Kattenrassen: Oosterse korthaar

Kattenrassen: Oosterse korthaar De Oosterse korthaar is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstaan doordat Engelse fokkers besloten om een Siamese kat te fokken die volledig gekleurd is. Het karakter en uiterlijk komen overeen met de siamees. Dit houdt in dat hij graag gezelschap om zich heen heeft en het is een slimme en aanhankelijke kat. Deze kat vraagt niet veel verzorging en hij houdt van spelen en knuffelen. Hij past prima in een gezin met kinderen en andere huisdieren. Mensen die veel weg zijn van huis, kunnen beter twee katten nemen.

Geschiedenis

Rond de jaren vijftig van de vorige eeuw is de Oosterse korthaar ontstaan omdat fokkers een Siamese kat wilde fokken met het bijbehorende karakter, maar dan in allerlei kleuren. Hiervoor werden er raskatten en rasloze katten met elkaar gekruist. De eerste Oosterse kortharen waren de havana’s, dat zijn effen chocolade gekleurde katten, ook wel Havana Brown genoemd. De fokkers wilden meer kleuren en later zijn er talloze kleurvarianten bij gekomen. Hoewel het ras nog niet zo heel oud is, is het wereldwijd erg populair.

Vachtkleuren

De kleuren die het meest voorkomen zijn: black, chocolate, blue, lilac, red en cream. Ook worden de kleuren cinnamon en fawn steeds vaker gezien. Ze kunnen in allerlei patronen voorkomen, zoals ticked, spotted, mackerel en blotched. Ze kunnen in effen, tabbie, torties, tortietabbies of bicolor voorkomen. Alle varianten kunnen met of zonder zilver voorkomen. Tortietabbies zijn tabbykatten met rode of crèmekleurige vlekjes erdoor gemengd. Allerlei varianten zijn er toegestaan, waardoor de kleurmogelijkheden haast eindeloos zijn. Deze kat kan ook in een witte kleur voorkomen. Meestal met groene of blauwe ogen, maar hij kan ook 1 groen oog en 1 blauw oog hebben. Bij witte katten komt doofheid nogal eens voor.

Uiterlijk

De Oosterse korthaar lijkt veel op de siamees. Deze kat is slank, elegant en staat hoog op de poten waarbij de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. Het lichaam is gespierd en zijn kop is wigvormig. Zijn ogen zijn groot en amandelvormig. De gewenste oogkleur is groen, maar andere kleuren komen ook voor. Zijn kin is stevig en zijn grote oren zijn schuin geplaatst. Deze kat heeft een lange staart die teruggeslagen een minimale lengte heeft tot aan de schouders. De korte vacht is kort en ligt glad tegen het lichaam.

Karakter

Ook qua karakter lijkt deze kat op de siamees, maar heeft ook veel weg van een Balinees en een Oosterse Langhaar. Het is een vriendelijke, nieuwsgierige, aanhankelijke kat die erg intelligent is. Apporteren kun je hem gemakkelijk leren, hoewel hij er vaak zelf al mee komt. Ze houden van spelen en zijn erg actief. Hoewel ze zichzelf goed kunnen vermaken, wordt er geadviseerd om twee katten te nemen als hij veel alleen moet zijn. Vaak alleen zijn vindt hij niet fijn en dan wordt hij snel eenzaam. Als je kiest voor een andere kat als kameraadje, kun je er beter een kiezen die ook een actief karakter heeft. De Oosterse korthaar houdt van knuffelen en ligt graag op schoot. Door hun intelligentie hebben ze snel in de gaten hoe ze deuren en kastjes moeten openen. Net zoals de siamees, kan een Oosterse korthaar zijn stemgeluid gebruiken, maar sommigen beweren dat ze iets minder luidruchtig zijn. Ze passen prima in een gezin met andere huisdieren zoals honden, maar ze kunnen ook goed met kinderen overweg. Tot op hoge leeftijd blijven ze speels en ze kunnen opdringerig worden als ze aandacht willen.

Verzorging

Over het algemeen is een Oosterse korthaar goed in staat zichzelf te verzorgen. De vachtverzorging is bij dit ras erg eenvoudig. Omdat ze geen ondervacht hebben, is de kans op klitten erg klein. Een keer per week borstelen is voldoende. De glanzende vacht wordt niet snel vies. Tijdens de rui kan het zijn dat ze wat vaker geborsteld moeten worden. Dit voorkomt dat er overal haren op de bank en dergelijke liggen. Sommige eigenaren geven de vacht wat glans door het af en toe af te nemen met een natuurzeem of vochtige hand. Een showkat vraagt iets meer verzorging dan een kat die alleen maar mooi is voor zijn baasje.

Vruchtbaarheid

De Oosterse korthaar is erg vruchtbaar en dit kan soms tot problemen leiden. Dit ras is vroegtijdig geslachtsrijp en een poes kan hevig krols zijn met luid stemgeluid. Katers kunnen gaan sproeien wat een vervelende eigenschap is. Als je niet van plan bent om met de kat te fokken, is het beter om de kat te laten castreren. Overleg met je dierenarts op welke leeftijd je dit het beste kunt doen. Als je een buitenkat hebt en er niet mee fokt, is het altijd aan te bevelen om dit te doen zodat ongewenste zwangerschappen worden voorkomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair)Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair)Wereldwijd kent de Oosters Langhaar vele namen, zoals de Oriental Longhair, Mandarin of Javanese. Oorspronkelijk is het…
Europese KorthaarEuropese KorthaarDe Europese Korthaar, een veel voorkomend kattenras, met als oorsprong Skandinavie. Rond 1900 ontstond de behoefte om de…
Britse KorthaarDe Britse Korthaar, een vriendelijke kat, ontstaan uit de britse 'huis, tuin en keukenkatten' leer meer over dit vriende…
Het showklaar maken van een katHet showklaar maken van een katAls je een echte raskat hebt, ben je daar waarschijnlijk zeer trots op! Er worden verschillende kattenshows georganiseer…

De Japanse Shiba Inu hondDe Japanse Shiba Inu hondEen mooi en ontzettend trouw en intelligent ras. De Shina Ibu! Hoe gedraagt de Shiba zich? Komt er veel training bij kij…
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
  • www.kattenplaza.nl
  • www.cats-and-dogs.nl/index.php/kattenrassen
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.