Western rijden een tak van de paardensport
De meeste mensen die niets hebben met paarden zullen bij Western denken aan de cowboy's die rodeo doen op een stier of paard. Hier het juiste beeld van westernrijden!
Western
Western is een stijl die voor ieder paard gebruikt kan worden, het gaat om het zo min mogelijk doen om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen bij het paard. Het is totaal anders dan wat je ziet bij de dressuur. Het western rijden heeft veel meer onderdelen dan andere rijstijlen.
- Pleasure
- Horsemanship
- Trail
- Western Riding
- Reining
- Working Cowhorse
- Hunter Under saddle
- Halter
- Pole Bending
- Barrelrace
Dit zijn pas een paar voorbeelden, er is echter nog veel meer. In Amerika is het western één van de gewoonste gang van zaken en word er alleen onderscheid gemaakt tussen het Engels rijden en het Western rijden. In Nederland was het western rijden nooit zo heel erg bekend, maar het krijgt steeds meer bekendheid. Één van de grote kenmerken van het western rijden is de uitrusting, deze is heel anders dan bij het Engels rijden zoals je dat kan zien bij één van onze toppers Anky van Grunsven in de dressuur. Westernrijden is niet zomaar je uitrusting verwisselen en rijden op een los teugeltje, training is toch echt van groot belang. Het gaat niet alleen om het rijden met een losse teugel en wat oefeningen rijden. Dat verschilt zeker niet van het Engelse rijden, want ook hier ben je nooit bij uitgeleerd en is instructie van groot belang als je verder wilt komen in bijvoorbeeld de dressuursport. En of je nu recreatief rijd of meedoet in de wedstrijdsport, uiteindelijk is het belangrijk om te genieten met en van je paard. Het western rijden is begonnen en in eerste instantie bedacht als werkstijl waarbij de ruiters meer dan acht uur per dag in het zadel zitten.
Het rijden zelf
Bij western is het belangrijk dat er minimaal contact is, zoals mijn instructeur dat zei "Gooi alles los". Dat is anders dan in de dressuur waarbij je direct contact houd met het paard in de zit/ benen en de teugels. De teugels bij het western horen te hangen waarbij het paard alleen het gewicht voelt van het bit en de teugels die hangen. De benen van de ruiter hebben totaal geen contact met het paard, niets word aangesloten rond het paard hierdoor is er alleen het gewicht van de ontspannen benen in de stijgbeugels.
De gangen
In het western kennen we wat meer gangen dan in de dressuur
- Walk
- Jog
- Trot
- Lope
- Canter
De
walk is in feite de stap. Een 4 tact gang die zuiver en gelijkmatig moet zijn. De
jog is een 2 tact gang. Het is een hele rustige draf waarbij de ruiter moet doorzitten. De jog kan alleen uitgevoerd worden bij een goede verzameling. De
trot is een wat snellere gang dan de jog. Ook dit is een 2 tact gang. De
lope is een galop waarbij ook hier een goede verzamelijk nodig is. De lope is een 3 tact gang. De
canter is zoals in de dressuur een arbeidsgalop. Bij de
jog en de
lope kent men ook
extended. Extended wil zeggen verruimen. Dus een extended lope is een galop waarbij het paard moet verruimen, dus niet versnellen en bij de extended jog moet het paard verruimen en ook niet versnellen.
Type paarden in de westernsport
Zoals al is gezegd kan je in principe met elk paard wel western rijden. Toch zie je een bepaald type vaak in de westernsport. De Quarter Horse, de Appaloosa, de Paint Horse en ook de Arabier zie je veel.
Het tuig
Het tuig wat je bij western ziet is een zadel zoals in de cowboyfilms met een knop voorop het zadel. Het is een heel ander zadel dan dat we dat kennen bij het Engelse rijden. Ook hierin heb je veel verschillende soorten zadels, want bij elk onderdeel in de westernsport is er wel een speciaal zadel. Het hoofdstel verschilt niet zo heel veel van het Engelse hoofdstel, er zijn echter een paar dingen anders. In de western word er over het algemeen geen neusriem gebruikt, de teugels bestaan uit 2 lange delen wat bij Engels 1 lijn is. De frontriem verschilt ook en hierin heb je weer diverse soorten. Zo heb je bijvoorbeeld een two-ear waarbij er riempjes om beide oren zitten. Een one-ear hoofdstel waarbij het riempje om één oor zit en een browband (gewone frontriem). Wat je ook vaak ziet bij westernpaarden is dat ze een bit hebben dat een shanks hebben. Dit is een bit met scharen, hierin zijn veel diverse soorten. Ook word de snaffle gebruikt, dit is een trensbit en het meest gangbare voor het begin van de western, later word overgegaan op de shanks.