Schijnzwangerschap bij honden

Schijnzwangerschap bij honden Schijnzwangerschap komt zeer veel voor bij honden. Vele hondeneigenaren krijgen er dan ook vroeg of later mee te maken. Maar wat zijn precies de kenmerken van zo'n schijnzwangerschap? Waarom gaan honden dit gedrag gaan ontwikkelen? En vooral, welke behandeling is geschikt bij een hond die last heeft van schijnzwangerschap?

De kenmerken van schijnzwangerschap bij de hond

Er zijn enkele zeer typerende kenmerken die een schijnzwangerschap bij de hond gaan signaleren. Het merendeel van deze kenmerken doet zich voor op het gebied van gedrag. Ook al is gedrag iets dat vaak door de meeste hondeneigenaren word gemist, toch zijn deze gedragskenmerken zeer aanwezig en gemakkelijk waar te nemen.

  • Teruggetrokken gedrag: een eerste manier waarop je hond schijnzwangerschap kan tonen is teruggetrokken gedrag. Meestal komt dit fenomeen voor vanaf de loopsheid. De hond gaat dit teruggetrokken gedrag gaan uiten door plaatsen in huis te zoeken om haar te gaan verstoppen. Het meesleuren van voorwerpen in het "nest" komt ook bijzonder veel voor. Vaak gaat de hond bij dit gedrag ook enigszins agressief gedrag gaan vertonen. Zo kan de hond zonder reden plots naar je uitvliegen. De hond zal in dit geval ook niet graag zijn vertrouwde omgeving verlaten en liever alleen gelaten worden.

  • Aanhankelijk gedrag: in tegenstelling tot teruggetrokken gedrag, kan ook aanhankelijk gedrag bij een schijnzwangere hond voorkomen. Dit kan zich uiten op verschillende gebieden waar veranderingen in het gedrag heel duidelijk te merken zijn. Zo zal de hond geregeld piepen en constant aandacht van je vragen. Ook in dit geval zal de schijnzwangere hond vaak op zoek gaan naar voorwerpen die ze als pup zullen behandelen.

  • Fysieke veranderingen: ook fysieke veranderingen treden op in het geval van een schijnzwangerschap. Door deze fysieke factoren is het net of je hond zwanger is. Enkele van deze fysieke factoren zijn: gezwollen buik, haarverlies rond de melkklieren, ontwikkelende melkklieren en weinig eetlust.

Oorzaken van schijnzwangerschap bij de hond

De grootste oorzaak van schijnzwangerschap kan worden gevonden in de geschiedenis van de hond en hoe de hond geëvolueerd is tot domesticatie. De voorvader van de hond, de wolf, leefde in een roedel. In deze roedel kreeg alleen de sterkste teef puppy's. Het zogen van de puppy's gebeurde wel door alle vrouwelijke wolven in een roedel. Bij het loops worden stijgt de hoeveelheid progesteron bij de wolf. Dit gebeurde zowel bij de bevruchte als niet bevruchte hond. Na 9 weken, waar een bevruchte hond zou gaan bevallen, daalde het hormoon progesteron opnieuw, waardoor de melkproductie op gang werd gebracht en niet zwangere wolven dus in staat waren om ook puppy's te gaan zogen. Dit fenomeen is een natuurlijk proces en is blijven bestaan met het domesticeren van de hond. Ook al gaat het hier om een natuurlijk proces, bij de hedendaagse hond kan een schijnzwangerschap voor problemen zorgen.

Behandeling van een schijnzwangerschap

Indien je hond last ondervind van de symptomen van de schijnzwangerschap kan er altijd gekozen worden voor een behandeling met medicatie. Hiervoor is het zeker aangeraden een dierenarts te raadplegen. Natuurlijk zijn er ook heel wat remedies verkrijgbaar die je online of in de apotheek kunt aanschaffen. Niettegenstaande is het toch altijd beter om je hond eerst grondig door een dierenarts te laten onderzoeken.
© 2012 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Schijnzwangerschap: wel symptomen, maar niet zwangerSchijnzwangerschap: wel symptomen, maar niet zwangerJe zwanger voelen en ook de verschijnselen ervaren die horen bij een zwangerschap maar toch niet zwanger zijn: schijnzwa…

Wanneer en waartegen moet mijn hond ingeënt worden?Wanneer en waartegen moet mijn hond ingeënt worden?Net als de mens moet een hond regelmatig ingeënt worden. Zo krijgt de hond geen vervelende ziekten als parvo, hondsdolhe…
Honden & Voeding - Wat mogen honden eten en wat niet?Honden & Voeding - Wat mogen honden eten en wat niet?Wat is giftig voor honden? Veel mensen zijn benieuwd wat honden mogen eten. Veel honden eten van alles: thuis krijgen ze…
Bronnen en referenties
  • http://www.nmlhealth.com/c,5649,,/Schijnzwangerschap.aspx
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.