Mijn teef is zwanger!
Je teefje is gedekt door een mooie en lieve reu. En... ze is zwanger! Plots zit je met heel wat vragen. Hoe lang duurt haar dracht? Hoeveel pups gaat ze krijgen? Moet ik onmiddellijk naar de dierenarts? Mag ik nog vlooien-en tekenmiddeltjes toedienen? Moet ze speciale voeding krijgen? Moet ze meer slapen? Mag ze nog zo rennen? Enkele tips om deze twee maanden zorgeloos door te komen.
Een nestje of geen?
Vooraleer je je teef laat dekken, moet je er goed over nadenken. Heb je er wel tijd en plaats voor? Een nestje pups vraagt heel veel werk, vooral tijdens de tweede maand. Eerst en vooral moet je plaats hebben om een nestje te maken voor moeder en kroost. Je moet aanwezig zijn op het moment van de bevalling en je moet kunnen assisteren indien nodig. Eenmaal de pups geboren, moeten ze regelmatig gewogen worden, om te zien of ze wel goed bijkomen. Willen de pups niet zogen, dan moet er flessenvoeding gegeven worden. Na één maand moet er aan de zindelijkheid gewerkt worden. De pups moeten gesocialiseerd worden. Een andere vraag is wat je met de pupjes gaat doen. Ga je ze zelf bijhouden of ga je ze verkopen? Wat ga je doen als je er niet vanaf geraakt? Heb je tijd om de potentiële kopers te ontvangen en te woord te staan? Als je op al deze vragen ja hebt geantwoord en je hebt tijd en plaats genoeg, dan kan je er aan beginnen.
Hoe merk je dat je teef zwanger is?
Veel zal je er in het begin niet aan merken. Schrijf nauwkeurig de datum op wanneer je teef gepaard heeft. Na ongeveer een maand zal je zien dat het buikje van je teef boller wordt, dat haar tepels zullen zwellen en dat er melk in komt. Ook zal ze toenemen in gewicht. Nochtans is dit alles nog geen bewijs van zwangerschap. Teven kunnen soms ook schijnzwanger zijn. Rond vier weken zal de dierenarts pas kunnen nagaan of de vruchtzakjes gezwollen zijn. Dit gebeurt door het palperen van de buik. Na zes weken zal de eerste echo kunnen genomen worden en kom je te weten hoeveel puppies er zullen komen en of alles in orde is. Je kan dan soms ook de pupjes zien bewegen in de buik. Over het algemeen wordt de teef tijdens haar dracht ook aanhankelijker naar mensen toe en afwijzend naar andere honden. Ze zal ook meer slapen en meer rust nodig hebben. Wandelen kan nog wel, maar liefst niet te ver en zeker niet bij grote hitte.
Hoe lang is een teef zwanger?
Een teef is gemiddeld 57 tot 63 dagen zwanger, iets meer dan twee maanden dus. Soms kan het 3 dagen minder zijn, soms drie dagen langer. Bij een klein nest zal de dracht iets langer zijn, bij een groot nest zal de dracht soms korter zijn. Is de teef al zo'n 67 dagen zwanger en komt er nog niets, dan is het beter om de dierenarts te raadplegen.
Hoeveel pups krijgt mijn teef?
Het aantal pups varieert van een aantal factoren. Het hangt af van het ras. De eerste dracht zal ook kleiner zijn dan de volgende. Over het algemeen kan een teef tussen de één en de tien pups hebben.
Moet mijn zwangere teef speciale voeding krijgen?
Tijdens de eerste maand moet er niet speciaal bijgevoerd worden, maar tijdens de tweede maand zullen de behoeften bijna verdubbelen. Het is vooral belangrijk om meer eiwitrijke produkten te geven. De hoeveelheid calcium daarentegen moet niet opgedreven worden. Te veel calcium zal zelfs leiden tot problemen tijdens de bevalling. Je kan de teef tijdens de tweede maand zwangerschap kippenwit geven, gekookte eitjes, rijst, pasta, groenten en puppievoeding. Brokken zijn ook erg evenwichtig samengesteld, zij bevatten alles wat de teef nodig heeft. Er bestaat ook speciale voeding voor zwangere teven, maar deze is vrij duur. Belangrijk is ook om de teef meerdere keren per dag kleine porties te geven. Door de plaats die de puppies innemen zal de teef niet meer zo veel ineens kunnen eten.
