Het showklaar maken van een kat

Het showklaar maken van een kat Als je een echte raskat hebt, ben je daar waarschijnlijk zeer trots op! Er worden verschillende kattenshows georganiseerd waar je jouw raskat tentoon kan stellen. Ook zijn er shows voor ‘gewone’ huiskatten. Je kunt hier meestal ook prijzen mee winnen. Shows worden meestal aangekondigd in de tijdschriften die er bestaan op kattengebied. Voordat je naar zo’n show gaat, moet je kat er natuurlijk tiptop uitzien, maar hoe doe je dat eigenlijk?

Langhaarkatten en korthaarkatten

Er zit natuurlijk nogal wat verschil tussen een langhaar en een korthaar. Een Langhaar heeft veel meer vachtverzorging nodig dan een korthaar. De korthaar kat kun je borstelen met een kam die dicht bij elkaar staande tanden heeft. Heel geschikt hiervoor is een vlooienkam, waarmee je ook eventuele vlooien op kunt sporen.

Langhaarkatten moet je absoluut elke dag borstelen. De lange haren kunnen makkelijk gaan klitten en dat is natuurlijk niet te bedoeling. Je kunt je langhaar het beste kammen met een metalen borstel met dunne, scherpe tanden. Borstel wel altijd heel voorzichtig, omdat je anders ook ‘levende’ haren kunt uitborstelen.

Het baden in zemelen

Het baden in zemelen is alleen van toepassing voor kortharen. Door je kat hiermee in te wrijven worden vuil en vet uit de vacht verwijderd, het heeft eigenlijk hetzelfde effect als de speciale droogshampoo voor mensen. Wat je nodig hebt:
 • 0,5 tot 1 kilo zemelen
 • Een schoon bakblik
 • Borstels
 • Kammen
 • Oude handdoek

Spreid de zemelen uit over het bakblik en zet twintig minuten in de oven op 150 graden. Laat het natuurlijk wel even wat afkoelen voor je je kat ermee behandelt! Zet nu je show kat op de handdoek en wrijf de kat in met de zemelen, masseer het zachtjes in de vacht. let wel op dat de zemelen niet in de neus en ogen van de kat komen. Borstel nu met een zachte borstel de zemelen uit de vacht, en kam na met een kam.

Het belang van babypoeder

Babypoeder doet hetzelfde voor langharen als zemelen voor kortharen. Besprenkel je langhaar ruim met het poeder, pas op dat het niet in de ogen, de neus of de bek van je kat komt. Masseer het poeder nu zachtjes in de vacht, zodat je kat goed ingepoederd is. Nu neem je een zachte borstel en kam je de kat goed uit. Zorg ervoor dat alle poederresten verdwenen zijn. Het haar op het gezicht van de kat kun je met een schone tandenborstel netjes kammen.

Het gezicht en de nagels

De ogen van de showkat moeten mooi schoon zijn, hetzelfde geldt voor de neus en de bek. Je kunt met een stukje watten je kat schoonmaken als dat nodig is. De nagels moeten ook netjes bijgewerkt zijn. Als je kat veel buiten is, is dit waarschijnlijk niet nodig. Zijn de nagels te lang dan kun je ze bijknippen met een nagelschaar die speciaal voor katten is gemaakt.

Durf je zelf de nagels niet te knippen, laat dit dan doen door de dierenarts!!

De finishing touch

Om je korthaar mooi te laten glanzen kun je een fluwelen of zeemleren handschoen gebruiken en hier je kat met aaien.

Op naar de show!

Je kat zal vervoerd moeten worden naar de show, en uiteraard moet je er ook om denken dat je kat de hele dag verzorgd zal moeten worden. Items die je daarom altijd mee moet nemen zijn:
 • Transportkoffer
 • Kussen of mandje
 • Kattenbak inclusief grit
 • Voer- en drinkbakje
 • Benodigdheden om uw kat nog even op te knappen (borstel, kam….)
 • Showattributen (deze staan op de lijst die je bij de inschrijving krijgt)
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair)Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair)Wereldwijd kent de Oosters Langhaar vele namen, zoals de Oriental Longhair, Mandarin of Javanese. Oorspronkelijk is het…
Raskatten: Britse LanghaarRaskatten: Britse LanghaarDe meeste mensen kennen de Britse korthaar katten wel, zeker de blauw/grijze is wereldberoemd. Maar de Britse langhaar z…
Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)De Brits langhaar werd rond 1870 gefokt uit mooie huiskatten, die waren gekruist met Perzische katten. Dit gaf de kat he…
Europese KorthaarEuropese KorthaarDe Europese Korthaar, een veel voorkomend kattenras, met als oorsprong Skandinavie. Rond 1900 ontstond de behoefte om de…

Haarballen voorkomen en verwijderenHaarballen voorkomen en verwijderenKatten brengen vele uren per dag door met het schoonlikken van hun vacht. De dode haren worden ingeslikt en vormen een o…
Korthaar kattenKorthaar kattenWe kennen verschillende soorten korthaarkatten, die hieronder beknopt worden beschreven. Uiteraard worden de zeer bekend…
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.