Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?

Waarom bijt een hond?
Grotendeels kunnen er vijf belangrijke redenen worden aangegeven waarom honden bijten:- agressie
- angst
- territorium gerelateerde zaken zoals beschermen van eten, drinken of de aanwezigheid van andere dieren
- geprikkeldheid
- door aandoening of ziekte, bv. gewrichtspijnen
Puppy
Reeds vanaf het ogenblik dat de hond nog maar een puppy is, kan deze al bijten. Puppy's bijten vooral uit speelsheid en enthousiasme. Wanneer ze angstig zijn zullen ze zich eerder terugtrekken dan bijten.
Hoe kan je een hond veilig benaderen?
De ideale situatie om een hond te benaderen is wanneer er geen andere mensen of dieren in de buurt zijn, het eten en drinken op is en hij rustig wakker op de grond ligt of zit. Vanaf dan zijn er heel weinig dreigingen waardoor de hond angstig kan worden en/of zich bedreigd zal voelen in zijn territorium. Zorg er ook voor dat je de hond nooit langs achteren benadert. Een hond kan namelijk door het verschieten opeens bijten. Als je hem vooraf een beentje of speeltje hebt gegeven, kijk dan goed of dit niet in de buurt ligt van waar je hem benadert. Een hand uitsteken om hem te aaien kan al gauw er voor zorgen dat hij agressief wordt en je mogelijks kan bijten.Welke signalen geeft een hond als hij gaat bijten?
GrommenHonden geven vaak op voorhand al signalen af wanneer ze met rust gelaten willen worden. Zo kunnen ze lichtjes grommen als je dichterbij komt, lopen ze weg van jou of gaan ze opeens ergens achter liggen. Ook als je een hond aait en hij wil dit niet zal deze in veel gevallen licht gromt. Je laat je hond op die momenten dan ook het beste met rust. Kom er niet tussen wanneer een hond gromt en agressief doet tegen een andere hond, bijvoorbeeld omdat er eten in de buurt ligt. Als jij de twee honden uit elkaar wilt trekken kan het goed zijn dat je een flinke beet krijgt.
Blaffen
Ook wanneer een hond blaft wil dit zeggen dat ze even opgejaagd zijn of bang zijn voor iets. Laat ze dan ook op die momenten met rust en kom niet te dichtbij.
Gebeten door een hond?
Contacteer je huisartsVeel mensen beslissen om bij een kleine beet niet naar de huisarts te gaan en de wonde enkel te ontsmetten en er een pleister op te doen. Toch is het aangeraden om meteen na een beet je huisarts te contacteren. Doe dit zeker als je ouder bent dan 65 jaar, wanneer je kind gebeten is, je een ziekte hebt zoals suikerziekte, een opvallend grote wonde hebt of wanneer je een beet hebt gehad in het aangezicht. Ook bij zwangerschap is het verstandig om geen risico's te nemen en je direct naar een arts te begeven. Je kan veel verschillende soorten bacteriële infecties, waaronder bijvoorbeeld tetanus, vermijden door snel in te grijpen.
Onderzoek National Geographic (2014) naar de gevaarlijkste hondenrassen
Uit onderzoek van National Geographic (2014) bleken volgende hondenrassen het gevaarlijkst uit de hoek te kunnen komen- Pitbull
- Rottweiler
- Duitse herder
- Boxer
- Siberische husky
- Alaska Malamute
- Dobermann
- Chow chow
- Dogo Canario
- Dalmatiër