Mijn hond is agressief, wat te doen met een agressieve hond?
Een speelse hond is leuk voor het gehele gezin en de omgeving. Toch dient een hond in de eerste maanden die speelsheid te worden aangeleerd. Daarbij dient de puppy te leren hoe de sociale rangorde met de mens is. Het voorkomt dat het op een later moment agressiviteit jegens mensen vertoont. Hoe kan een hond toch dominant gedrag hebben, hoe is een agressieve hond te herkennen en waarom is tijdig ingrijpen van belang?
Agressieve hond
Dominant gedrag
Agressiviteit bij de hond is meestal gerelateerd aan het ras en in hoeverre deze dominantie heeft. Dat houdt in dat de hond een leidende sociale positie heeft. Ten opzichte van andere rassen, kinderen en soms volwassenen kan de hond overmacht hebben en kan daarom snel uitvallen. De hond heeft daarbij het gevoel dat de persoon minder is dan het dier. Bovendien kan het ook voorkomen dat de hond enige mate van bedreiging voelt, waardoor het agressief moet reageren. Dit dominante
gedrag leidt jaarlijks tot vele incidenten, waarbij beten in verschillende gradaties kunnen voordoen. Oftewel een oppervlakkige beet tot heftig een fel doorbijten. Soms kan het tot lelijke wonden leiden.
Achterliggend probleem
Waarom een hond agressiviteit vertoont, kan aan uiteenlopende redenen liggen. Enerzijds gat het om bepaalde rassen, welke er gevoelig voor zijn. Indien een hond angstig is, kan het ook op een vreemde manier reageren. Angst of pijn kunnen de voedingsbodem voor spanningen zijn, waardoor de hond heftig kan optreden. Anderzijds kunnen veranderingen in de leefomstandigheid ook van invloed zijn. Denk aan een verhuizing of wijziging in de gezinssamenstelling, maar ook verlatingsangst en bescherming van de pup kan van toepassing zijn. Agressief gedrag is uiteraard nooit toelaatbaar en dus dient daartegen te worden opgetreden. De hond kent niet de juiste plek binnen de gezinssamenstelling, waardoor potentieel gevaarlijke omstandigheden kunnen voordoen.
Hoe een agressieve hond herkennen?
Voordat een hond agressief wordt, zal het dominant gedrag vertonen. De hond respecteert de persoon niet of minder, waardoor het de eigen wil oplegt. Het beest gaat hogerop zitten en trekt zelf aan de leiband. Daarnaast gaat het harder dan het baasje lopen en zal het als eerste door de deur gaan. Verder zal het niet doen, wat het baasje vraagt en is het bezitterig. Het houdt in dat er vaker agressieve geluiden zoals grommen worden gemaakt. Het toont aan dat het dier geen respect heeft en dus ongepast gedrag gaat vertonen. Indien er niets wordt gedaan, kan de volgende stap bijten zijn.
Rabiës
Een regelmatig bij wilde dieren voorkomende aandoening is rabiës, oftewel
hondsdolheid. Indien men wordt gebeten, is er een kans dat het speekselvirus via de hond wordt overgedragen. Agressief gedrag kan soms leiden tot bijten, waardoor de persoon potentieel kan worden besmet. Honden die kwijlen, vreemd uit de ogen kijken, waggelen en agressief zijn, kunnen rabiës hebben. Deze honden dient men altijd te ontwijken, zodat één en ander niet wordt uitgelokt. Vaak zal uw huisdier geen rabiës hebben, echter bij een potentiële beet zal men wel de persoon vaccineren.
Behandeling hond
Agressief gedrag van de hond jegens personen mag nooit worden getolereerd. Het is echter de vraag, waardoor het wordt veroorzaakt. De hond kan soms ziek of angstig zijn, waardoor het wordt getriggerd. In dat geval moeten de veroorzakers worden achterhaald. Het is altijd van belang om de hond in een vroeg traject te corrigeren. Oftewel als baas eerder aan de band trekken, zodat de hond wel luistert. Agressief gedrag tussen honden dient daarbij door hen te worden opgelost. Zo kan de juiste ranking tussen de honden worden vastgesteld. Gaat het echter om heftige agressieve buien van de hond jegens het baasje of andere personen dan kan er sprake zijn van gestoord gedrag. De hond toont geen respect en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Tijdige correctie – mogelijk via een hondenspecialist – is noodzakelijk, zodat bijten uitblijft. Heeft de hond eenmaal gebeten, dan is de kans groot dat het weer gebeurt. In ernstige “uit de hand gelopen” gevallen zal een spuitje worden gegeven.
Goed gedrag aanleren
Om agressief gedrag te vermijden, dient de hond reeds als
puppy goed gedrag te worden aangeleerd. Oftewel tussen de tweede en derde maand dient de hond zoveel als mogelijk te leren. Het moet volop in contact komen met andere dieren, kinderen en volwassenen. Het doel is dat de puppy aanleert, dat de omgang met de omgeving juist prettig en vermakelijk is. Met dat sociale uitgangspunt kan iedere hond speels zijn en blijven, zonder dat agressiviteit erbij van toepassing is. Let wel dat het belangrijk is dat de hond niet wordt geplaagd door de omgeving. Het kan aanhoudende negatieve of agressieve consequenties inhouden. Merkt u dat het gedrag van uw hond verandert, grijp dan direct in. Zo vermijdt u dat uw hond agressief wordt.
Lees verder