Als je huisdier kanker heeft

Als je huisdier kanker heeft Je huisdier met kanker is niet anders dan bij mensen. Net zo onvoorspelbaar en ongenaakbaar als bij de mens. Alleen kan de mens iets doen, iets zeggen etc. Met dieren gaat het anders en niet zelden vragen eigenaren zich af of ze het niet eerder iets hadden kunnen doen. Meer dan zo nu en dan een “check up” bij de dierenarts, kan je feitelijk niet en dan nog kan je het niet voor zijn.

Kanker bij het dier versus de mens

Kanker komt bij dieren, net als bij mensen, voor. Waarbij mensen nog het voordeel hebben dat ze het uit kunnen spreken als ze iets voelen en er mogelijk direct mee naar de dokter gaan. Bij dieren ligt dat anders. Daar moet de mens een rol in spelen. Oudere mensen krijgen vaker kanker en dit geldt eigenlijk ook voor oudere dieren. Maar wanneer je huisdier kanker krijgt, is het hoe dan ook een domper.

Voorkomen of behandelen?

Voorkomen (of minimaal er snel bij zijn)

Voorkomen kan niet altijd, meer dan gezonde voeding en een blij leven met voldoende beweging kan je een huisdier niet geven. Echter, zo nu en dan een check-up kan wel iets in een pril stadium in de kiem smoren. De vraag is dan wel of dit financieel haalbaar is, zo’n onderzoek kan al snel € 50 / € 75 kosten. Wat wel zonder kosten kan, is je dier zelf goed checken, op regelmatige basis. Zoals de vrouw haar borsten onderzoekt, kan je het lijfje van je huisdier ook checken. Je gaat bepaalde punten herkennen en bij ongerustheid check je bij je dierenarts. Spreekt voor zich dat dit niet voor alle kankersoorten te doen is, helaas.

Verder kan je letten op een snel vermagerend huisdier zonder aanwijsbare reden of is het gedrag plots anders. Het lijkt vaak alsof het karakter anders wordt. Zoals de mens met te veel zon huidkanker kan krijgen, geldt dit ook voor een huisdier. Met name dieren met een witte vacht (zeker als deze vacht kort en dun is) ontwikkelen plaveiselcarcinomen eerder. De neus en oren zijn dan extra gevoelig en je kunt maar een ding doen … met veel zon het dier meer binnen houden.

Bron: JensEnemark, PixabayBron: JensEnemark, Pixabay
Behandelen
Ook bij dieren zijn kankersoorten steeds beter te behandelen en genezen er steeds meer dieren of wordt het minimaal chronisch gemaakt. Het is goed over het traject na te denken, want op de baas van het dier komen ook veel vragen af, zoals:
  • Hoe werkt het met de vervolgonderzoeken?
  • Gaat het dier er last van krijgen (kwaliteit van leven)?
  • Wat is de kans van slagen?
  • Is er mee te leven (chronisch te maken dus)?
  • Heeft het impact op de baas (en zijn/haar gezin)?
  • Wat zijn de kosten (en worden deze via een verzekering gedekt?)

Zo’n 30% van de huisdieren (met name katten en honden) krijgt er in het leven mee te maken. Voor de hond is het inmiddels doodsoorzaak nummer één.

Als men gaat behandelen dan zijn er meerdere manieren om dit te doen en is feitelijk gelijk aan de mens. Er kan geopereerd worden, chemotherapie kan toegepast worden en er kan bestraald worden. Het is, net als bij de mens, afhankelijk van de kankersoort wat er wordt toegepast. Operatief behandelen, vindt nog steeds het meeste plaats.

Vreemd genoeg doorstaan dieren in veel gevallen de behandelingen gemakkelijker dan de mens. Waar de mens van verschillende chemosoorten kaal wordt, zal dit bij het dier eigenlijk niet gebeuren en de mens wil nog wel eens last hebben van diarree, het dier heeft hier geen last van. Helaas is bestraling zonder narcose niet mogelijk, omdat je voor bestraling stil moet liggen en dat zal het dier niet die gemakkelijk ondergaan. Als we het over terminale zorg hebben, gaat het meestal over het bestrijden van de pijn voor het dier. De kwaliteit van leven moet toereikend zijn, anders is euthanasie – hoe erg dan ook – beter voor het dier.

Kosten behandelen

Vroeg erbij of later, kosten brengt het in ieder geval met zich mee. Waar een onderzoek als snel zo’n € 100 kan kosten, kunnen kosten oplopen tot € 2000 / € 2500. Dit is uiteraard afhankelijk van wat er moet gebeuren. Er zijn verzekeringen die deze kosten dekken.

Tot slot

De techniek gaat - op alle vlakken - steeds verder en dus ook de techniek voor (huis-)dieren “in nood”. Blijft bovenaan de lijst, dat ook voor dieren, net zoals bij de mens,de kwaliteit van leven centraal moet staan. Gelukkig is steeds meer goed te behandelen en kan een dier nog jaren in gezondheid mee. Er gaat niets boven een heerlijk blije kat of hond!
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker bij huisdieren tijdig herkennen: Waar let je op?We houden heel veel van onze huisdieren en daarom is het ook vreselijk erg dat onze hond of kat kanker kan ontwikkelen n…
Is mijn huisdier ziek?Soms weet je niet zeker of er iets aan de hand is met je huisdier. Is hij ziek? Is hij chagrijnig? Wat is er aan de hand…
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Bestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten is mogelijk. Het is alleen wel heel erg duur. De Universiteit Utrecht heeft i…

Mijn hond is agressief, wat te doen met een agressieve hond?Mijn hond is agressief, wat te doen met een agressieve hond?Een speelse hond is leuk voor het gehele gezin en de omgeving. Toch dient een hond in de eerste maanden die speelsheid t…
Kruisbandoperatie in kniegewricht bij de hondKruisbandoperatie in kniegewricht bij de hondAls uw hond plots mank loopt, mogen we denken aan een overrekte of gescheurde kruisband in het kniegewricht. Dit is een…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.