Britse Korthaar

De Britse Korthaar, een vriendelijke kat, ontstaan uit de britse 'huis, tuin en keukenkatten' leer meer over dit vriendelijke kattenras die zijn oorsprong vond rond 1900 toen Siamezen en andere slank gebouwde katten een hit waren!

Karakter

De Britse Korthaar is een vriendelijke gemoedelijke kat die in bijna elk huishouden wel past, van boerderij tot flat, in een gezin of bij een alleenstaand persoon. Vanaf een jaar of 3 wordt dit ras wat rustiger als de meeste andere rassen, is niet erg luidruchtig, maar houdt er wel van om aangehaald en geknuffeld te worden. Het zijn echte gezelligheidskatten. Ze kunnen over het algemeen prima met soortgenoten en tegenover kinderen zijn ze erg tolerant, al laten ze altijd wel weten wanneer genoeg genoeg is, een kat met een eigen karakter maar makkelijk in de omgang.

Uiterlijk

De Britse Korthaar is een vrij gedrongen kat die qua uiterlijk wat neigt naar de perzische kat. Ze hebben een brede borstkas en een sterke gespierde rug. De poten zijn recht, kort en stevig en deze katten hebben een relatief korte staart. In alle opzichten is deze kat 'rond' te noemen wat ze een knuffelbeer-achtig uiterlijk geeft. De kop is rond en stevig, de schedel breed, de kop staat op een brede korte nek. De neus is kort en breed, de kat heeft grote ogen, oren die een brede aanzet hebben en ver uit elkaar staan. Voornamelijk de katers hebben brede wangen, de zogenaamde 'katerwangen', maar ook de poezen dienen goed brede koppen te hebben.

Een kleine greep uit mogelijke kleurcombinaties

In het verleden werd de Britse Korthaar vooral in het blauw gefokt, het blauw is een grijs/blauwe kleur die als erg sjiek werd beschouwd rond 1900, ook vandaag de dag is deze kleur nog erg populair, maar vind je het ras ook in menig andere kleuren, namelijk de volgende:
 • Tipped en Shaded Chinchilla: De aanzet van de vacht is wit maar de haaruiteinden lichtgrijs, zwart of oranje, bij tipped is één achtste van de haaruiteinden gekleurd, shaded ongeveer één derde.
 • Blauw: De grijsachtig blauwe originele kleur van de Britse Korthaar.
 • Zwart: Volledig zwarte kat.
 • Chocolate: Voornamelijk te vinden in de colourpoint variatie, het omschrijft een bruine tint.
 • Blauw Schildpad: De grijsachtig blauwe originele kleur van de Britse Korthaar gemengd met oranje vlekken en strepen.
 • Zwart Schildpad: Een zwarte Britse Korthaar gemengd met oranje vlekken en strepen.
 • Zwart/blauw of rood-zilver gemarmerd: Een kat met zwarte/blauwe of rode strepen op een zilveren onderkleur. Niet te verwarren met een tijgerprint!
 • Tabby: De typische tijgerprint die je veel terug ziet op huis-tuin en keukenkatten, echter bij Brite Kortharen zie je deze print over het algemeen alleen terug op de extremen (poten, oren, neus en staart) en kop.
 • Colourpoint: Witte of crémekleurige katten met blauwe, bruine, zwarte or rode extremen (neus, poten, staart en oren).
 • Tricolour: Drie verschillende combinaties in kleuren met wit. Het with mag niet meer als één derde van het lichaam beslaan.
 • Bicolour: Twee verschillende genoemde kleuren in combinatie met wit. Het wit mag niet meer als één derde van het lichaam beslaan.

Zelfs in de bovenstaande kleuren zijn nog zekere combinaties te vinden, maar de lijst wordt te lang om alle mogelijke combinaties te noemen. Één voorbeeld giervan: Chocolate Silver Tabbypoint, Chocolate voor de bruine tint, die meestal gepaard gaat met de colourpoint tekening, silver voor de omschrijving van de lichaamskleur, tabby voor het omschrijven van de getijgerde print en point voor het feit dat de lichaamskleur van de kat zilver, wit of cremekleurig zijn en de extremen een donkerdere kleur hebben (in dit geval chocolat).

Herkomst

De herkomst van de Britse Korthaar is op zijn minst interessant te noemen, rond het jaar 1900 ontstond de interesse voor het organiseren van kattenshows in Engeland, vooral onder de welgestelde Engelse bevolking en voornamelijk omtrent de Oosterse, meer ranke kattenrassen zoals de siamees en de turkse angorakat.

Een zekere groep mensen, de liefhebbers van de wat meer gewoon ogende en stevigere huiskatten besloot dat ook de, van uiterlijk zeer uiteenlopende huis-tuin en keukenkatten, hun plek in de kattenshows verdienden.

Het streven was een ras te ontwikkelen die een stevigere variant was op de turkse angora (die meehielp aan het ontwikkelen van de huidige pers), maar dan met een korte vacht.

De katten werden geselecteerd op een stevige wat gedrongen bouw en werden gekruisd met perzische katten tot men tot het gewenste type kat kreeg wat vandaag de dag bekend staat als de Britse Korthaar.

De populariteit van het ras sloeg snel over naar Europa waar uiteindelijk hetzelfde type korthaar werd gefokt die tot 1982 bekend stond als Europese korthaar en vervolgens, wegens de uiterlijke overeenkomsten met het Britse Korthaar, tot het Britse Korthaar stamboek werd opgenomen.
De huidige Europese Korthaar dient niet verward te worden met de Britse Korthaar, de Europese Korthaar is afkomstig uit Skandinavie, met hetzelfde idee, maar andere rasstandaard. Voor meer info klik

Verzorging

De vacht van de Britse Korthaar vereist een standaard verzorging: Borstel één keer per week met een varkenshaar borstel of laat u adviseren door uw specialist. Gedurende de ruiperiode, gebruik een rubberen borstel met 'tandjes' (die ook van rubber zijn) dit helpt de kat van zijn of haar losse en dode haren af te komen.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese KorthaarEuropese KorthaarDe Europese Korthaar, een veel voorkomend kattenras, met als oorsprong Skandinavie. Rond 1900 ontstond de behoefte om de…
Raskatten: Britse LanghaarRaskatten: Britse LanghaarDe meeste mensen kennen de Britse korthaar katten wel, zeker de blauw/grijze is wereldberoemd. Maar de Britse langhaar z…
Het showklaar maken van een katHet showklaar maken van een katAls je een echte raskat hebt, ben je daar waarschijnlijk zeer trots op! Er worden verschillende kattenshows georganiseer…
Kattenrassen: Brits KorthaarKattenrassen: Brits KorthaarDeze kortharige kat is afkomstig uit Engeland en is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw. Door het kruisen met de bes…

Chartreux (Karthuizer)De Karthuizer, of, traditioneel genoemd, de Chartreux, vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de kloosters van de monniken…
Inentingen voor konijnen, heel belangrijk!Inentingen voor konijnen, heel belangrijk!Het is heel gewoon dat honden en katten hun inentingen krijgen, maar konijnen hebben deze ook nodig. Veel mensen weten n…
Bronnen en referenties
 • Esther Verhoef - Geillustreerde Katten Encyclopedie
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 07-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.