Advies om in dichtbegroeide gebieden te kunnen overleven

Advies om in dichtbegroeide gebieden te kunnen overleven Om in een bosachtig landschap te kunnen overleven, moet je op diverse dingen letten. Het is namelijk eenvoudig om er verdwaald te raken. Er zijn echter verschillende manieren om het bos te kunnen verlaten. Ondertussen is het belangrijk om voldoende te drinken. Stromend water bevat minder bacteriën dan stilstaand water en heeft hierdoor de voorkeur. Desnoods kun je water koken door middel van een kampvuur, waardoor het water drinkbaar wordt. Ook bij het vinden van voedsel, moet er op diverse dingen gelet worden. Het voedsel kan namelijk giftig zijn of ziektes veroorzaken. Felgekleurde vruchten en dieren kunnen voornamelijk giftig zijn terwijl sommige diersoorten echter rauw gegeten kunnen worden. Zorg er tevens voor dat je op tijd een onderkomen creëert. Je kunt namelijk eenvoudig onderkoeld raken wanneer je hier niet voldoende tegen beschermd bent.

Overleven in dichtbegroeide gebieden


Overleven in bosachtig gebied

In een bos is het lastig om herkenningspunten te vinden. Dit wordt veroorzaakt vanwege de hoeveelheid vegetatie, waardoor de kans groot is dat je verdwaalt. Probeer echter zoveel mogelijk terug te lopen naar de plek waar je vandaan kwam. Dit verkleint de kans dat je verder verdwaalt. Mensen leven meestal op plekken waar water te vinden is. Riviertjes kunnen jou hierbij begeleiden naar bewoond gebied. Hiernaast is het aanbevolen om overdag zoveel mogelijk in één richting te lopen. Dit vergroot de kans dat je niet in cirkels blijft lopen. Wanneer je stappen telt, weet je hoe ver je gelopen hebt. Met deze informatie kun je bepalen of je in cirkels loopt. Het is tevens van levensbelang dat je tijdens jouw tocht op zoek gaat naar water. Soms is het geluid die rivieren produceren al van een afstand horen.

De zoektocht naar schoon drinkwater

Het is belangrijk dat je balans behouden blijft wanneer je water uit een rivier drinkt. Wanneer je eenmaal in het water bent gevallen, is er namelijk een grote kans op onderkoeling. Als het water stroomt, is dit meestal een positief teken. Hoe sterker de stroming, hoe drinkbaarder het water is. Bacteriën ontwikkelen en verspreiden zich namelijk bij stilstaand water. Het is om deze reden afgeraden om uit meertjes te drinken waarbij het water stil staat. Wanneer er geen stroming staat, bestaat een andere oplossing. Je kunt namelijk de bacteriën in het water doden door het water te koken. Hierdoor wordt het water na verloop van tijd drinkbaar. Nadat je water gevonden hebt, is het aangeraden om op zoek te gaan naar voedsel.

Bron: Caroig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Caroig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Eetbaar voedsel

Voedsel is belangrijk om het lichaam van voldoende energie te voorzien. Wanneer jouw lichaam te weinig energie heeft, is het moeilijker om grote afstanden te kunnen afleggen. Om jouw energieniveau op peil te houden, is het mogelijk om bijvoorbeeld insecten te eten. Het is aangeraden om de insecten te koken. Ze kunnen namelijk parasieten bevatten. Soms zijn deze parasieten zelfs dodelijk. Insecten die opvallende kleuren hebben zijn mogelijk giftig. Maden en wormen bevatten veel eiwitten en kunnen rauw gegeten worden. Als laatste oplossing kun je de binnenkant van boomschors eten. Wanneer je het boomschors van de boom verwijdert, is er soms schimmel te zien. De schimmel hiervan is eetbaar.

Het aanleggen van een onderkomen

Het is belangrijk een onderkomen te creëren wanneer je voorzien bent van voedsel en drinken. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je warm blijft. Wees er attent op dat jouw onderkomen vóór de avond klaar is. Zorg ervoor dat het zich niet te dicht bij het water bevindt. Riviertjes en meertjes kunnen namelijk na hevige neerslag hoger komen te liggen. Hiernaast gebruiken beren de rivieren om voedsel te vangen.

