Kattengedrag: wat te doen als je kat bijt

Kattengedrag: wat te doen als je kat bijt Van onze huiskat accepteren we meer vormen van agressie dan we misschien wel beseffen. Zo laten we hem jagen op muizen in de tuin en jaagt hij andere katten weg uit de tuin. Een kitten die je in je hand hapt tijdens spelen vinden we misschien wel schattig. Een kat kan ook agressief reageren omdat hij niet goed gesocialiseerd is, omdat hij pijn heeft of als hij zich bedreigd voelt. Een kat die je grijpt tijdens aaien is een van de meest voorkomende vormen van agressie bij de kat. Het kan heel vervelend zijn als je door je kat gebeten wordt. Hoe komt het en wat kun je hieraan doen?

Agressief gedrag

Een dier kan verschillende vormen van agressie tonen, zo ook een kat. Een kat zal bijvoorbeeld een andere kat wegjagen uit zijn eigen territorium. Hij wil jagen op muizen, vogels en insecten. Over het algemeen zal een kat geen mensen aanvallen en komen verwondingen bij een mens door een kat niet zo vaak voor. Vele katteneigenaren die een kitten in huis halen, vinden het schattig als een kitten tijdens het spelen bijt en krabt. Toch moet dit worden aangepakt omdat het niet zo leuk en schattig meer is als de kat volwassen is. Een vorm van agressie die het meest voorkomt bij de mens, is het grijpen van de arm tijdens het aaien.

Waarom de kat grijpt naar je hand

Deze nare gewoonte komt helaas voor bij veel katten. Je aait hem lekker en ineens grijpt hij je hand. Met zijn kaken grijpt hij je hand en hij slaat zijn voorpoten om je hand. Met zijn achterpoten trappelt hij tegen je arm aan en dat kan pijnlijk zijn vanwege zijn nagels. Veel katten doen dit alleen als ze over de buik geaaid worden, maar er zijn ook katten die het doen als je ze over de rug aait. Zichzelf laten aaien is geen natuurlijk gedrag voor een kat. Als hij op schoot zit en zich laat aaien, voelt hij zich ontspannen. Soms kan de kat de aaiende hand ineens als bedreigend ervaren en voelt hij zich ongemakkelijk. Hierdoor kan hij je grijpen.

Socialisatie

Het is heel belangrijk dat een kitten aan mensen went. Hij moet leren net zo te ontspannen bij een mens als bij zijn moeder. In de eerste acht weken van hun leven,moeten ze lichamelijke aandacht van een mens hebben gehad om zich op hun gemak te voelen. Als dit in deze periode niet (voldoende) gebeurt, zullen ze zich niet ontspannen voelen als ze worden aangeraakt. Ze accepteren het niet als ze op schoot zitten en geaaid worden, en grijpen je hand uit frustratie. Hij kan het misschien wel prettig vinden als hij op schoot zit, maar zal de hand die hem aanraakt zien als een bedreiging. Sommige katten reageren ook wat feller van nature en er zijn ook katten die tijdens het ouder worden wat minder fel worden.

Oorzaken agressief gedrag

Als een kat pijn heeft of zich niet lekker voelt, kan hij agressief reageren. Dit kan een reden zijn dat hij ineens uithaalt, terwijl hij dat normaal gesproken niet doet. Mocht dit het geval zijn, moet je naar de dierenarts gaan om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Het is erg vervelend voor de huisgenoten als de kat van zich af bijt, ook als er visite op de bank zit die gegrepen wordt. De meest voorkomende oorzaken van agressief gedrag worden hieronder genoemd:

Spelen

Al vanaf jongs af aan leert de kat van hun moeder dat bijten een normale activiteit is tijdens het spelen. Ze moeten ook leren dat ze niet te hard mogen bijten. Als ze te snel weg worden gehaald bij de moeder zullen ze dit niet leren, wat resulteert in het bijten van het baasje. Als een kitten dit doet, zul je het ook zo snel mogelijk moeten afleren, omdat het bijten en krabben als de kitten eenmaal volwassen is, erg pijnlijk kan zijn.

Angst

Als een kat angstig is, kan hij ook van zich afbijten. Hij zal niet alleen bijten, maar ook uithalen met zijn klauwen. Zorg dat je de signalen herkent als een kat angstig is. Als hij zijn oren naar achteren heeft en grote ogen opzet, wees dan voorzichtig.

