Quarter Horse – het paard uit het Wilde Westen

Quarter Horse – het paard uit het Wilde Westen Dit nogal kleine paard heeft een heroïsch verleden. Zowel de pioniers als hun Quarter Horses hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontsluiting van het westelijk deel van Noord-Amerika. Het veelal voskleurige ros trok de huifkarren van weleer naar de lonkende verten, maakte furore als doorzetter op de dorre prairies en bleek bovendien een uitstekend herderspaard voor de cowboys. Echt een paard dat bij wijze van spreken kon draaien op een dollarmunt – waarvan de naam is afgeleid – en dat veel ‘gevoel voor koeien’ had. Ook tegenwoordig wordt dit vriendelijke, aangename rij- en tuigpaard voor allerlei taken ingezet.

Inhoud


Erkend paardenras

Oorspronkelijk is de populaire Quarter Horse afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten, tevens het eerste erkende paardenras dat in Noord-Amerika gefokt werd (vanaf 1611). Het ontstond uit het kruisen van Amerikaanse paarden met voorvaderen van de Engelse Volbloed.

Quarter Horse / Bron: Mike Baird, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Quarter Horse / Bron: Mike Baird, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Sprinter
De toenmalige inheemse paarden waren voornamelijk Spaanse rossen gekruist met Arabieren en Berbers. Het resultaat mag er beslist zijn. De Quarter Horse is immers ook een snelle sprinter die zijn topsnelheid binnen 400 meter bereikt, vandaar de naam Quarter Horse (Quarter Miler).

Cowboy- en rodeopaard

Bij de ontsluiting van het Wilde Westen speelde de Quarter Horse een grote rol. Hij werd voor menige huifkar en later de (post)koets gespannen. Op de ranch bleek dit ros bovendien zeer geschikt als herderspaard. In vervlogen tijden werd het dan ook succesvol ingezet bij het opdrijven van de enorme kudden runderen.

Koeien

Dat werk vergde veel van een paard, zoals wendbaarheid, sprintvermogen en 'weten waar de koe heen wil'. De Quarter Horse voelde ook toen precies aan wat de ruiter van hem wilde en hij had en heeft zogezegd iets met koeien (cow sense). Om die reden ziet men dit paard vaak op rodeo’s en bij andere westernsporten, zoals het 'cutting'.

Quarter Horse / Bron: Rumo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Quarter Horse / Bron: Rumo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Amerikaanse bereden politie

De Quarter Horse dankt zijn sprintvermogen mede aan zijn gespierde, krachtige achterhand en al even gespierde maar relatief korte voorbenen met vrijwel geen behang. De hals is sterk en tamelijk kort. Met een stokmaat van gemiddeld 1,57 meter is het paard nogal klein. Dat is een van de redenen waarom de Amerikaanse bereden politie dit anderszins ideale ros – maar in bepaalde situaties qua verschijning niet indrukwekkend genoeg – toch afkeurde nadat het een poosje dienst had gedaan. De Quarter Horse is niettemin zeer snel en wendbaar. Hij heeft een tamelijk kort, maar breed hoofd, een brede borstkas en stevige spronggewichten. Ook de rug is vrij kort.

Stamboek

De meeste Quarter Milers zijn voskleurig. Inmiddels zijn er rond de twintig kleuren gangbaar, waarbij in de Verenigde Staten de gevlekte Quarter Horse een eigen stamboek heeft. Er zijn bovendien drie typen.
  1. De ‘Buldog’ (halster type) is relatief zwaar en zeer gespierd.
  2. De volbloedsoorten (racing type) zijn slanker en fraaier van uiterlijk.
  3. Het type (stock type) dat er tussenin zit, was en is nog steeds het populairst en wordt ingezet bij westernconcoursen, zoals rodeo met onder andere barrel racing, steer rope en cutting, waarbij een koe binnen een bepaald tijdsbestek op een rustige en beheerste manier moet worden afgezonderd uit een bijeengedreven kudde, wat een voortreffelijke samenwerking vereist van paard en ruiter.

Endurance

Ook in de wereld van de dressuur en endurance is de Quarter Horse goed vertegenwoordigd. Dit ros sleept steevast prijzen in de wacht tijdens de paardenraces op de ‘korte baan’.

Quarter Horse / Bron: DR04, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Quarter Horse / Bron: DR04, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Rustig en betrouwbaar

De Quarter Horse is rustig, vriendelijk en intelligent, maar toch levendig en vitaal. Een leergierig paard dat zich van nature dienstbaar, kalm en betrouwbaar opstelt. Het is dan ook van oudsher een geschikt rijpaard. In sommige kringen wordt de Quarter Miler het ‘ideale gezinspaard’ genoemd, wat natuurlijk alles zegt over de aard van dit ros. Er zijn inmiddels wereldwijd tussen de vier en vijf miljoen ingeschreven ‘Milers’. Alleen al in de Verenigde Staten zijn ruim een miljoen van die paarden geregistreerd. Wie op televisie wel eens fragmenten van rodeo oppikt, zal de Quarter Horse steevast in actie zien en bij de eerste aanblik ervan beamen dat dit paard ‘gevoel voor koeien’ heeft.

Wilde Westen

De Quarter Horse is een ros met een rijke geschiedenis, een doorzetter die mede een bijdrage heeft geleverd aan de ontsluiting van het Wilde Westen. In dat opzicht is het ros net zo iconisch als de stoomlocomotief 4-4-0 'American', eveneens een boegbeeld van die verovering dat bijvoorbeeld vaak te zien was in de film Once Upon a Time in the West van Sergio Leone.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenras: Quarter horsePaardenras: Quarter horseDe Quarter horse is gefokt met paarden uit Spanje maar is afkomstig uit Amerika. De Quarter horse bredere schenkels en d…
Western rijden een tak van de paardensportDe meeste mensen die niets hebben met paarden zullen bij Western denken aan de cowboy's die rodeo doen op een stier of p…
Is mijn paard geschikt voor westernrijden?De westernsport wordt steeds populairder in Nederland en bij westernrijden hoort een westernpaard. Bij ‘westernpaard’ de…
De American Paint horse en zijn prachtige vlekkenDe American Paint horse en zijn prachtige vlekkenIn 1962 werd er in Amerika voor het eerst een voorstel gedaan voor het officieel maken van het paardenras: de Paint hors…

Kattengedrag: wat te doen als je kat bijtKattengedrag: wat te doen als je kat bijtVan onze huiskat accepteren we meer vormen van agressie dan we misschien wel beseffen. Zo laten we hem jagen op muizen e…
Equine Touch: holistische behandeltechniek bij paardenEquine Touch: holistische behandeltechniek bij paardenEquine Touch is een manueel systeem van lichaamswerk waarbij het hele paard wordt behandeld met van te voren vastgesteld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Debora171, Pixabay
  • 'Horse' (The Complete Guide), Watson, Team Media Limited, London
  • https://en.wikipedia.org/wiki/American_Quarter_Horse
  • Afbeelding bron 1: Mike Baird, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Rumo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 3: DR04, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 05-02-2022
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.