Binnenkat versus buitenkat

Binnenkat versus buitenkat De ontwikkeling van de kat van een halfwilde jager tot een gezelschapsdier heeft niet alleen gezorgd voor een verandering op de wijze waarop een kat wordt bemind, maar ook in de wijze waarop katten worden gehouden. Steeds meer katten worden als binnenkat gehouden. Is het goed voor een kat om alleen maar binnen te zijn en welke voordelen heeft dit?

Steeds meer binnenkatten

Steeds meer katten worden tegenwoordig als gezelschapsdier gehouden in plaats van een dier dat ongedierte zoals muizen moet verjagen. Katten worden ook steeds vaker als binnenkat gehouden. Er zijn mensen die beweren dat een kat niet gelukkig kan worden als hij niet naar buiten mag. Nu is de grote vraag: moeten katten exclusief binnen worden gehouden of moeten katten naar buiten kunnen?

Advies dierenasiels en fokkers

Er zijn een toenemend aantal dierenasielen en opvangcentra die weigeren een kat te plaatsen bij mensen die niet beloven dat het dier binnen wordt gehouden. Als een kat gewend is om naar buiten te gaan, wordt er vaak wel geadviseerd de kat als buitenkat te houden. De omgeving moet dit ook toelaten. Het is onverstandig een kat naar buiten te laten gaan aan een drukke autoweg. Sommige fokkers stellen het als een noodzaak om de kat binnen te houden, zoals voor bijvoorbeeld de bijna kale Devon Rex. Deze heeft moeite om buiten te kunnen overleven.

Binnenkat wordt ouder

Het is een feit dat het leven van een kat gevaarlijker wordt als deze naar wens naar buiten mag. Normaal gesproken kan een binnenkat met de juiste voeding en preventieve zorg gemakkelijk 15 tot 20 jaar worden, of zelfs ouder. Buitenkatten worden vaak lang niet zo oud omdat ze blootgesteld worden aan allerlei gevaren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Gevaren voor de buitenkat

Zodra de kat het huis heeft verlaten, kan hij in contact komen met vele gevaarlijke dingen. Enkele voorbeelden:

Auto's

Katten kunnen natuurlijk worden aangereden, maar auto's vormen zelfs een gevaar als ze gewoon ergens staan geparkeerd. Katten houden van warme plekjes en kruipen graag in de warme motor en kunnen ernstig gewond raken, of zelfs overlijden, als iemand de auto start terwijl de kat er nog ligt.

Honden

Sommige honden zijn echte kattenmoordenaars en ze beschermen hun territorium fel zodra er een kat binnen treedt. Sommige gemene mensen moedigen hun honden zelfs aan om een katten aan te vallen en laten hun honden expres loslopen.

Giffen

Van antivries, tuinchemicaliën, planten tot rattengif (in lokaas of de maag van een dood dier) loopt een buitenkat heel gemakkelijk de kans een dodelijke dosis binnen krijgen van iets waar hij binnen niet zo snel mee in aanraking zou komen. Maar vergeet niet dat een binnenkat ook risico kan lopen om gif binnen te krijgen. Denk maar aan een giftige plant of schoonmaakmiddel.

Ziekte

Feliene leukemie, katten-AIDS en Feliene Infectieuze Peritonitis zijn drie van de meest besmettelijke, en vaak dodelijke, ziekten die de kat kan oppikken van andere katten. Ze lopen voornamelijk risico door vechten of paren. Buitenkatten besteden veel tijd aan het verdedigen van hun eigen terrein. Ze gaan een gevecht met een andere kat dan niet uit de weg en het kost jou veel tijd en geld om ze naar de dierenarts te brengen om hun bijtwonden en abcessen te laten behandelen.

Mensen

Helaas zijn er kattenhaters die er alles aan doen om een kat pijn te doen of zelfs een kat uit de weg te ruimen. Sommige tuiniers, vinden het gerechtvaardigd als ze actie ondernemen tegen katten die bloemperkjes en groentetuinen bevuilen. Ook zijn er mensen die katten stelen om ze te verkopen voor bijvoorbeeld biochemisch onderzoek of omdat je kat een dure raskat is die veel geld kan opleveren. Deze mensen vormen een groot gevaar voor je huisdier.

Binnenkat is veiliger

Er zijn zo veel onvoorzienbare en opzettelijke gevaren die je er toch van moeten overtuigen dat het binnenhouden van je kat nog niet zon slecht idee is. De meningen hierover zullen altijd verdeeld blijven omdat er altijd mensen zullen zijn die vinden dat een buitenkat gelukkiger is. Er zijn ook katten die simpelweg niet binnen te houden zijn. Binnen kan een kat ook gevaar lopen. Dit kan bijvoorbeeld door verdrinken in het toilet, ergens opgesloten raken en uitdrogen of het opeten van een stukje touw, lint of wol.

Overlast

Bekijk het ook nog eens vanuit het oogpunt van jouw eigen verantwoordelijkheid. Is het wel eerlijk ten opzichte van de buren als jouw kat zijn behoefte doet in hun tuin? Als jouw kat een ziekte zoals bijvoorbeeld kattenleukemie heeft, is het dan juist dat je hem naar buiten laat gaan waar hij andere katten kan besmetten? Als je er voor kiest om een niet gecastreerde of gesteriliseerde kat naar buiten te laten gaan, besef dan dat je mede verantwoordelijk bent voor het overschot aan katten.

Is de kat gelukkig binnen?