Pijn

Als een kat gewond is of zich niet lekker voelt, zal hij zichzelf beschermen door van zich af te bijten. Als je in de buurt komt, zal hij je waarschuwen door te blazen. Als je de kat toch wilt oppakken omdat je misschien wel naar de dierenarts wilt, wees dan erg voorzichtig met oppakken. Sla eventueel een grote handdoek om hem heen om je armen te beschermen.

Verveling

Als een kat de hele dag alleen thuis is en niet kan spelen, zal hij zich gaan vervelen. Als jij thuiskomt na een lange werkdag, zal de kat bruisen van de energie. Als je voorbij loopt kan hij proberen je enkel te grijpen of erin te bijten. Om dit te voorkomen, kun je met hem spelen of een tweede kat in huis nemen. Soms is het aanschaffen, of het zelf maken van speeltjes al voldoende voor de kat om zichzelf te kunnen vermaken.

Hoe aan te pakken?

Welke oorzaak de agressie ook heeft, het is wel van belang om er wat mee te doen. Consequent zijn is hierbij van belang. Dat betekent dat iedereen uit het gezin even consequent moet zijn. Als de kat niet op tafel mag lopen, moet niet de ene persoon het goedkeuren en de andere niet. Afstraffen wordt niet altijd goed begrepen door een kat. Probeer de nadruk te leggen op het belonen van goed gedrag. Ga rustig zitten en houd de momenten van aandacht kort. Stop het moment voordat de kat reageert en probeer geen reactie uit te lokken. Deze momenten kun je dan langzaam uitbreiden.

Als je kat je vast heeft, kan het terugtrekken van je hand pijnlijker zijn. Misschien grijpt hij je hand dan nog wel een keer. Je kunt ook je hand slap houden en verder de kat negeren. Maar als dit te pijnlijk is, kun je ook een schreeuw geven, net zoals een kat zou reageren die gewond raakt. Negeer de kat vervolgens even. Goed gedrag kun je belonen met het geven van een kattensnoepje.

Opvoeding

Leer een kitten al van begin af aan dat je handen niet bedoeld zijn om mee te spelen, maar om te aaien. Als je een kitten met je handen laat spelen, dan leert hij dat het goed is om erin te bijten en te krabben. Als dat later niet meer mag, is het verwarrend voor de kat. Dit geldt ook voor de gevallen dat hij het bij de ene persoon dit wel mag, en bij de ander niet. Als je een kitten hebt die fel reageert met spelen, zet hem dan aan de kant en negeer hem als het te ruig wordt. Straf de kitten niet en probeer het spelen even later nog een keer. Zo leert de kitten op een goede manier zich uit te leven.

Waarom binnenkat agressiever kan zijn

Een kat die binnen leeft, ziet buiten vogels en andere katten. Hierdoor kan hij last krijgen van opgekropte energie, waardoor hij gefrustreerd raakt. Als de eigenaar toevallig in de buurt is, zal hij deze grijpen. De eigenaar heeft niet altijd door waarom de kat dit doet en denkt dat hij zomaar wordt aangevallen. Het komt vooral voor bij een binnenkat die alleen wordt gehouden. Er kan sprake zijn van een onbevredigend jachtinstinct. Een oplossing is door extra met hem te spelen en te zorgen voor voldoende speeltjes als hij alleen thuis is.

Lees verder

© 2013 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Als je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijt is dit erg vervelend. Besef dat het bijten voortkomt uit frustraties en dat je het bijt…
Hoe pups het bijten afleren?Hoe pups het bijten afleren?Bijtende puppy's, een probleem dat bijna bij iedereen die een puppy in huis haalt voorkomt. Bij sommigen gaat het proble…
Help! Mijn puppy bijt!Help! Mijn puppy bijt!Een bijtende puppy kan een zeer irritant probleem zijn. Vaak stopt het bijten na een tijdje vanzelf. Bij anderen soms he…
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…

