Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair)

Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair) Wereldwijd kent de Oosters Langhaar vele namen, zoals de Oriental Longhair, Mandarin of Javanese. Oorspronkelijk is het ras ontstaan uit de Balinees en de Oosters Korthaar. Deze kat is ondanks zijn halflange vacht gemakkelijk te verzorgen. Deze kat heeft een lief karakter en past goed binnen een gezin met andere katten, andere huisdieren of kinderen. Hij is erg nieuwsgierig, intelligent en hij houdt er niet van om veel alleen te zijn.

Het ontstaan van het ras

De Oosters Langhaar is ontstaan uit de kruising tussen de Balinees en de Oosters Korthaar. Dit ras kent over de wereld verschillende namen, zoals de Oriental Longhair, Mandarin of Javanese. In Engeland wordt hij ook wel Angora genoemd, maar hij moet niet verward worden met de Turkse Angora. Bij de FIFé (Fédération Internationale Féline) wordt de kat tegenwoordig Oriental Longhair genoemd. Het doel was een kat te fokken van het type en kleur van de Oosters Korthaar, maar dan met een halflangharige vacht. De kittens die uit de kruising worden geboren, zijn kortharig in uiterlijk, maar ze bezitten de genetische eigenschap van lang haar. Dit worden ook wel varianten genoemd.

Varianten

Een variant is een kruising tussen een langharige en een kortharige kat uit de Oosterse rasgroepen zoals de Balinees, Oosters Korthaar en Siamees. Deze kruisingen werden gedaan om het type van het langharige katten te verbeteren. De kortharige kat die uit deze kruisingen ontstaat heeft een genetische aanleg voor lang haar, maar het is recessief aanwezig. Als deze kat weer wordt gekruist met een halflangharige kat, kunnen er weer halflangharige kittens worden geboren. Hoewel een variant een gewone stamboom krijgt, hebben ze geen showstatus. Ze worden voor de show alleen gebruikt als kortharen.

Uiterlijk

Het lichaam is middelgroot met een slanke bouw en een fijne bottenstructuur. Hij is lenig en elegant en de achterpoten staan iets hoger dan de voorpoten. Zijn kop is wigvormig en zijn oren staan schuingeplaatst. De kin is niet te geprononceerd, maar is ook niet te klein. De neusrug is lang en heeft geen stop. Zijn ogen zijn amandelvormig, staan iets schuin en hebben een levendige uitstraling. De oogkleur behoort groen te zijn. De staart is lang en dun en loopt smaller toe naar het uiteinde. De Oosters Langhaar komt voor in alle kleurslagen en patronen.

Karakter

Het karakter van de Oosters Langhaar heeft veel weg van de Siamees, maar ook van de Balinees en Oosters Korthaar. Hij is vriendelijk, aanhankelijk en nieuwsgierig, maar ook zeer intelligent. Deze kat kan leren om te apporteren, maar vaak begint hij er al uit zichzelf mee. Hij houdt er niet van om veel alleen te moeten zijn en mocht je veel van huis zijn, is het verstandig om twee katten te nemen. Kies je voor een tweede kat, kies dan een ras die een actief karakter heeft. Ook houdt een Oosters Langhaar van knuffelen en op schoot liggen. Hij laat zijn aanwezigheid graag horen, maar is minder luidruchtig dan de Siamees. Hij past prima in een gezin met kinderen, andere huisdieren en andere katten.

Vacht

De halflange vacht is fijn van structuur en zijdezacht. Er is weinig tot geen ondervacht en hij ligt glad tegen het lichaam aan. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft de vacht relatief weinig verzorging nodig. Geef hem af en toe een borstelbeurt om de vacht te verzorgen. Als je hem opwrijft met een natuurzeem, dan ziet de kat er tiptop uit. Omdat de vacht glad tegen het lichaam ligt, behoudt de kat zijn oosterse uiterlijk. Sommige Oosters Langharen hebben een kraag, maar dat is niet verplicht.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)De Brits langhaar werd rond 1870 gefokt uit mooie huiskatten, die waren gekruist met Perzische katten. Dit gaf de kat he…
Raskatten: Britse LanghaarRaskatten: Britse LanghaarDe meeste mensen kennen de Britse korthaar katten wel, zeker de blauw/grijze is wereldberoemd. Maar de Britse langhaar z…
Raskatten: De fraaie Oosters langhaarRaskatten: De fraaie Oosters langhaarDe meeste mensen kennen wel de Oosters korthaarkat. De ranke, slanke en vooral speelse katten, met de grote ietwat schui…

Konijn zindelijk makenKonijn zindelijk makenKonijnen lijken misschien niet zo slim, maar dat zijn ze wel. Als je een beetje moeite steekt in je huisdiertje kan je h…
Dog Dock Diving, spectaculaire sport voor de atletische hondDog Dock Diving kunnen we met recht een spectaculaire sport voor de atletische hond noemen, hier wordt gepresteerd op to…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-06-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.