Kattenrassen: Havana Brown

Kattenrassen: Havana Brown De Havana Brown is een mahoniekleurige kat die door een groep Engelse fokkers is gecreëerd uit het type siamees, zwarte Oosterse kortharen en de Blauwe Rus. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd deze kat naar Noord-Amerika geïmporteerd en in 1959 werd dit ras geaccepteerd door het CFA. Deze kat heeft een zacht, aanhankelijk karakter en is erg op de mens gericht. Hij is speels en intelligent en kan ook als binnenkat worden gehouden.

Geschiedenis

De Havana is in de jaren 50 van de vorige eeuw ontstaan in Engeland door het kruisen van de siamees, zwarte Oosterse korthaar en de Blauwe Rus. Het doel was om een geheel chocoladekleurig ras te fokken. Uiteindelijk kreeg deze door de mens gecreëerde kat de naam Havana Brown. In 1920 werden fokkers ontmoedigd om dit ras te fokken, omdat er gesteld werd dat siamezen blauwe ogen moesten hebben. Het fokken van dit ras werd vervolgens stopgezet. Een groep Engelse fokkers hebben in de jaren 50 besloten toch verder te gaan met het fokken en toen werd de Havana ook naar Noord-Amerika geïmporteerd. In 1958 werd het ras geaccepteerd door de CFA. De CFA (Cat Fancy Association) is opgericht in 1906 en is de grootste kattenvereniging van de Verenigde Staten. Sommige Amerikaanse fokkers gebruikten de Blauwe Rus en de siamees in het fokproces. Vanaf 1974 is het uitteelt fokken binnen dit ras stopgezet.

In 1998 kregen fokkers toestemming van het CFA om weer uitteelt toe te passen omdat ze graag het fokaanbod wilden vergroten. De kattenrassen black of blue shorthairs en bepaalde kleuren van de oriental shorthairs mochten hiervoor gebruikt worden. In 1999 gaf het CFA toestemming om de rassen chocolate point en de seal point siamezen te gebruiken met de Havana Browns. De uitkomsten waren prachtige katten met een mooie mahonie chocoladekleur. Er zijn verschillende meningen over hoe de Havana aan zijn naam kwam. Sommigen denken dat hij zijn naam heeft te danken aan de kleur van de Havanasigaren, maar anderen denken dat dit ras is vernoemd naar een bruin konijnenras.

Het uiterlijk

Het eerste wat opvalt, is zijn mooie bruine glanzende vacht. Het is een stevige, elegante en gespierde kat die hoog op zijn poten staat. Het gemiddelde gewicht ligt tussen de 4 en 5 kilo bij katers en tussen de 3 tot 4 kilo bij poezen. Zijn kop is lang, met een inkeping in het onderliggende botstructuur onder de snorharen, ook wel whiskerbreak genoemd. Zijn kop is in verhouding iets langer dan breed. De snorharen die ook bruin van kleur zijn, zijn erg kort. Vanaf de zijkant zie je een prominente neus die stopt bij de ogen. De kin heeft een ietwat vierkante vorm en de snuit is rond. De grote oren wijzen iets naar voren en zijn ogen zijn ovaal en groen. De staart van de sierlijke Havana Brown is slank.

Karakter

Zijn stemgeluid is zacht en deze lieve, intelligente kat is erg aanhankelijk. Hij is actief en houdt van spelen, toch is hij rustiger dan de siamees. Ze gebruiken hun poten om voorwerpen af te tasten en zullen op deze manier ook contact leggen met andere katten of mensen. De Havana Brown is erg op de mens gericht en zal menselijke aandacht proberen af te dwingen. Deze sociale en vriendelijke kat kan zich gemakkelijk aanpassen aan een nieuwe situatie en hij is geschikt in een gezin met kinderen. Hij past niet in een gezin waar hij steeds voor lange tijd alleen moet zijn.

Vacht

Zijn mahonie kleurige glanzende vacht met bij voorkeur een roodbruine gloed, is het eerste wat opvalt. Doordat de haren dicht op elkaar zitten, voelt het aan als een weelderige nertsvacht. Een kitten wordt geboren met een massief bruine vachtkleur. Een kitten mag enige markeringen hebben, maar de voorkeur gaat uit naar een solide bruine kleur zonder markering. Er komen ook katten voor van dit ras die een lilac-kleur hebben. De vachtverzorging is vrij eenvoudig. Af en toe borstelen om de losse en dode haren te verwijderen is voldoende.

Verzorging

Tussen de 12 tot 16 weken mag de kitten weg bij de moeder. Vanaf ongeveer hun twaalfde week zijn ze voorzien van de benodigde basis-inentingen en kunnen ze naar hun nieuwe eigenaar. Omdat deze kat erg zeldzaam is, kun je hem beter niet buiten laten lopen. Zoals geldt voor alle katten kun je hem beter laten castreren of steriliseren, mocht je er niet mee willen fokken. Wanneer de nagels te lang of te scherp worden, kun je met een schaartje de puntjes eraf knippen. Zorg voor een leefomgeving met voldoende mogelijkheden om te spelen en een krabpaal. Vanwege het zachte karakter kun je de Havana Brown prima houden in een appartement.
© 2014 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: Oosterse korthaarKattenrassen: Oosterse korthaarDe Oosterse korthaar is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstaan doordat Engelse fokkers besloten om een Siamese…
Cuba - Citytrip HavanaHet Caribische eiland Cuba is alom bekend als tropisch paradijs waar de vakantieganger geniet van zonovergoten stranden,…
Dwars door Cuba: tabak en karstWie Cuba denkt, denkt tabak, denkt Havana’s. De wieg van al deze zielsverruimende rookwaren ligt in Pinar del Rio, 1 van…

Kattenrassen: German Rex, een kat met gegolfde vachtKattenrassen: German Rex, een kat met gegolfde vachtDe German Rex is een kat van gemiddelde grootte die afkomstig is uit het voormalig Oost-Duitsland. Hij is ontstaan rond…
Kattenrassen: Japanse stompstaartkatKattenrassen: Japanse stompstaartkatDe Japanse Stompstaartkat is afkomstig van de eilandengroep Kurilen dat vroeger tot Japan behoorde. Dit ras wordt ook we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MikeBird, Pixabay
  • www.kattenplaza.nl
  • www.kattenvrienden.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.