De Ardenner – oorlogspaard van NapoleonDe Ardenner – oorlogspaard van NapoleonDeze koudbloed uit de hoge Ardennen is een werkpaard pur sang. Een vriendelijke, gehoorzame en onvermoeibare reus die vr…
Quarter Horse – het paard uit het Wilde WestenQuarter Horse – het paard uit het Wilde WestenDit nogal kleine paard heeft een heroïsch verleden. Zowel de pioniers als hun Quarter Horses hebben een bijdrage gelever…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • www.dapvandermark.nl/html/AgresNervKat
  • www.kittenleeftijd.nl

Reageer op het artikel "Kattengedrag: wat te doen als je kat bijt"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marel, 18-04-2019 10:28 #12
Onze kater is inmiddels 2jr en 2mnd. Sinds hij bij ons is valt bij mij gericht aan, bij mijn zoon doet hij niets. Ik ben opgegroeid met katten maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Hij laat zich niet graag aaien, daar houd ik rekening mee. Alleen als hij er zelf om vraagt en dan maximaal 3x tussen zijn oortjes tot zijn schouderbladen. De rest is ongewenst. Dan heb ik binnen een fractie van een seconde zonder enige vooraankondiging 4 klauwen en alle tanden in me staan. Ben een half jaar geleden bij de HAP geweest om te hechten en een tetanus te halen. Hij valt een paar keer per week uit het niets mij aan, zittend op de drempel in de keuken, zijn blik strak op mij en dan de volle aanval terwijl ik tv kijk of een boek lees op de bank. Zijn ogen staan sinds hij bij ons is vrijwel altijd op helemaal zwart, sinds een paar maanden zien we wat meer groen, hij spint bijna altijd. Ik verzorg zijn eten, snoepjes etc. Hij gaat aangelijnd de tuin in; dit die ik altijd. Hij roept mij wanneer hij naar binnen wil maar ook wanneer hij naar buiten wil. Zodra ik van huis ben vertoond hij dit gedrag niet, dit binnen/ buiten is soms wel 5x per uur. Hij schreeuwt dan echt hard. Hij is een nachtslaper, ligt altijd dicht tegen mij aan, zoekt dan lichamelijk contact. Ook ligt hij vaak op me, wel moet ik dan heel erg oppassen met mijn bewegingen, 1x bewegen wat hem niet aanstaat en hij slaat zijn klauwen uit en zijn tanden in mij, 9 vd 10x tot bloedens toe. Ik ben inmiddels echt bang voor hem, wil hem niet weg doen ivm verstandelijk beperkte zoon die aan hem gehecht is. Onze kater echter nooit de nabijheid van mijn zoon. Onze kater is lichamelijk gezond.

Dave, 04-08-2017 01:14 #11
Leuk artikel en duidelijk, alleen de nadruk op Niet Straffen vind ikzelf niet terecht. Ik heb een boerderij poes gehad, die weliswaar helemaal verliefd leek op mij, en begreep ze heel goed als ik op strenge toon 'nee' en met mijn vinger naar haar wees dat het niet goed was. Poeslief kwam ze naar me toe om sorry te zeggen en ze deed het ook daadwerkelijk niet meer. Sterker nog: ze keek mij aan als ze de intentie had om dat verkeerde gedrag te vertonen en als ik dan een frons trok was t al duidelijk voor Mickey, de huppelende schildpadpoes in het hooi op de zolder… Ze is er niet meer en mis haar, Mouse, Bommel & Timo nog iedere dag…

Yvonne, 21-07-2017 19:56 #10
Mijn dochter heeft een kitten, ik denk dat hij nu een week of 8 is. Iemand had deze gevonden was toen volgens mij een week of 5 of 6. Gaat allemaal goed, alleen als je hem een snoepstokje geeft of iets lekkers dan wordt het net een wild katje. Wat kun je dan het beste doen, hij is dan zeer agressief.

Salvatore Galeno, 17-01-2017 18:33 #9
Hallo,
Wij hebben een poesje van 9 maanden (opgehaald toen deze 8 weken oud was bij een privé adres). Mimi is heel lief, maar Mimi heeft een nare gewoonte om uit het niets en zonder aanleiding mijn vrouw aan te vallen met krabben en bijten. Ze begint met staren naar mijn vrouw en dan plotseling aan te vallen. Op aanraden van de dierenarts hebben we een kat therapeut raad gevraagd. Kosten: € 150.00. Geen of weinig resultaat!

