De fiere Clydesdale

De fiere Clydesdale De Clydesdale is als trekpaard beslist niet uitgerangeerd. In Engeland en Ierland wordt hij nog steeds ingezet in de land- en bosbouw. De meest roemrijke periode was in de 18de eeuw. De Clydesdale was toen belangrijk voor het 'zwaar transport'. Tegenwoordig is dit paard vooral een icoon uit het verleden en beeldbepalend voor de tijd waarin deze paarden de trouwe maten waren van talloze boeren en handelslui. Tijdens parades, het wedstrijdploegen en de vele internationale paardenshows laat de Clydesdale nog steeds zien wat hij vroeger waard was.

Perth

Inhoud


Uiterlijk en kenmerken van de Clydesdale

De Clydesdale is een grote, krachtige en imposante koudbloed. Dit Schotse nationale paard doet echter eerder denken aan een paradepaard dan aan een werkpaard dankzij de soepele houding en elegantie. Doorgaans bruin en zwart van kleur komen de Clydesdales ook in roan, kastanje en grijs voor, de meeste met blessen op het gezicht, de voeten en benen of met spotten op de onderbuik. De kootbeharing is zonder meer indrukwekkend. Vergeleken met het lichaam is het hoofd klein. Ook heeft de Clydesdale een zeer recht profiel.

Bron: Bev Sykes, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Bev Sykes, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Kracht

Dit trekpaard heeft een stokmaat van 1,68-1,70 meter en weegt tussen de 800 en 950 kilo. De hengsten zijn vaak nog wat groter. Verder staan ze er koehakkig bij. De oorzaak daarvan is dat de Clydesdale in nauwe akkervoren moest lopen tijdens het ploegen.

Hoeven

De hoeven zijn groot en rond. Het gezichtsprofiel is licht bol met zowel een breed voorhoofd als brede snuit. De Clydesdale straalt een en al kracht en kwaliteit uit, zoals verwacht mag worden van een trekpaard van dit kaliber.

Een vriendelijk en energiek paard

De Clydesdale is zonder meer vriendelijk van aard, maar ook actiever en vitaler dan vergelijkbare rassen. Dit pittige, elegant uitziende werkpaard heeft een hoge gang, wat wil zeggen dat hij zijn hoeven hoog optilt. Tijdens het werk in de akkervoren was dat natuurlijk zeer belangrijk. De karakteristieke Clydesdale is echter ook een rustig, gemoedelijk ros. Tijdens paardenshows staat hij geduldig en zelfverzekerd te wachten tot hij zijn kracht mag tonen, zoals bij het wedstrijdploegen.

Bron: Just chaos, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Just chaos, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Geschiedenis van de Clydesdale

In de achttiende eeuw beleefde de Clydesdale de eerste roemrijke periode. In die tijd was er veel vraag naar sterke, rustige paarden. Ze waren nodig in de steenkoolmijnen, op de akkers en voor het zwaar transport. De naam van dit paard is afgeleid van de boerderijpaarden in de regio Clydesdale, Schotland.

Stamboekregister
Oorspronkelijk was het een klein ras, maar tegenwoordig is daar geen sprake meer van. In die beginperiode werden in het Schotse Lanarkshire, het vroegere Clydesdale, koudbloedmerries gekruist met Vlaamse hengsten. Wellicht hadden ze ook Shire-bloed in zich. Het eerste stamboekregister van de Clydesdale stamt uit 1877. Een wel heel beroemde Clydesdale is de Budweiser Clydesdale. die in 1933 voor het eerst geïntroduceerd werd.

Eerste Wereldoorlog

Eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw zijn talloze Clydesdales geëxporteerd naar Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en het vasteland van Europa, waaronder ook Rusland. In de Eerste Wereldoorlog werden ze massaal naar het Europese front verplaatst. Duizenden Clydesdales waren toen bestemd voor het transport van oorlogsmaterieel en geschut. Na de Tweede Wereldoorlog werd de akkerbouw langzaam gemechaniseerd. Op de boerderijen moest de Clydesdale dan ook steeds vaker het veld ruimen voor de tractor.

Bron: Bev Sykes, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Bev Sykes, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De Clydesdale – een werkpaard pur sang

De Clydesdale wordt in Engeland en Noord-Ierland nog steeds ingezet voor de land- en bosbouw. Om begrijpelijke redenen heeft dit trekpaard pur sang min of meer afgedaan als werkpaard. Op de landbouwshows zijn ze opgetooid nog in volle glorie te zien. Vooral de zevenspan is een indrukwekkende verschijning. In de Verenigde Staten en Canada werden dit soort grote spanformaties ingezet voor het binnenhalen van de oogst. In Engeland en Schotland was de Clydesdale roemrucht in de akkerbouw en bij het transport van steenkool en ander zwaar vervoer.

Drumpaard
De British Household Cavalry gebruikt de Clydesdale tegenwoordig nog steeds als drumpaard. Op talloze schilderijen van weleer zijn deze rossen vereeuwigd. Maar ongeacht waar de Clydesdale nog voor wordt ingezet, dit fiere paard is en blijft een imposante verschijning die het verleden zeer luisterrijk doet herleven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het KWPN-paard, verschillende typenEén van de meest bekende paardenrassen in Nederland is de KWPN’er, ofwel het Koninklijk Nederlands Warmbloed Paard. De f…
Clydesdale, de vriendelijke reusDe Clydesdale heeft iets paradoxaals. Het dier behoort ongetwijfeld tot de zware trekpaarden en is vanwege zijn kracht e…
Paardenras: HunterEigenlijk is de Hunter niet echt een ras. Het ras is namelijk gefokt door een volbloed en een koudbloed te kruisen. Hij…
Paardenras: De FalabellaDe Falabella is een uniek paardenras en deze dieren zijn erg zeldzaam op de wereld. Qua stokmaat zou je deze dieren tot…

De onstuitbare opmars van de vosDe onstuitbare opmars van de vosDe nachtjager met zijn fraaie pluimstaart is ook in stedelijke gebieden te vinden. Eeuwenlang is er op hem gejaagd, net…
Karakteranalyse paard op basis van uiterlijke kenmerkenHet is soms moeilijk in te schatten wat voor karakter het paard dat voor je staat nu werkelijk heeft. Een paard kan op e…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 08-02-2024
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.