Mag ik mijn zwangere teef behandelen met produkten tegen vlooien en teken?
Over dit punt zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen geven gewoon chemische produkten en de puppies zijn perfect gezond. Op sommige middelen staat trouwens vermeld dat ze zonder probleem mogen gegeven worden aan zwangere teven. Andere mensen zweren bij natuurlijke middelen. Gewoon wassen en goed uitspoelen of uitkammen.
Mag mijn teef ontwormd worden tijdens de dracht?
Het is raadzaam om de teef te ontwormen voor de bevalling en nog eens na de bevalling.
Tot welke leeftijd kan een teef gedekt worden?
Teven krijgen een eerste maal hun regels wanneer ze zo'n zes maanden oud zijn. Het is beter om tijdens deze eerste loopsheid de teef niet te laten dekken, omdat ze zelf nog niet helemaal volgroeid is. Vanaf de tweede loopsheid is er geen probleem meer. Algemeen wordt aanvaard dat teven kunnen gedekt worden en dragen tot de leeftijd van ongeveer zeven jaar.
Hoe dikwijls mag de teef gedekt worden?
Voor de gezondheid en het welzijn van de teef, gemiddeld zo'n drie à vier keer in haar leven en maximum een keer per jaar.
Vanaf welke leeftijd kan een reu dekken?
De reu moet eerst zelf volwassen zijn vooraleer hij mag beginnen dekken. Ze zijn geslachtsrijp rond zes maanden, maar dan zijn ze nog niet echt volwassen. Afhankelijk van het ras is het beter te wachten tot zo'n negen à vijftien maanden.
Is mijn teef altijd zwanger wanneer ze gedekt wordt?
Net zoals bij de mensen is het niet altijd direkt prijs. Soms is een teef gedekt en komen er toch geen pups. Allerhande factoren spelen een rol: stress, ziekte, gezondheid. En ook bij honden komt onvruchtbaarheid voor. Is de teef gedekt door een vreemde reu of een rashond, dan zal de dekking toch moeten betaald worden. Het mannetje heeft immers zijn werk gedaan.
Kunnen teven kunstmatig geïnsemineerd worden?
Ook honden kunnen kunstmatig geïnsemineerd worden, zowel met vers zaad als met bevroren zaad. In fokkerijen gebeurt dit trouwens vaak, vooral wanneer de teef het reutje weigert.
Wat zijn de eerste tekenen dat de bevalling begint?
Een paar dagen voor de bevalling zal de temperatuur van de teef fel dalen, tot zo'n 36°C. Daarna zal ze een melkachtig, taai, wit slijm verliezen en zal de temperatuur terug stijgen tot zo'n 37°C. De bevalling zal nu snel beginnen.
Reacties
Van Iterson, 02-10-2016
Hoe lang duurt weer normaal zijn na de bevalling?
Reactie infoteur, 03-10-2016
Een bevalling is zwaar. Na de bevalling likt de teef de pups en daarna geeft ze melk. De teef is moe. Het duurt dus wel een dag of twee eer ze terug op haar plooi is. Daarna mag ze een paar weken niet buiten, aangezien ze vatbaar is voor infecties. En dat is wanneer er niets mis loopt. In dat geval is het raadzaam er een dierenarts bij te halen.
Lia, 10-04-2013
Hallo
mijn teef is bevallen, wat kan ik haar het beste geven aan voeding?
gr lia
Reactie infoteur, 15-04-2013
De gewone voeding, met bovenop een aantal extraatjes als een hard gekookt eitje, wat vlees, kaas, etc.
Er bestaat speciale voeding voor zogende teven, maar echt nodig is dit niet.
Mvg,
Mapa
Noa, 29-07-2012
Mijn hond is waarschijnlijk nu zo'n 2 á 3 weken drachtig,
toch begint zij erg rustig te worden, haar tepels zwellen en ze krijgt ook al een buikje.
als we samen hebben gezwommen is zij daarna ernstig rustig.
Is ze drachtig, ziek of schijnzwanger?
en wat is schijnzwanger zijn eigenlijk.
alvast bedankt. gr. Noa Beek
Reactie infoteur, 01-08-2012
Hallo,
Schijnzwanger is wanneer een teefje zich gedraagt als een zwangere hond. Ze heeft veel aandacht nodig, maakt nestjes, is onrustig.
Voor uitsluitsel over de toestand van je teefje kan je best even naar de dierenarts.
Groetjes,
Mapa