De American Paint horse en zijn prachtige vlekken

De American Paint horse en zijn prachtige vlekken In 1962 werd er in Amerika voor het eerst een voorstel gedaan voor het officieel maken van het paardenras: de Paint horse. Sindsdien is het ras groter en groter geworden en nu is het zelfs het op één na grootste ras van de hele wereld! Elk paard is anders, vooral qua vlekken. Elk paard is anders, van binnen en van buiten. Dit type paarden laat dat duidelijk merken. Ze zijn over de hele wereld te vinden in verschillende rijstijlen, met verschillende patronen en een prachtig rustgevend karakter.

Geschiedenis

Al jaren lang bestonden er paardenrassen met vlekken, maar hoe de Paint horse werkelijk tot stand is gekomen, valt nog lang over te discussiëren. Men zegt bijvoorbeeld dat er Spaans bloed in deze paarden zit, wat gekweekt is met Amerikaanse Mustangs. Hierdoor ontstonden de gevlekte paarden, welke werden toegevoegd aan de wilde kudde’s in de westelijke woestijnen en vlaktes van Amerika. De cowboys van die tijd, koesterden deze paarden voor hun geweldige kwaliteiten. De inheemse Amerikanen dachten zelfs dat deze Paints magische krachten hadden. Terwijl in de loop van de jaren de Paint horse evolueerde, werd de bouw, het karakter en de atletische capaciteiten door kwekers verbeterd. De kleuren en patronen werden overgebracht naar volgende generaties en zo ontstonden belangrijke hengsten voor bepaalde uitblinkende kwaliteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld namen als ‘Gunner’, die bekend staat om het doorgeven van zijn witte hoofd, hoge witte benen en talent voor het onderdeel Reining in de western.

Kleuren van Paint horses

Elke Paint horse heeft een unieke combinatie van wit en een andere kleur uit het paarden spectrum. De meest voorkomende kleuren zijn wit, gecombineerd met zwart, bay, bruin, kastanje of sorrel. Minder vaak voorkomende kleuren zijn palomino, buckskin, cremello en champagne. Dit heeft vaak als oorzaak dat het een verdunning van genen is. Er wordt namelijk erg veel gefokt in dit ras, dus verschillende kleuren worden gemakkelijk toegevoegd. De vlekken van Paint horses kunnen elke vorm of grootte hebben, behalve luipaard-gerichte patronen. Deze patronen zijn juist kenmerkend voor de Appaloosa’s, die over het algemeen vlekjes over het hele lichaam hebben. Hoewel Paints een grote verscheidenheid van kleuren, verschillende markerigen en onderliggende genetica hebben, kunnen we ze groeperen in drie vachtpatronen.

Tobiano

Dit patroon komt het meest voor bij de Paints. Het wordt gekenmerkt door witte ronde vlekken, hoge witte benen en witte vlekken die doorlopen over de rug van het paard. Vaak is er meer wit aanwezig dan de andere kleur en het hoofd is meestal donker met een kleine bles, ster of snip.

Overo

Deze groep wordt gekenmerkt door onregelmatige vlekken over de horizontale kant van het paard, oftewel; de witte vlekken kruisen niet over de rug. Het paard heeft meestal donkere benen, maar hier kan natuurlijk een uitzondering van zijn. Er is vaak meer donker aanwezig dat wit en het gezicht is meestal wit met blauwe ogen. De APHA (American Paint Horse Association) kent drie overo-typen: frame, sabino en splashed white.

Frame
Het meest bekende overo-patroon. Het staat bekend als één grote vlek op beide zijkanten van het paard. De grenzen tussen de donkere en witte kleur is duidelijk te zien. De witte kleur gaat niet over de rug, maar kan eventueel over de nek gaan. Ook heeft het paard vaak blauwe ogen en een witte aftekening op het hoofd.

Sabino
Sabino betekent letterlijk bleek, of gespikkeld in het Spaans. Dat wil zeggen dat er op het paard verschillende vlekken te vinden zijn, die niet groot van formaat zijn, niet dicht bij elkaar in de buurt liggen, maar op bijzondere plekken te vinden zijn. Bijvoorbeeld buikvlekken, kinvlek, aftekeningen op de benen, halsvlekken, lipvlek, roaning, inktvlekken en ook maanogen (blauwe ogen) zijn een goed kenmerk voor sabino’s.

Splashed White
Dit vlekkenpatroon komt het minst voor. Het wordt ook wel witkopbont genoemd. Het heeft als kenmerk dat het lijkt alsof de paarden ‘in een pot verf gedoopt’ zijn. De benen en onderkant van de buik zijn wit. De paarden hebben vaak blauwe ogen en een uitlopende bles. Deze kleur komt in verschillende rassen voor, maar de bekendste zijn toch wel Quarter horse, Welsh pony, IJslanders en de Paint horse.

Solid

Een solid Paint horse is een paard zonder vlekken, maar dat wel als Paint horse geregistreerd staat. Dit komt bijvoorbeeld door een kruising tussen Paint en Quarter, waarbij de hengst een Paint is. Op wedstrijden worden meestal de onderdelen voor 'Regular Paints' (mét vlekken) en 'Solid Paints' (zonder vlekken) gescheiden, om het grote deelnemersveld te verspreiden over de dag.

Gebruik

De Amerikaanse Paint horse wordt met name gebruikt in de western, maar door de veelzijdigheid van het paard, kan deze ook gebruikt worden voor het Engels rijden, als dressuur, springen, cross en race. Door de intelligentie van het paard en het uitstekende temperament, is de Paint horse ‘cool’ in de omgang. Het is dus ook een erg fijn paard voor kinderen.
© 2017 - 2024 Dien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenras: Quarter horsePaardenras: Quarter horseDe Quarter horse is gefokt met paarden uit Spanje maar is afkomstig uit Amerika. De Quarter horse bredere schenkels en d…
Is mijn paard geschikt voor westernrijden?De westernsport wordt steeds populairder in Nederland en bij westernrijden hoort een westernpaard. Bij ‘westernpaard’ de…
Kleurengenetica bij het paard: Sabino1-gen (witpatroon)Kleurengenetica bij het paard: Sabino1-gen (witpatroon)Het sabino-gen valt onder de witpatronen en kan zich op heel veel verschillende manieren uiten. Sabino komt in veel vers…
Singlefooting en Racking horseEr zijn enkele paardenrassen waarvan geen stamboom beschilbaar is. Deze rassen kan je enkel registreren omdat ze enkel d…
Een band opbouwen met je paard - Word een team!Een band opbouwen met je paard - Word een team!Heb je al gereden? Heb je hard getraind? Heb je wel gegaloppeerd? Wanneer ga je starten op een wedstrijd? Vragen die vaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kasabubu, Pixabay
  • Afbeelding: Kasabubu / Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Paint_(paard)
  • http://www.eaglesranch.com/nl/painthorses.htm
Dien (5 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.