Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?

Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden? "Blaffende honden bijten niet" zeggen ze wel eens, maar toch kan het blaffen een voorbode of signaal zijn dat aan een beet vooraf gaat. Het is belangrijk een hond zo veilig mogelijk te benaderen. Redenen om te bijten kunnen agressie, angst, territorium gerelateerde zaken zoals beschermen van eten, drinken of de aanwezigheid van andere dieren, geprikkeldheid of door aandoening of ziekte, bv. gewrichtspijnen zijn. Wanneer een hond van plan is om te gaan bijten zijn er vaak vooraf al signalen zoals grommen en blaffen, Wanneer je gebeten bent is het altijd belangrijk om je huisarts te contacteren. Het is belangrijk om je hond op te voeden. Dit kan zelfstandig of via een hondenschool.

Waarom bijt een hond?

Grotendeels kunnen er vijf belangrijke redenen worden aangegeven waarom honden bijten:
 • agressie
 • angst
 • territorium gerelateerde zaken zoals beschermen van eten, drinken of de aanwezigheid van andere dieren
 • geprikkeldheid
 • door aandoening of ziekte, bv. gewrichtspijnen

Puppy

Reeds vanaf het ogenblik dat de hond nog maar een puppy is, kan deze al bijten. Puppy's bijten vooral uit speelsheid en enthousiasme. Wanneer ze angstig zijn zullen ze zich eerder terugtrekken dan bijten.

Hoe kan je een hond veilig benaderen?

De ideale situatie om een hond te benaderen is wanneer er geen andere mensen of dieren in de buurt zijn, het eten en drinken op is en hij rustig wakker op de grond ligt of zit. Vanaf dan zijn er heel weinig dreigingen waardoor de hond angstig kan worden en/of zich bedreigd zal voelen in zijn territorium. Zorg er ook voor dat je de hond nooit langs achteren benadert. Een hond kan namelijk door het verschieten opeens bijten. Als je hem vooraf een beentje of speeltje hebt gegeven, kijk dan goed of dit niet in de buurt ligt van waar je hem benadert. Een hand uitsteken om hem te aaien kan al gauw er voor zorgen dat hij agressief wordt en je mogelijks kan bijten.

Welke signalen geeft een hond als hij gaat bijten?

Grommen

Honden geven vaak op voorhand al signalen af wanneer ze met rust gelaten willen worden. Zo kunnen ze lichtjes grommen als je dichterbij komt, lopen ze weg van jou of gaan ze opeens ergens achter liggen. Ook als je een hond aait en hij wil dit niet zal deze in veel gevallen licht gromt. Je laat je hond op die momenten dan ook het beste met rust. Kom er niet tussen wanneer een hond gromt en agressief doet tegen een andere hond, bijvoorbeeld omdat er eten in de buurt ligt. Als jij de twee honden uit elkaar wilt trekken kan het goed zijn dat je een flinke beet krijgt.

Blaffen

Ook wanneer een hond blaft wil dit zeggen dat ze even opgejaagd zijn of bang zijn voor iets. Laat ze dan ook op die momenten met rust en kom niet te dichtbij.

Gebeten door een hond?

Contacteer je huisarts

Veel mensen beslissen om bij een kleine beet niet naar de huisarts te gaan en de wonde enkel te ontsmetten en er een pleister op te doen. Toch is het aangeraden om meteen na een beet je huisarts te contacteren. Doe dit zeker als je ouder bent dan 65 jaar, wanneer je kind gebeten is, je een ziekte hebt zoals suikerziekte, een opvallend grote wonde hebt of wanneer je een beet hebt gehad in het aangezicht. Ook bij zwangerschap is het verstandig om geen risico's te nemen en je direct naar een arts te begeven. Je kan veel verschillende soorten bacteriële infecties, waaronder bijvoorbeeld tetanus, vermijden door snel in te grijpen.

Onderzoek National Geographic (2014) naar de gevaarlijkste hondenrassen

Uit onderzoek van National Geographic (2014) bleken volgende hondenrassen het gevaarlijkst uit de hoek te kunnen komen
 • Pitbull
 • Rottweiler
 • Duitse herder
 • Boxer
 • Siberische husky
 • Alaska Malamute
 • Dobermann
 • Chow chow
 • Dogo Canario
 • Dalmatiër

Hond zelfstandig opleiden of via hondenschool

Een ongehoorzame hond, en dus een hond die niet vanaf de puppy fase goed is opgevoed, zal sneller bijten dan omgekeerd. Leer aan dat de hond buiten zijn behoefte moet doen en laat hem ook kunstjes doen zoals bijvoorbeeld een pootje geven wanneer hij een koek krijgt. Zorg er ook voor dat je bijten (vanaf dat de hond een puppy is) afleert door bijvoorbeeld foei te zeggen en wanneer je er mee gaat wandelen moet je vanaf het begin afleren dat hij aan de leiband trekt. Het is belangrijk dat jij de controle hebt over je hond. Vanaf dat je deze controle bezit zal de hond veel minder snel overgaan tot agressief gedrag en in het algemeen tammer zijn. Wanneer het opleiden van je hond moeilijk lijkt te lukken, kan het interessant zijn je in te schrijven in een hondenschool.
© 2015 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Veel hondeneigenaren hebben er last van. Een hond die aan de meubels knaagt, bijt of kauwt. Het is een vervelend verschi…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…

De Engelse Bull TerrierDe Engelse Bull TerrierDe Bull Terrier is met zijn grote eivormig hoofd een ras met een even unieke verschijning als karakter in de hondenwerel…
Chinchilla: een goede huisvesting is essentieelChinchilla: een goede huisvesting is essentieelAls je besluit om een chinchilla als huisdier aan te schaffen, moet je zorgen voor een goede huisvesting. Omdat dit dier…
Bronnen en referenties
 • http://newsmonkey.be/article/3317
 • http://www.hondencentrum.com/
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 30-04-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.