omringende botvlies. De combinatie van groei en bloeddrukopbouw in het botvlies kan de hond veel pijn geven.

Hoe te herkennen bij puppy?

Omdat de pijn rondom de botten intens kan zijn, heeft het veel invloed op de motoriek. Het botvlies kan loslaten, waardoor veel pijnprikkels worden afgegeven. Het houdt in dat de puppy reeds op jonge leeftijd kreupel gaat lopen en de hond niet wordt gestimuleerd om te gaan lopen. De ene poot kan mogelijk meer pijn doen dan de andere, waardoor het eenzijdig mank voortbeweegt. Omdat er sprake is van pijn, zal de puppy janken of piepende geluiden maken. Aanvullend neemt de lust om te eten af en kan het in een hoekje gaan zitten. Verder kan de temperatuur stijgen, waarbij ook de kans op botvliesontsteking toeneemt.

Wat kan worden gedaan?

De aandoening wordt middels een röntgenscan vastgesteld. Bovendien zal de hond direct janken als de desbetreffende botten worden bedrukt. De behandeling is erop gericht om de overlast voor de hond te minimaliseren. Pijnstillers onderdrukken de door de zenuwen afgegeven signalen. Oftewel er worden minder pijnprikkels naar de hersenen verstuurd. Daarnaast worden ontstekingsremmers gebruikt om infecties aan de botten of botvlies te vermijden. Het zorgt er aanvullend voor dat de doorbloeding verbetert, waardoor de lokale inwendige bloeddruk kan afnemen. De combinatie zorgt ervoor dat de poten minder opgezet zijn en dus ook minder pijn doen. Geleidelijk zal de hond weer meer bewegen.

De hond zal na het volgroeien geen last meer hebben van groeipijn. Oftewel het gaat om een tijdelijke aandoening. Middels medicatie kan één en ander goed worden behandeld. Heeft u een hond van een groot ras, laat u dan vooraf goed informeren omtrent de voeding. De juiste vitamine en calcium combinatie kan de invloed van groeipijn minimaliseren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen puppy: groeipijn (enostosis)Aandoeningen puppy: groeipijn (enostosis)Bij jonge honden van een middelgrote tot grote rassen, komt het nog wel eens voor dat ze erg snel groeien. Door een groe…
Groeipijn: oorzaak en gevolgGroeipijn: oorzaak en gevolgGroeipijn is pijn die gevoeld wordt tijdens het groeien. Het is vooral bekend bij pubers maar kan al voorkomen bij peute…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

Je hond mee op visite nemenJe hond mee op visite nemenAls je bent uitgenodigd om ergens op visite te komen, wil je in sommige gevallen je hond meenemen. Het kan zijn dat je l…
Als je chinchilla een baby krijgtAls je chinchilla een baby krijgtChinchilla’s zijn bijzondere huisdieren en het is leuk om met dit knaagdier te fokken. Jonge chinchilla’s zijn schattige…
Bronnen en referenties
  • http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/ziekten-hond/310-groeipijn-of-enostosis
Reactie

Juul Peterz, 05-07-2018
Onze beatded collie bijna 9 maanden mankt nu al 3 maanden. Groeipijn vastgesteld door foto's. Hij heeft aangepast voer en al 3 maanden medicatie, maar het helpt niet tegen de pijn. Is er nog iets wat zou kunnen heloen, bijvoorbeeld een brace?

Vr gr Reactie infoteur, 07-07-2018
Een idee is om zelf een honden-rolstoel te maken. Ook al is de hond kreupel door pijn, kan de hond zich prima voortbewegen. In het volgende filmpje zie link is een buitenlands voorbeeld, gemaakt van twee wielen, pvc buisjes en een harnas.
https://m.youtube.com/watch?v=PLyjt3YRiMw

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.