Kat als huisdier: kitten of volwassen kat

Kat als huisdier: kitten of volwassen kat Als mensen erover nadenken om een kat als huisdier te nemen, denken ze meestal automatisch aan een kitten. Het is vaak heel logisch om zo地 lief klein pluizig katje te willen. Toch is het nemen van een volwassen kat voor sommige mensen een betere keus. Als je op zoek gaat naar een kat als kameraad, sluit dan geen van beide mogelijkheden uit. Wat zijn de voordelen van het adopteren van een volwassen kat ten opzichte van een kitten?

Kitten of volwassen kat

Je hebt besloten om een kat als huisdier te willen. Dan is het vaak logisch om op zoek te gaan naar een kitten. Zo地 klein pluizenbolletje zal je hart veroveren. Voor sommige mensen is een volwassen kat echter een betere keus. En ook als jij perfect bent voor een kitten, moet je een volwassen kat niet direct terzijde schuiven; er bevinden zich prachtige beesten onder volwassen katten, waarvan de meeste nooit een tweede kans krijgen om te laten hoe perfect ze wel niet kunnen zijn.

Kittens zijn zo schattig

Babydieren zijn allemaal schattig, maar een kitten heeft iets speciaals. Met die grote ogen, grote oren, enorme speelsheid dat zo grappig is om te zien, kunnen ze je hart snel veroveren. De vacht is pluizig en het is haast niet te weerstaan om het diertje niet te willen oppakken en te knuffelen. Kortom: een kitten is echt schattig! Het kan ook haast niet anders om er helemaal verliefd op te worden. Een kat kan wel 15 tot 20 jaar oud worden, dus in verhouding zijn ze maar kort kitten.

Kitten kost veel tijd

Waar mensen vaak niet aan denken, is dat een kitten heel veel werk en irritatie met zich mee kan brengen. Zo kunnen de dierenartskosten hoog oplopen omdat een kitten zo地 beetje alle 9 levens van een kattenleven opgebruikt. Een kitten moet getraind worden om op een kattenbak zijn behoefte te doen en leren dat hij niet overal op mag lopen. Maandenlang ben je bezig met de kitten overal weg te plukken waar hij niet mag komen zoals bijvoorbeeld in de gordijnen.

Wanneer is kitten een slechte keus?

Een kitten kan een slechte keuze zijn voor gezinnen met hele jonge kinderen of voor gehandicapte personen. Ondanks al zijn lef is een kitten erg teer en ze kunnen zich gemakkelijk bezeren door jonge kinderen die nog niet voorzichtig met dieren kunnen omgaan. Een kitten is ook niet de beste keuze voor iemand die niet helemaal goed ter been is of die een energieke poezenbaby niet kan bijhouden, zoals bijvoorbeeld een hoogbejaard persoon. Een volwassen kat kan meestal vrij goed alleen thuis zijn en is goed te combineren met een baan. Een kitten heeft jouw tijd nodig en moet opgevoed worden.

Wanneer is een kitten een goede keus?

Een kitten kan daarentegen het mooiste zijn wat er is voor een gezin met iets oudere kinderen of een bron van heerlijk amusement voor een actieve, oudere volwassene. Je moet gewoon goed kijken naar je leefsituatie en de problemen en de lol die een kitten geeft tegen elkaar afstrepen. Het is natuurlijk schitterend als je je kat al vanaf jongs af aan hebt.

Volwassen kat

Volwassen katten hebben enkele onweerstaanbare voordelen en een paar nadelen. Het grootste nadeel is dat ze gewoon niet zo schattig zijn als een kitten. Als je een volwassen kat adopteert, weet je precies wat je in huis haalt. Zo staan lichaamstype, vacht en oogkleur al vast. Ook of het een rustige of actieve, stille of luidruchtige, aanhalige of veeleisende kat is. Een volwassen kat heeft al een eigen persoonlijkheid ontwikkeld.

Voordelen

De eenvoudige verzorging en gulle affectie van volwassen katten maken ze perfecte huisdieren voor mensen voor wie het uitlaten van honden moeilijk of onmogelijk is. Een van de onweerstaanbare redenen om een volwassen kat te adopteren, is dat veel van deze dieren weinig hoop hebben op een tweede kans als ze eenmaal in het dierenasiel zitten. Hoe gezond, mooi en goed opgevoed ze ook zijn. Kittens zijn zo schattig dat je ze moeilijk kunt overslaan en dus kijken veel mensen niet eens naar de kooien van de volwassen katten als ze in het asiel zijn.

Nadelen

Het mogelijke nadeel van het adopteren van een volwassen kat is dat je een kat kunt krijgen met gedragsproblemen. Een goed dierenasiel, opvangcentrum of fokker vertelt over eventuele bekende gezondheids- of gedragsproblemen met de dieren die voor adoptie worden aangeboden. Veel gedragsproblemen kunnen worden opgelost of zijn niet de fout van de kat.

Kattenbakproblemen

Kattenbakproblemen staan in de top 10 van redenen dat volwassen katten naar het dierenasiel worden gebracht. Het is inderdaad frustrerend als je een kat hebt die weigert een kattenbak te gebruiken, maar het probleem is niet onoplosbaar. Vergeet ook niet dat veel dieren worden weggegeven vanwege gedragsproblemen die kunnen worden opgelost of die niet hun fout zijn; zoals de kat die elke dag naar een vieze kattenbak kijkt en besluit zijn behoefte ergens anders te doen.

Waardering van volwassen kat

De persoonlijkheid van een volwassen kat staat dan misschien wel vast, maar zijn liefde niet. Een volwassen kat vormt net zo'n goede band met jou als een kitten. Je verdient een schouderklopje als je een dier adopteert dat alles behalve de leeftijd mee heeft. En als je een volwassen kat adopteert, bespaar je ook veel tijd en geld. En besef dat een kitten maar kort zo地 klein pluizenbolletje is.

Financiële voordelen adopteren kat

Als je een volwassen kat adopteert, bespaar je ook veel geld. Een kat uit het asiel is vaak al gechipt, gecastreerd/gesteriliseerd en ontwormt. Mocht er kort na de adoptie gezondheidsproblemen ontstaan, dan zal dit meestal voor rekening komen van het asiel.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
Een kat uit het asielEen kat uit het asielJaarlijks komen er zo地 55.000 katten in de asiels terecht. Heel veel Nederlandse asiels zitten dan ook overvol met katt…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Pleegmoeder worden... van jonge kittensPleegmoeder worden... van jonge kittensEr is weinig zo vertederend als jonge dieren. Menig mensenhart smelt bij het aanzicht van die grote ogen in dat kleine p…

Aanschaffen kat: poes of kater?Aanschaffen kat: poes of kater?Als je een kat in huis wilt nemen, heb je de keuze tussen een poes of een kater. Tegenwoordig is het gebruikelijk, dat a…
Binnenkat versus buitenkatBinnenkat versus buitenkatDe ontwikkeling van de kat van een halfwilde jager tot een gezelschapsdier heeft niet alleen gezorgd voor een veranderin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jaz24, Pixabay
  • Boek: Katten voor dummies. ISBN 90-430-0817-6
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 04-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.