Vier weken geleden was Mimi aan het spelen en plotseling beet ze in het onderste been van mijn vrouw, flinke en diepe beten, daar mijn vrouw zwaar reuma heeft, heeft mij vrouw een tetanus injectie moeten krijgen in opdracht van de specialist.

Wij zijn zeer gehecht aan onze poes Mimi, maar deze aanvallen uit het niets kunnen wij niet verklaren, maar wij zouden graag dit negatieve gedrag van onze poes willen afleren. Wij willen haar, zo nodig, genezen. Hoe doen wij dat?

Alvast bedank
Mvg,
S. Galeno Reactie infoteur, 25-01-2017
Een kat geeft vaak een signaal als hij op het punt staat om aan te vallen. Wij mensen zien dit signaal niet altijd. Probeer er eens op te letten. Een kat die op het punt staat aan te vallen doet zijn oren naar achteren en heeft grote ogen. Misschien is er een andere factor die dit gedrag uitlokt. Ook kan het zijn dat de kat het als spelen ziet.

Patty, 17-10-2016 10:26 #8
Ik heb een vraagje over mijn 2 katers van 14 weken oud. Bij hun moeder mogen ze niet meer drinken, maar het rare is ik heb een hond van 16 jaar oud, als ik midden in de nacht wakker word hoor ik ze knorren en onder de buik van mijn hond lurken ik vind dat toch raar, het is een reu, waarom doen ze dat? Wie kan mij daar antwoord op geven? alvast bedankt grt Patty

Jennifer, 16-06-2016 10:53 #7
Beste lezers,

Mijn kater Lucky is nu ongeveer 1 jaar oud. In het begin was ie altijd al speels en agressief en vol energie maar de laatste tijd word ik gewoon aangevallen tot bloedens aan toe. Ik straf hem met de plantenspuit of pak hem in z'n nekvel zoals z'n moeder zou doen maar het houdt niet op. Ik heb kattenkruid geprobeerd maak speeltjes voor hem etc maar niks helpt. Lucky is overdag meestal alleen en heb ook een speciaal kattenspel voor hem gekocht maar niks helpt hij blijft agressief en mij aanvallen zelfs als ik gewoon op de bank lig.

Graag jullie advies.
Groetjes Jennifer

John, 16-04-2016 13:18 #6
Ik heb een poes van ongeveer één jaar oud. Nadat we haar kregen bleek ze zwanger te zijn, en nu hebben we een nestje van 7 kittens erbij (ze zijn nu 4 dagen oud).
Vaak bedelt ze om aangehaald te worden, en gaat daarbij op de grond liggen. Maar als je haar dan aait, dan krabt of bijt ze je tot bloedens toe. Uit zichzelf geeft ze je meer kopjes dan er in een servies passen, maar als je haar aanraakt…

Joanne, 17-05-2015 09:57 #5
Hallo. Ik heb meerdere vragen gezien die lijken op de mijne maar met het advies daarbij kan ik weinig.
Ik heb deze poes sinds 3,5 week in huis uit het asiel. Daar is ze volledig nagekeken en gesteriliseerd. Lichamelijk is er dus niks mis. Ze stond daar bekend als dominant naar de katten en verzorgers daar. Ze was altijd wel wat ruw maar ik kon voorspellen wanneer ze genoeg had en zou gaan bijten of krabben. Dit werd steeds milder en ze werd steeds liever. Sinds gisterenavond valt ze me letterlijk in de rug aan als ik op bed lig. Van achter hard krabben op mn rug en bijten in mn hoofd. Net lag ik op mn bed een lamp te maken en greep ze mijn been tot bloedens toe. Net gedoucht zit ik op de bank en zit ze rustig op de armleuning waarna ze zomaar ineens hard in mijn arm bijt. Ik gaf haar op benoemde momenten geen aandacht omdat ik met iets anders bezig was. Ze kan naar buiten heeft een schone bak en eten gehad en schoon water.

Ze is 1 x eerder geplaatst bij een vrouw die haar terug bracht na een maand om dezelfde reden. Zij was echt bang geworden van de onvoorspelbaarheid en de felheid van de aanvallen. Ze is door haar eerste baasje naar het asiel gebracht omdat ze niet met kinderen om kon gaan. Dat bleek toen ze een baby kregen. Ze is naar andere katten en kinderen erg dominant. Gelukkig heb ik die niet maar ik begrijp niet waarom ik eerst vooruitgang boekte en ze nu zo onvoorspelbaar is. Ze is 7,5 jaar.