Als een kat een binnenleven leidt, kan hij gelukkig worden. Kittens die binnen worden opgevoed, worden katten die de buitenwereld niet missen. Met een beetje geduld kun je zelfs volwassen katten leren om binnen gelukkig te worden. Dan moet de kat wel genoeg speeltjes, krabpalen, binnentuinen en afgeschermde terrassen of balkon ter beschikking hebben. De kat moet zich kunnen vermaken. Soms kan dit ook door het aanschaffen van een tweede kat of misschien wel een hond.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kat in de winterKat in de winterVoor de binnenkat is er nog niet zoveel aan de hand in de winter, maar dit geldt niet voor de buitenkat. Mogelijk gaan w…
Een gelukkige kat in huisEen gelukkige kat in huisWe willen goed zijn voor onze huisdieren, maar staan er niet altijd bij stil wat er nodig is om een kat gelukkig te houd…
Het nut van een drinkfontein voor je binnenkatHet nut van een drinkfontein voor je binnenkatWater is één van de fundamentele factoren die leven mogelijk maakt. Daarom is eenvoudige toegang tot water voor mens en…
Katten: spelen of vechten?Katten: spelen of vechten?Katten staan er om bekend dat het solitair levende dieren zijn. Dat zou ook betekenen dat ze niet echt op gezelschap zit…

Kat als huisdier: kitten of volwassen katKat als huisdier: kitten of volwassen katAls mensen erover nadenken om een kat als huisdier te nemen, denken ze meestal automatisch aan een kitten. Het is vaak h…
Waarom kittens spelenWaarom kittens spelenVoor een kat is spelen het leukste wat er is. Hoe oud ze ook worden, de interesse verdwijnt nooit. Een propje papier, pi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • - Boek: Katten voor dummies. ISBN: 90-430-0817-6
Reacties

Astrid Louwers, 01-07-2014
Binnenkort ga ik een weekje op vakantie. Nu is er een maand geleden een kat aan komen lopen die ik heb geadopteerd, (hij is niet gechipt) Het is een buitenkat, maar hij slaapt ook snachts en delen van de dag binnen. Nu is mijn vraag of ik hem een week bij mijn moeder binnen onder kan brengen tijdens mijn vakantie. Ik denk zelf dat één weekje binnen voor een buitenkat nog wel te overleven is, maar volgens sommigen in mijn omgeving is dat teveel stress voor het beestje. Wat denken jullie? Reactie infoteur, 04-07-2014
Wat goed van je dat je deze kat een kans geeft. Misschien kun je hem vooraf een keer een dag naar je moeder brengen om te kijken hoe het gaat. Katten zijn over het algemeen erg gehecht aan hun eigen omgeving, maar misschien dat het bij deze kat goed gaat om een week ergens te logeren als binnenkat. Ook geef ik het advies om hem te laten chippen.

Sylvia, 06-06-2014
Beste allemaal,

Binnenkort gaan wij verhuizen. Van een appartement met groot terras naar een eengezinswoning met tuin. Mijn katten 2 stuks mogen met mooi weer altijd naar buiten op het terras en op het platte dak van het gebouw ongeveer 2 hoog. Ze zijn dan heel de dag lekker buiten. Maar hoe moet dat straks? Ze zijn nooit echt op straat geweest? Moet ik ze eerst met een riempje in de tuin laten wennen? Hoe lang, En is het wel veilig om ze dan buiten te laten, komen ze dan nog terug. Vind het zielig om ze binnen te houden. Wie heeft advies voor mij.

Alvast bedankt Groetjes Sylvia Reactie infoteur, 11-06-2014
Het ligt eraan of de buurt veilig is voor de kat om naar buiten te kunnen. Aan een drukke weg is het gevaarlijk. Verder bestaat er de mogelijkheid om de tuin af te schermen of een buitenren te maken. Mocht je de kat naar buiten doen, zorg dan dat hij aan het huis is gewend en wacht een tijdje voordat de kat naar buiten mag. Als je de kat voor het eerst naar buiten laat, zorg dan dat hij honger heeft, zodat hij terugkomt als je met een doos voer rammelt of hem roept. Ook kun je ervoor kiezen om de katten gewoon binnen te houden en kijken hoe dat gaat.

Groetjes,
YMBakker

Yolanda Koomen, 14-10-2013
Ik ga as.s. zaterdag verhuizen van een vrij huis aan de duinen naar een appartement op de 7e etage. Onze kater is een echte buitenkat, ook een echte jager. Echter ik heb een hele sterke band met de kat. Nu mag hij achter blijven bij buren 2 huizen verderop in de straat. Heel erg lief. Ik denk zelf het beste voor mijn kat. Echter we laten hem nu langzaam wennen, alleen ik heb zoveel verdriet. Ik huil al 14 dagen, de tranen willen niet stoppen. Ik kan niet buiten mijn kat. Terwijl ik dit schrijf komen de waterlanders alweer te voorschijn. Ik ga hem zo missen en zie zo enorm tegen het afscheid op dat ik al maanden niet slaap. Ik kan hem ook niet weigeren om binnen te laten, hij slaapt hier nu alweer 2 nachtjes, mijn vraag: iemand advies, wat zal ik doen. Ik weet het niet en ben ten einde raad! Reactie infoteur, 14-10-2013
Beste Yolanda,
Het is zo te horen een hele moeilijke situatie. Heel knap van je dat jezelf in je kat verplaatst en kijkt wat het beste voor hem is. Een buitenkat ineens binnen houden, kan voor de kat een probleem zijn. Ik snap je verdriet omdat je liever geen afscheid van hem wilt nemen. Bedenk goed wat beter is voor je kat. Op die manier laat je zien wat je uit liefde over hebt voor je kat. Bestaat er misschien de mogelijkheid om hem toch bij je buren te laten wonen en dat je hem af en toe eens opzoekt? Heel veel sterkte toegewenst met het maken van de juiste beslissing.
Groeten, YMbakker

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.