Aanschaffen kat: poes of kater?

Aanschaffen kat: poes of kater? Als je een kat in huis wilt nemen, heb je de keuze tussen een poes of een kater. Tegenwoordig is het gebruikelijk, dat als je niet wilt fokken, dat je de kat laat helpen. Een geholpen kat is veel beter geschikt als huisdier. Dit houdt de overbevolking van katten ook beter binnen de perken. Zijn er na het laten helpen nog verschillen tussen een poes of een kater?

Laten helpen is een must

Zowel katers als poezen zijn goede huisdieren, maar er geldt voor beide seksen één heel belangrijke voorwaarde: je moet ze laten helpen. Deskundigen noemen een kater of een poes een kat die intact is, dus nog volledig uitgerust om zich voort te kunnen planten. Zolang je er niet mee gaat fokken, wordt laten helpen echt aangeraden omdat je anders een supervervelende kat kunt hebben om mee samen te wonen.

Indien niet geholpen

Als een poes niet geholpen is, wordt ze een paar keer per jaar een paar weken lang krols. Ze is dan een luidruchtig miauwende ontsnappingsartiest die haar uiterste best doet om katers aan te trekken, ook al wonen ze kilometers verderop. Een kater gaat tegen de tijd dat hij seksueel volwassen wordt, sproeien. Katers markeren hun territorium met een speciale, van feromonen voorziene urine. Dit stinkt enorm, en is ook bijna niet weg te krijgen. Katers gaan rondzwerven en ze vechten.

Sproeipoblemen

Je kat laten helpen, kan heel veel schelen wat het onaangename gedrag van sproeien betreft. Zowel katers als poezen sproeien, maar het zijn de niet-gecastreerde katers die de grootste overtreders zijn. Om dit stinkende probleem te verhelpen moet je de kat laten castreren of steriliseren. Deze procedure lost ongeveer 90% van alle problemen op als deze wordt uitgevoerd voordat de seksuele leeftijd van circa 6 maanden is bereikt.

Intacte katten

De deskundigen, waaronder fokkers die intacte katten houden voor hun fokprogramma's, zijn het erover eens dat het laten helpen essentieel is om een kat tot een goed huisdier te maken. Daarbij maakt het niet uit of het een poes of een kater is. Een belangrijke bijdrage die mensen die met katten naar shows gaan hebben opgeleverd, is dat dieren die zich niet meer kunnen voortplanten nog wel kunnen meedoen aan wedstrijden. Dan worden we ze ingedeeld in klassen voor castraten. Dit steunt mensen die wel naar shows willen komen met hun mooie kat, maar er niet mee willen fokken.

Na het castreren/steriliseren

Als een kat dan is geholpen, welk geslacht is dan het beste geschikt als huisdier? Het is moeilijk om daarop een antwoord te geven. Sommige mensen vinden katers wat extraverter en anderen vinden poezen slimmer. De meningen hierover zijn verdeeld. De poes heeft namelijk de schattige gewoonte om haar achterpoten te gaan zitten en te bidden voor wat ze wil door de voorpootjes samen te vouwen.

Een keuze van het geslacht

Misschien wel de belangrijkste reden waarom sommige mensen de voorkeur geven aan het ene geslacht boven het andere kan worden is omdat ze altijd al een poes of kater hebben gehad en tevreden waren over de keuze. Dat kan een reden zijn om niet te veranderen van geslacht. Zowel poezen als katers zijn goede huisdieren. Het advies is om je persoonlijke voorkeur te volgen. Mocht je er niet uitkomen, neem dan eerst alle andere beslissingen die je wilt nemen over de nieuwe kat en beslis dan als laatste over het geslacht.

Raskitten

Als je overweeg om een raskitten te adopteren, kun je niet altijd het geslacht kiezen. De fokker biedt misschien alleen maar katers te koop aan, vooral als het ras zeldzaam is of nog in ontwikkeling is. Poezen worden dan achtergehouden om onderdeel te blijven uitmaken van het fokmateriaal of ze worden alleen aan mensen gegeven die bereid zijn om met de kitten te showen en te fokken op advies van de fokker.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdieren: de krolse katHuisdieren: de krolse katAls de kat krols is, is ze vruchtbaar en laat ze de kater soms met eerst nog een gevecht toe haar te dekken. Hoe wer…
De kat wel of niet laten castreren/steriliseren?De kat wel of niet laten castreren/steriliseren?Veel katten eigenaren hebben er toch nog wel moeite mee, de kat wel of niet laten castreren/steriliseren. Voor de een is…
De kat: van bevruchting tot bevallingDe kat: van bevruchting tot bevallingKittens worden bijna door iedereen leuk gevonden. Is het niet specifiek het jonge katje, dan toch zeker het jonge dier i…

Hond in de bench of toch liever niet?Hond in de bench of toch liever niet?Je kent het wel: je komt thuis van je werk of van een avondje stappen en de hond heeft vanalles stuk gebeten. De sofa is…
Kat als huisdier: kitten of volwassen katKat als huisdier: kitten of volwassen katAls mensen erover nadenken om een kat als huisdier te nemen, denken ze meestal automatisch aan een kitten. Het is vaak h…
Bronnen en referenties
  • Boek: katten voor dummies, ISBN 90-430-0817-6
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.