Europese Korthaar
De Europese Korthaar, een veel voorkomend kattenras, met als oorsprong Skandinavie. Rond 1900 ontstond de behoefte om de HTK katten te veredelen en daarmee een raskat te ontwikkelen. Dit ging gepaard met veel onduidelijkheden over de rasstandaard daar de noordelijke Europese Kortharen een andere rasstandaard had dan de meer zuidelijke Europese Kortharen.
Karakter
De Europese Korthaar heeft als voorouder de scandinavische huis-tuin en keukenkat, het karakter van dit ras kan, als gevolg daarvan, net zo uiteen lopen als het karakter van hun voorouders. Echter, over het algemeen zijn het vriendelijke katten die makkelijk in de omgang zijn, ook met kinderen, soortgenoten en honden, indien ze hier mee opgegroeid zijn. Bij het kiezen van de juiste kitten is het aan te raden om naar het karakter van de ouderdieren te kijken, het karakter is grotendeels erfelijk, dus de ouders zijn een goede indicatie van hoe de kitten zal worden. De Europese korthaar is intelligent en speels en staat bekend om hun succes in de muizenjacht.
Uiterlijk
Europese Korthaar Soraja /
Bron: Neveah
De lichaamsbouw van de Europese Korthaar is ongeveer zoals wij die kennen bij onze eigen HTK (huis tuin en keuken) katten.
De poten zijn van gemiddelde lengte, robuust en stevig en de voetjes zijn rond. De staart is dik bij de aanzet en loopt geleidelijk toe tot een afgeronde punt. De oren staan vrij ver uit elkaar, iets wat je ook terug vindt bij de
Britse Korthaar, echter zijn bij de Europese Korthaar de lengte van de oren net zo hoog als de breedte van de aanzet van het oor. De kop is relatief groot en breed, echter niet zo breed als bij de Britse Korthaar en de ogen zijn rond en mogen een kleur hebben die bij de vacht past. Bij witte katten zijn blauwe ogen of 'odd eyed' ogen toegestaan. Odd eyed houdt in dat het ene oog (meestal) blauw is en het andere oog bijvoorbeeld geel is.
De kleuren
Alle mogelijke kleuren zijn bij de Europese Korthaar toegestaan, van wit tot zwart en van creme tot rood tot blauw. Verder zijn alle tekeningen tevens toegestaan, denk dan bijvoorbeeld aan tabby of gemarmerd.
Geschiedenis
De geschiedenis van de Europese Korthaar komt overheen met die van de Britse Korthaar. Rond 1900 ontstond in Engeland de interesse in kattenshows voor de zuidelijke ranke kattenrassen zoals de Turkse Angora en de Siamees. Rond deze tijd ontstond ook de wens om de HTK katten tot een ras te ontwikkelen,
Soraja /
Bron: Neveah in Engeland ontstonden fokkerijen die gedrongen stevige HTK-katten selecteerden en kruisten met Perzische katten. Deze fokmethode werd al gauw in Europa overgenomen, die dan ook 'Europese Korthaar' genoemd werden, echter onstond er veel onduidelijkheid over de rasstandaard.
Zo waren er Europese Kortharen die precies dezelfde rasstandaard hadden als de Britse Korthaar, maar in Europa gefokt werden en zo was er de Skandinavische type 'Europese Korthaar' die enigszins leek op de Britse Korthaar maar toch een net iets andere bouw had en niet gekruisd werd met Perzische katten.
In 1982 werd er een verzoek ingediend om de Europese Kortharen die in het westen van Europa werden gefokt en de rasstandaard hadden van de Britse Korthaar, toe te voegen aan het Britse Korthaarstamboek, met als gevolg dat de huidige 'Europese Korthaar' een duidelijk eigen rasstandaard heeft gekregen en zijn oorsprong vindt in Skandinavie.
Verzorging
De verzorging v an de Europese Korthaar is simpel, het volstaat om 1x per week met een varkensharen borstel door de vacht te gaan en tijdens de verhaarperiode is het aan te raden om een rubberen borstel te gebruiken. Bostel niet teveel want de vacht kan dan beschadigd raken.