Pleegpup, speciaal project

Blind zijn is een van de ergste dingen die iemand kan overkomen, zeker wanneer men daardoor in een isolement terecht dreigt te komen. Vereenzaming is dikwijls het gevolg van niet gemakkelijk of helemaal niet meer de deur uit kunnen. Dit is onder andere de reden dat geleidehonden enorm belangrijk zijn in het leven van blinde, slechtziende of aan autisme lijdende mensen.

Pleegpup Inès

In het pleeggezin deed pleegpup Inès het geweldig. daarna ging ze naar school en daar ging het niet goed. Het dier liep niet goed 'vooraan' en wat de trainers ook probeerden, het werd niet beter. Inès werd afgekeurd en dat was een grote domper. Het pleeggezin had zo haar best gedaan. Na een jaar wordt het hondje teruggebracht naar school. Dat weer afstaan van het dier gebeurt met heel veel liefde, omdat gehoopt wordt dat iemand er gelukkig mee wordt. Als het dan niet lukt, is het net alsof het pleeggezin zelf gezakt is. Dat is natuurlijk niet zo, maar zo voelt het wel.

Opleiding tot autismegeleidehond

Inès zou vervolgens worden opgeleid tot autismegeleidehond. Eerst was het wel even een omschakeling. Maar eigenlijk is deze taak nog interessanter, want de pleegpup zou nu belangrijk worden voor een heel gezin. En al heeft de pup het niet gehaald als blindengeleidehond, ze is wel een heel goede autismegeleidehond. In feite is het net zoals bij mensen: iedereen moet de baan kiezen die bij de persoonlijkheid past.

Verzorgen van een nest pups

Mensen vinden het leuk om een nest pups te verzorgen. Wanneer dat gebeurt voor KNGF Geleidehonden, dan heeft het pup-pleeggezin wel de lusten maar niet de lasten. Zo hoeft het gezin niet op zoek naar een goede reu en er later voor te zorgen dat de pups goed terecht komen. Zo'n eerste nest is wel even wennen, maar bijna altijd vindt het pleeggezin het geweldig. De bevalling wordt heel veilig gedaan samen met een werknemer van KNGF Geleidehonden. Het opvoeden van een pleeghond is meestal heel zinvol en bevredigend.

Pleegpup als gezinsproject

Er zijn mensen die graag een pleeghond zouden willen opvoeden. Maar iemand met een baan van drie dagen of meer per week, heeft daartoe geen mogelijkheden. Die mogelijkheid is er wel wanneer de kinderen jong-volwassenen zijn en binnen een jaar of twee het huis uit gaan. Een hond verzorgen over een periode van 10 jaar is soms niet goed te overzien. Het opvoeden van een hond van KNGF Geleidehonden is wat dat betreft iets anders. Het pleeggezin heeft een jaar plezier van de op te voeden pup en daarna heeft een blinde, slechtziende of aan autisme lijdend persoon nog zes tot soms wel acht jaar plezier van het dier.

Vrij om te gaan en staan

De meeste mensen zijn heel onafhankelijk en hechten veel waarde aan hun vrijheid om te gaan en staan waar zij willen. Zij realiseren zich dan bijvoorbeeld dat iemand die blind is daartoe met een geleidehond ook in staat is. Vaak is dat dan weer een zwaarwegend argument om een pleegpup op te voeden. Het pleeggezin gunt een ander ook die vrijheid. Wanneer de kinderen ouder zijn, is er ook tijd en gelegenheid voor waardoor er altijd iemand bij de hond thuis kan zijn. Binnen het gezin wordt overlegd wie wanneer thuis is en wie wat doet. Vaak heeft iedereen een eigen taak. De dochter neemt de maandelijkse berichten en de foto's voor de adoptie-ouders voor haar rekening, de zoon oefent het commando 'zit' met de hond en is al met haar met de bus geweest.

Het afscheid

Het afscheid van de pleegpup zal moeilijk zijn. Tijdens de opvoeding heeft het hele pleeggezin van de pup kunnen genieten. Maar het is met verdriet net zoals met plezier: het hoort nu eenmaal bij het leven. Daar kun je je niet tegen wapenen.

Doelstellingen

Het doel van KNGF Geleidehonden is de mobiliteit en zelfstandigheid van blinden en slechtzienden te bevorderen.
Daartoe houdt KNGF Geleidehonden zich onder meer bezig met:
  • het in eigen beheer fokken, socialiseren en opvoeden van aspirant-geleidehonden;
  • het opleiden van geleidehonden en deze ter beschikking stellen aan blinden en zeer slechtzienden;
  • het instrueren van blinden en zeer slechtzienden tot een verantwoord gebruik van geleidehonden;
  • het leveren van een goede begeleiding na aflevering van de geleidehond;
  • het meewerken aan onderzoeksprojecten ter verbetering van de gezondheid en het gedrag van de geleidehond;
  • het werven van fondsen om de activiteiten te financieren;
  • het opleiden van geleidehondinstructeurs;
  • het geven van voorlichting over het werk van KNGF Geleidehonden en de functie van een geleidehond.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…
Belangrijk bij het fokken van geleidehondenBij het fokken van geleidehonden gaat het niet zo zeer om het mooie plaatje, maar wel om het karakter van de hond. Heel…
Wat zijn broodfokkers?Wat zijn broodfokkers?Broodfokkers komen helaas nog steeds voor, sterker nog ze geven vaak aan erkend te zijn waardoor veel mensen ook denken…
Opleiding medisch secretaresseOpleiding medisch secretaresseEen medisch secretaresse heeft een verantwoordelijke baan. Voor deze administratieve baan in de zorg heb je een goede op…

Hoe verzorg ik een konijnKonijnen behoren tot de groep van populaire huisdieren. Weet u bijvoorbeeld dat u een konijn gewoon zindelijk kunt maken…
Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Hoe kies je de juiste kat? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld andere huisdieren, laat je de…
Bronnen en referenties
  • Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.