Iemand een idee? Behalve. dierenarts…

Bedankt alvast.

René de Jong, 16-05-2015 20:36 #4
Wij hebben voor onze kat, een hele rustige Brit, een kameraadje erbij gekocht, dachten we. De bijgekochte kat is een gewone huis, tuin en keuken kat dus een Europees korthaar. Deze heeft een heel vervelende eigenschap nl, om de haverklap bijt hij de Brit in zijn rug, poten of waar dan ook. Deze schreeuwt dan ook regelmatig. Nb het zijn allebei gecastreerde katers de Brit is inmiddels 11 jaar en de Europese korthaar ca. 2 jaar. Wat we ook doen, straffen of laten schrikken we krijgen het hem niet afgeleerd. Hij zit dan ook regelmatig, als straf, op de gang. Niet ideaal. Zijn er mensen die dit herkennen en die weten hoe dit op te lossen ik wil het graag weten.

Veerle, 02-12-2014 14:06 #3
Ik heb een kat van ongeveer een jaar oud. Hij zit binnen omdat we op een gevaarlijke weg wonen. Nu heeft hij de laatste tijd ineens dat hij vanuit het niets in mijn been bijt. Hij doet dit alleen bij mij en niet bij mijn man. Ik weet echt niet hoe ik hem dit kan afleren. Normaal is hij altijd heel lief en hij komt vaak bij mij zitten en slapen en gewoon knuffelen. Hem natspuiten heeft geen zin want onze kat is verzot op water. Hij kruipt zelf onder de kraan en speelt met het water. Kunnen jullie mij een tip geven. Reactie infoteur, 04-12-2014
Dit gedrag kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een niet goede socialiseringsperiode, verveling of hij ziet buiten andere katten die hij weg wil jagen. Als natspuiten niet helpt, maak dan een hard geluid als hij je been grijpt. Speel veel met hem en beloon het goede gedrag.

Nina de Graaf, 01-10-2014 21:14 #2
Wij hebben twee ragdoll kittens van 5 maanden oud. Het zijn twee katers, broertjes! Ze zijn over het algemeen heel erg lief. Echter is het zo dat ze, vind ik, vreemd gedrag vertonen. Sid grijpt ons regelmatig in onze blote voeten en Diesel zet zijn nagels wel eens in onze benen om vervolgens hierin te bijten vooral als we lopen. Ik heb best wel vaak kittens gehad maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ze krijgen voldoende te eten, ze hebben genoeg speelgoed en krabpalen en hebben ook elkaar als wij aan het werk zijn. Wat kan ik hieraan doen? Het lijkt me niet normaal kitten gedrag. Hopelijk heeft u een goede tip of oplossing.

Groetjes Nina Reactie infoteur, 10-10-2014
Het kan te maken hebben dat ze niet goed gesocialiseerd zijn. Het kan uit de hand gelopen speelgedrag zijn. Wees consequent hierin en laat weten dat het ongewenst gedrag is. Op het moment dat hij je benen grijpt, kun je hem natspuiten met een plantenspuit. Bij voorkeur dat hij niet in de gaten heeft dat jij dit doet.

Corry, 25-06-2014 10:08 #1
Mijn kat van 4 maanden oud bijt steeds onze kitten van 7 weken en hij trappelt ook hierbij
wat kan ik hieraan doen?
De kitten geeft als het erg heftig is een schreeuw maar daar reageert de oudere kat niet op
hij gaat gewoon door het is een kater 4 maanden en een poesje heeft dit ermee te maken? Reactie infoteur, 27-06-2014
Wat de reden is van het bijten is moeilijk te zeggen. Hoe gedraagt de kater zich normaal? Doet hij dat bijten vaker? Is het mogelijk om de kater van de kittens te scheiden? Misschien komt het omdat de kater zelf ook nog erg jong is. Misschien is het verstandig om te informeren bij een dierenarts wat het beste is.

Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 06-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Aanschaf kat
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 12
Schrijf mee!