Kat in de winter
Voor de binnenkat is er nog niet zoveel aan de hand in de winter, maar dit geldt niet voor de buitenkat. Mogelijk gaan we er vanuit dat de kat zich wel redt en dat is in de meeste gevallen ook zo. Maar het kan geen kwaad wat extra aandacht te schenken aan de kat. Soms help je de kat met wat kleine dingen al een heel eind en als je denkt dat het niet meer verantwoord is, laat de kat dan niet ontglippen. De Nederlandse katten zijn immers niet meer zo "bedreven" in de sneeuw.
Binnenkat
De kat die (bijna) altijd binnen zit, zal niet veel verandering ondervinden van de kou en sneeuw buiten. Je kunt er hooguit aan denken om de slaapplekjes op de grond, als je geen vloerverwarming hebt, naar een iets hogere locatie te verhuizen. Kou kan behoorlijk optrekken en tocht kan ongemerkt een kat ziek maken. Een stram lijf, denk met name aan de oudere kat, kan met kou meer problemen geven en dan is bijvoorbeeld ergens opspringen lastiger. Op zo’n moment kan je de oudere kat helpen door een tussensprongetje mogelijk te maken. Het kan van alles zijn, zolang het maar stabiel is en de kat het ook zal gebruiken.
Verder zal de kat mogelijk iets meer de verwarming (of andere warmtebron) opzoeken en zich tegoed doen aan de warmte die er vanaf komt. Terecht... dat doet de mens immers ook!
Bron: Eigen kat - Annastaal Buitenkat
Slaapplaats
De kat die met enige regelmaat buiten vertoefd moet dit niet nalaten in de koude wintermaanden. De dikkere vacht die de kat in de winter heeft, zal hem/haar beschermen tegen kou en sneeuw. Als de kat ook met enige regelmaat buiten slaapt, is het wel verstandig een plekje te creëren en andere voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk hierbij aan:
- Iets hoger gelegen, dit voorkomt dat de kou vanuit de grond de warmte uit het lichaam onttrekt.
- Wat extra warmte regelen door middel van een dekentje of een flinke bos stro.
- De nieuwe plek moet vrij van wind zijn.
- Kijk goed of er geen vocht is of bevriezing kan plaats vinden op de nieuwe plek.
- Als de kat in de garage ligt, let dan goed op als je gaat rijden. Katten zoeken en vinden nog wel eens een warm plekje op een nog lauwe motorkap of erger nog, onder de auto. Tik altijd even stevig op de motorkap, als de kat in de buurt ligt wordt ze zeker wakker en gaat er dan normaal vandoor.
- De kat in de auto onder bijvoorbeeld de carport, is geen goed idee. De auto kan in de koude wintermaanden zomaar een soort koelkast worden.
Eten en drinken
Het eten voor de kat die veel buiten is, wordt in de zomermaanden wellicht voor een groot gedeelte zelf bij elkaar gescharreld, maar in de koude wintermaanden is dat toch een stuk lastiger. Als je het eten voor de kat buiten zet, moet je wel met enige regelmaat controleren of het niet bevroren is. Beschut tegen de sneeuw, wil nog niet ziet zeggen dat het vorstvrij ligt. Verder is het van belang dat de kat zoveel als mogelijk onbevroren water tot zich neemt. Bevroren water kan giftige stoffen met zich meedragen.
Bron: Kattenvoetjes - Annastaal Vacht en voetjes
De vacht van de kat zal normaliter de kat voldoende beschermen, maar voorkom dat de vacht vochtig wordt. De isolatie in de vacht die de kat tijdens de koude maanden zo nodig heeft, neemt snel af als de vacht vochtig is. De kat zo snel als mogelijk lekker opwarmen, is in dat geval van belang. Dep de kat droog en wrijf in de groeirichting. Als het ergste nat van de vacht is, moet de kat weer zelf voldoende op temperatuur komen. Ten slotte is het goed bij een kat die graag naar buiten wil, de voetzooltjes in te smeren met bijvoorbeeld een beetje vaseline. Het strooizout kan de eeltkussentjes namelijk aantasten.
Buitenkat toch binnen
Als je enig moment even echt niet wilt dat je buitenkat naar buiten gaat, is het van belang het kattenluik te sluiten en te zorgen dat de kat voldoende “materiaal” heeft voor binnen. Zet een kattenbak op de juiste plaats, niet te dicht bij het eten en drinken en zorg dat de kat wat “te krabben” en te spelen heeft.
Als je de buitenkat binnen probeert te houden, let dan op als de kat in de ruimte is waar ook je droogtrommel staat (zeker bijvoorbeeld een koelere bijkeuken). Katten zijn gek op de warmte van de droogtrommel. Op de droogtrommel klimmen is nog niet zo’n probleem, want dat zie je wel. Echter, menig kat zal – indien het kan – ook de trommel zelf opzoeken. Met alle gevolgen van dien als je dat even niet in de gaten hebt.
Tot slot
De kat die dus graag naar buiten gaat kan in de meeste gevallen prima, je moet alleen op wat zaken letten. Wordt het gevoelsmatig toch echt te koud, haal de kat dan binnen en regel “het onderkomen” goed. Dit voorkomt een gefrustreerde kat en kapotte spullen.