Een warm en zacht slaapplek

Een grote hoeveelheid takken en bladeren zorgen voor een goede bescherming tegen de wind. Verzamel droog mos om een zacht slaapplek te creëren. Wanneer je een slaapzak tot je beschikking hebt, is het aanbevolen om van tevoren je lichaam op te warmen met behulp van oefeningen. Hierdoor neemt de slaapzak een hoger temperatuur aan wanneer je gaat liggen. Om jezelf op te warmen, kun je ook gebruik maken van een kampvuur.

Het nut van een kampvuur

Het is aangeraden om een kampvuur aan te leggen omdat het twee belangrijke functies heeft. Hiermee kun je jezelf opwarmen voordat je begint aan jouw nachtrust. Onderkoeling van het lichaam kan namelijk levensgevaarlijk zijn. Hiernaast kun je water of voedsel hiermee opwarmen. Hiermee verklein je de kans dat je bacteriën en parasieten binnenkrijgt.

Een kampvuur creëren

Het is lastig om een kampvuur met stenen of stokken aan te steken. Je hebt hierbij veel geduld nodig om met behulp van wrijving warmte op te wekken. Door middel van een boog is het iets eenvoudiger om vuur op te wekken. Een andere methode is het gebruik van een batterij in combinatie met staalwol. Wanneer je dit tegen elkaar aan wrijft, ontstaat er hitte. Als je een lens tot je beschikking heeft, kun je dit óók gebruiken. Lenzen zijn te vinden in brilglazen en verrekijkers. Eventueel kan natuurijs omgevormd worden tot een lens. Wanneer je lucifers of een aansteker tot je beschikking hebt, is het aansteken vele malen eenvoudiger. Om een kampvuur aan te leggen, kun je de volgende stappen ondernemen:
  • Verzamel droge planten, stro van pijnbomen, droog boomschors en mos dat gemakkelijk aangestoken kan worden.
  • Verzamel droge (gevallen) middelgrote en grote takken.
  • Zorg ervoor dat je kampvuur tenminste drie meter van jouw onderkomen of droge plekken verwijderd staat.
  • Gebruik droge stenen om het kampvuur af te schermen.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypothermie of onderkoelingHypothermie of onderkoelingOnderkoeling treedt op zodra de lichaamstemperatuur onder de 35 graden celsius zakt. Onderkoeling vind vooral plaats bij…
Hoe voorkom en ga ik om met onderkoeling?Hoe voorkom en ga ik om met onderkoeling?Bij hevige kou loopt men het risico om onderkoeld te raken. Dit kan in hoog in de bergen voorkomen, maar ook gewoon 's w…
Onderkoeling bij baby en volwasseneOnderkoeling bij baby en volwasseneOnderkoeling heet ook wel hypothermie. De lichaamstemperatuur bedraagt normaal rond de 37 graden Celsius. Een lichte ver…
De koudste plekken op aardeDe koudste plekken op aardeEr zijn naast Antarctica nog veel plaatsen waar het werkelijk ijskoud is. Dit zijn Groenland, Rusland en Alaska. Lees hi…

Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Vaak stellen blinden en slechtzienden alsook hun omgeving zich de vraag of ze in aanmerking komen voor een blindengeleid…
Bakkabouters bij paarden verjagenBakkabouters bij paarden verjagenElke paardenliefhebber kent ze: de bakkabouters! Wij mensen hebben ze nog nooit in het echt gezien, maar de meeste paard…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mark Brennan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • http://m.wikihow.com/Build-a-Campfire
  • http://wildwoodsurvival.com/survival/fire/twostones/abbww/index.html
  • http://www.artofmanliness.com/2008/09/04/how-to-build-a-roaring-campfire/
  • http://www.artofmanliness.com/2008/04/29/9-ways-to-start-a-fire-without-matches/
  • http://www.survivenature.com/forest.php
  • Afbeelding bron 1: Caroig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 28-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.