Kattenziekten: hartaandoening

Kattenziekten: hartaandoening Hartaandoeningen komen vrij veel voor bij katten. Vaak wordt er gedacht dat de kat plotseling ziek wordt, maar meestal speelt er al een tijdje wat. Symptomen kunnen zijn dat de kat ademhalingsproblemen heeft, gewichtsveranderingen in een korte tijd, hoesten of zwak is. In sommige gevallen moet er snel worden ingegrepen omdat er vocht achter de longen kan zitten waardoor de kat benauwd is. In overleg met de dierarts wordt er gekeken wat er aan gedaan kan worden omdat behandeling vaak erg kostbaar is.

Hoe komt hartziekte aan het licht?

Helaas komt hartziekte vrij veel voor onder katten. Als je ontdekt dat er wat met je kat aan de hand is, of voor een inenting en routineonderzoek en bij de dierenarts komt, zal hij meestal de hartaandoening op volgende wijze aan het licht brengen:
  • Hij luistert met een stethoscoop naar het hart en hoort een abnormaal geluid. Dit is een ruis, een haperende of onregelmatige hartslag. Dit komt meestal aan het licht bij een jaarlijks routineonderzoek.
  • Hij onderzoekt de kat nadat je hebt opgemerkt dat er iets aan de hand is. Dit kan zijn omdat de kat moeite heeft met ademhalen.

Symptomen

In het geval van een ademhalingsprobleem kan het lijken alsof hartziekte heel plotseling op komt zetten. Het lijkt alsof er niets aan de hand is met je kat en een paar uur later zie je hem snakken naar adem. Wat vaak gezien wordt als “plotseling”, is meestal al een tijd aan de gang. Het is als eigenaar van de kat van belang om de ademhaling van je kat te kennen. Dan merk je eerder dat er wat aan de hand is.

Andere tekenen van hartziekte kunnen zijn dat de kat verandert in gewicht. Als de kat meer dan 2,5 tot 5 ons afvalt of aankomt in een week tijd, kan dat een teken van een hartaandoening zijn. De kat voelt zich niet lekker en als je de kat goed kent, kun je dit aan hem merken.

Hoesten

Het is soms lastig om vast te stellen of je kat aan het hoesten is. Hij lijkt wel wat op overgeven of kokhalzen. Als dit een enkele keer gebeurt, is er meestal niets aan de hand. Als dit regelmatig voorkomt, ga dan met de kat naar de dierenarts.

Zwakheid of verlamming

Soms raakt de kat verzwakt of verlamd aan een of meerdere poten. Meestal gaat het om een achterpoot. Als er sprake is van een hartziekte, kunnen er zich in het hart bloedpropjes vormen die uit het hart raken en in de bloedvaten komen. Meestal betreft het de aderen van de achterpoten. Maar het kan ook in andere delen van het lichaam komen, zoals de voorpoten, nieren of hersenen.

Aangeboren hartafwijking

Een aangeboren hartafwijking komt minder vaak voor bij katten dan bij honden. Dit wordt vaak toevallig ontdekt. Als de kitten een hartruis heeft, dan moet dit nader worden onderzocht. Er zijn veel katten met een aangeboren hartafwijking waar het pas opvalt dat er iets met het hart is als ze een paar jaar oud zijn.

De ernst van de hartziekte

Als je kat een ernstige vorm van een hartziekte heeft, is het van cruciaal belang om de levensbedreigende situatie stabiel te krijgen. Dit kan door bijvoorbeeld het vocht in of achter de longen te verwijderen met medicijnen of direct met een naald en spuit.
Als de situatie niet levensbedreigend is, maar je vermoedt wel dat er sprake is van een hartziekte omdat de kat bijvoorbeeld moeite had met ademen en zich nu weer beter voelt, dan is het toch raadzaam om de dierenarts er even naar te laten kijken. Om in deze gevallen een diagnose te stellen, wordt er meestal een röntgenfoto van de borst en een hartecho gemaakt. Het maken van een elektrocardiogram (ECG) kan ook nuttig zijn.

Kosten

Om de juiste diagnose te laten stellen, kan dit behoorlijk in de papieren oplopen. Zeker in huidige tijden heeft niet iedereen geld om de uitgebreide dierenartskosten te betalen. Mocht je budget beperkt zijn, en je wilt toch een diagnose laten stellen, kun je in deze situatie het beste je waardevolle geld besteden aan een echo door een ervaren dierenarts of specialist die weet hoe de echo moet worden geïnterpreteerd.

Na de diagnose

Als de diagnose is gesteld, werkt de dierenarts of specialist samen met jou om de beste combinatie van medicijnen, dieet en de kosten. Dit geeft echter geen garantie dat de kat gezond verder zal leven. Een kat met hartproblemen kan altijd een plotselinge dood krijgen. Houd hier rekening mee.

Ontwikkeling dierenzorg

Net zoals de zorg voor mensen, kent het terrein van cardiologie bij katten ook een groei. Vroeger stierven er vele katten aan de hartaandoening “gedilateerde cardiomyopathie” (verwijde hartspier), maar dankzij medische doorbraken komen zulke sterfvallen niet vaak meer voor. Naarmate meer bekend wordt over kattenziekten, zullen ook andere medische doorbraken een verschil gaan uitmaken in de levens van katten.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypoplastisch linkerhartsyndroom: Aangeboren hartafwijkingHypoplastisch linkerhartsyndroom: Aangeboren hartafwijkingHet hypoplastisch linkerhartsyndroom is een zeldzame aangeboren hartafwijking waarbij de linkerkant van het hart ernstig…
Aangeboren hartafwijkingen (congenitale hartziekte) bij babyAangeboren hartafwijkingen (congenitale hartziekte) bij babyCirca 9 op de 1.000 baby’s komt ter wereld met een aangeboren hartafwijking. Congenitale hartafwijkingen zijn aangeboren…
Patent foramen ovale: Aangeboren hartafwijkingPatent foramen ovale: Aangeboren hartafwijkingPatent foramen ovale (PFO) is een hartaandoening waarbij een gat tussen de linker- en rechterboezem (bovenste kamers) va…
Afwezige pulmonalisklep: Aangeboren hartaandoeningAfwezige pulmonalisklep: Aangeboren hartaandoeningDe pulmonalisklep is een klep waardoor zuurstofarm bloed naar de longen stroomt, waar verse zuurstof wordt opgenomen. Ze…

Virale en bacteriële ziekten bij hond en katVirussen en bacteriën zijn microben die ziekten kunnen veroorzaken. Maar wat is nu het verschil? En welke ziekten veroor…
Ziekte van Marek bij kippen herkennenZiekte van Marek bij kippen herkennenEen kip of haan die steeds dreigt om te vallen of met een poot omhoog loopt alsof het een paradepas is? Een kip of haan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Boek: katten voor dummies, ISBN 90-430-0817-6
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.