Signalen van dominantie en onderdanigheid bij honden
Honden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwerkelijk bijten of een andere heftige reactie laten zien. Als de eigenaar kleine signalen begrijpt kan een hoop ellende voorkomen worden en kan de band tussen mens en dier juist worden versterkt.
In het artikel worden eerst de signalen besproken die een dominante hond afgeeft. Vervolgens bespreken we de signalen die een onderdanige hond afgeeft om te laten zien dat de ander de baas is. De onderstaande signalen geven honden aan elkaar af, maar het gedrag naar de mens toe komt op hetzelfde neer en de signalen hebben dezelfde betekenis.
Signalen van dominantie
- Een belangrijk middel voor de hond om hoog in de rang te komen is het indringend aanstaren van de rivaal. Daarbij houdt de dominante hond zijn staart en kop zo hoog mogelijk om de andere hond te intimideren. Als de andere hond wegkijkt is dat een teken van onderdanigheid. Het aanstaren vindt plaats bij honden die elkaar al kennen.
- Als de dominante hond zich aan de andere hond irriteert kan hij de hond ter waarschuwing zacht in de snuit bijten. Als een hond hard in de snuit van de ander bijt is dit een agressieve manier om de hond op zijn plaats te zetten.
- Honden blokkeren de weg voor andere honden om aan te geven dat zij een hogere positie hebben. De hond waarvan het pad geblokkeerd is kan aantonen dat hij niet onder de indruk is door op een dreigende manier (met zijn kop) over de andere hond heen te gaan staan.
- Een dominante hond kan dreigen met een aanval door in elkaar te kruipen en vervolgens vooruit te schieten. Door dit vooruit schieten zou de andere hond moeten schrikken, zo laat de dominante hond zien dat hij zal vechten als het erop aankomt.
- Een staart die omhooggehouden wordt geeft aan dat de hond zelfverzekerd en mogelijk agressief is. De hond laat zien dat hij alert is en klaar is voor actie. Om nog extra groot te lijken kan de hond ook zijn nekharen overeind zetten.
- Honden willen graag voorop lopen of de eerste zijn die iets onderzoeken of ergens naar binnen gaan. Het voorop lopen is een soort overwinning op andere honden of op mensen. Als een hond zijn baas niet langs hem heen wil laten is dat een teken van dominantie.
Signalen van onderdanigheid
- Als een hond op zijn rug gaat liggen en zijn buik laat zien, toont hij daarmee aan dat hij kwetsbaar is en geen bedreiging vormt. Honden doen dit in situaties waarbij ze een aanval verwachten. Dit signaal kan een hond (vooral een puppy) ook aan zijn baas geven als hij verwacht een standje te krijgen.
- Een onderdanige hond zal een dominante hond nooit in een rechte baan benaderen. Bij het benaderen van de dominante hond zal de onderdanige hond zichzelf klein maken en proberen de snuit van de dominante hond te likken. Zo laat de onderdanige hond zien dat hij geen bedreiging is en dat hij zijn lagere positie accepteert.
- Als een hond zijn voorpoot optilt is dat ook een signaal van onderdanigheid. Dit signaal kan nog extra versterkt worden door de ogen neer te slaan en de kop laag te houden.
- Het laatste signaal van onderdanigheid dat hier wordt besproken is het laag houden van de staart door de onderdanige hond. Door de lage staart laat de hond zien dat hij laag staat in de rangorde en dus geen bedreiging vormt voor andere roedelleden.