Is mijn paard geschikt voor westernrijden?
De westernsport wordt steeds populairder in Nederland en bij westernrijden hoort een westernpaard. Bij ‘westernpaard’ denk je natuurlijk meteen aan een stoere Quarter Horse, een Paint of een Appaloosa. Maar wat als je western wil rijden maar geen westerngefokt paard hebt? Hieronder de eigenschappen waaraan een westernpaard moet voldoen.
In principe kan je elk paard opleiden of omscholen tot westernpaard. Wat voor type paard je hebt heeft wel enkele gevolgen. Koudbloedrassen bijvoorbeeld hebben een bouw die niet altijd ideaal is voor de westernoefeningen en hebben de beperking dat ze alleen bij bepaalde wedstrijden mogen starten.
De QPA’s
QPA staat voor Quarter Horse, Paint Horse en American Appaloosa. Dit zijn de drie bekendste westernrassen, die oorspronkelijk gefokt zijn voor de westernsport. Met zo’n paard zit je altijd goed, ze hebben namelijk de perfecte bouw voor western. Ze zijn klein, compact en goed bespierd. Ze vallen vooral op door de bespierde achterhand. Deze hebben ze wel nodig, omdat reining-oefeningen als de sliding stop en de spin heel veel druk op de achterhand leggen. Ondanks alle spiermassa zijn dit soort paarden erg wendbaar.
De QPA rassen kunnen bij alle verenigingen starten, en hebben elk hun eigen rasvereniging die wedstrijden organiseert.
Overige rassen
Met het populairder worden van de wedstrijdsport zijn ook steeds meer mensen gaan westernrijden met een koudbloed zoals de Haflinger, Fjord en Tinker of een ander atypisch paard. Zoals eerder gezegd is dit doorgaans geen probleem, maar bij de hogere niveau’s in de reining kan het wel nadelig zijn. Rassen die niet speciaal voor de westernsport gefokt zijn kunnen namelijk niet compact genoeg zijn en een te zwakke achterhand hebben voor de moeilijke oefeningen. Als een paard niet genoeg achterhandbespiering heeft, maar toch gevraagd wordt moeilijke oefeningen uit te voeren, kan het blessures oplopen aan de spieren en pezen van de benen.
Karakter
Het ligt erg aan de discipline welk karakter gewenst is. Voor disciplines zoals Trail en Horsemanship is het fijn om een paard te hebben wat koel in het hoofd is en niet kijkerig. Hiervoor kunnen koudbloedrassen dus geschikt zijn, aangezien die doorgaans wat rustiger zijn dan bloedpaarden. Voor Reining wordt toch wel wat meer pit en wendbaarheid gevraagd, waardoor de QPA’s en paarden met Arabisch bloed geschikter zijn.
Dan zijn er ook nog disciplines met vee, zoals Cutting en Working Cowhorse-onderdelen. Hierbij is gehoorzaamheid gewenst en moet het paard niet bang aangelegd zijn. Veel paarden kunnen hier dus geschikt voor zijn. Echter wordt er ook gevraagd om een bepaald gevoel voor vee bij het paard, zogenaamde ‘cow-sense’.
Recreatie
Natuurlijk kan je ook recreatief rijden in westernstijl. Dit moet met alle paarden kunnen, ook bij western wordt er gewoon om gehoorzaamheid en nageeflijkheid gevraagd. Zeker bij veel buitenritten is westernrijden fijn, doordat het zadel gemaakt is om er lang in te zitten, het is dus zeer comfortabel.
Samengevat, wil je hoog in de wedstrijdsport komen, dan doe je er goed aan om in een westerngefokt paard te investeren. Wil je voor de lol wedstrijden rijden, genieten van buitenritten in westernstijl of gewoon lekker recreatief aan westerntraining doen dan maakt het niet uit of je nou een Fjord, een KWPN of een Shetlander hebt!
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardensport: ReiningReining is de dressuurtak van het western rijden. Het western rijden komt oorspronkelijk uit Amerika, maar is inmiddels…