Equine Touch: holistische behandeltechniek bij paarden

Equine Touch: holistische behandeltechniek bij paarden Equine Touch is een manueel systeem van lichaamswerk waarbij het hele paard wordt behandeld met van te voren vastgestelde series van zachte, vibrerende, unieke bewegingen over specifieke punten van de zachte weefsels van het paardenlichaam. Equine Touch is dus geen therapie, maar eerder een techniek waarbij het paard op een holistische manier wordt bekeken en behandeld. Equine Touch is uniek vanwege de wisselwerking tussen paard en de Equine Touch Beoefenaar. De techniek wordt niet zomaar op het paard toegepast - er wordt naar het paard geluisterd en de informatie die tijdens de interactie wordt verkregen, is belangrijk.

Oorsprong

Equine Touch werd door Jock Ruddock ‘ontwikkeld’ nadat hij al veel succes had met zijn ‘VHT’ (Vibromuscular Harmonisation Technique) techniek die hij op mensen toepaste. Op een gegeven moment werd Jock gevraagd een paard te behandelen in Schotland, waarbij hij de bewegingen van zijn VHT ‘vertaalde’ naar het paardenlichaam. De resultaten waren zo goed, dat hij de week erna weer werd uitgenodigd en er tien paarden op hem stonden te wachten.

Gedurende de volgende jaren begon Jock zich steeds meer op paarden te concentreren en de in eerste instantie naamloze techniek kreeg de naam Equine Touch. Menig dierenarts maakte kennis met Equine Touch tijdens cursussen die door Jock werden gegeven in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.

Zo ook Ivana, een dierenarts die les gaf in anatomie aan een veterinaire faculteit in de Tjechische Republiek. Jock en Ivana hebben zich jarenlang ingezet om Equine Touch bekendheid te geven. Door Ivana is er een verdieping gekomen in het onderzoek van en het onderwijs in deze techniek, zodat Equine Touch inmiddels in vele landen van de wereld wordt erkend door dierenartsen, instituten en organisaties op het gebied van paarden. Equine Touch wordt nu in diverse landen van de wereld onderwezen aan zowel paardeneigenaren als professionelen in de paardenwereld, waarbij men kan kiezen voor de basiscursus of de professionele kant van beoefenaar en instructeur.

Equine Touch vergeleken met andere therapieën en behandelmethodes

Massage wordt vaak vergeleken met Equine Touch, maar werkt toch anders. Bij massage worden diverse receptoren gestimuleerd terwijl bij Equine Touch slechts één specifieke beweging per keer wordt gemaakt om zo bewustzijn te creëren. Shiatsu werkt met directe druk (acupressuur), maar het zachte weefsel wordt niet gemanipuleerd zoals bij Equine Touch. Aanvankelijk geïnspireerd door de Bowen techniek van de Australiër Tom Bowen, ontwikkelde Jock Ruddock zijn eigen unieke, voor paarden bedoelde Equine Touch, waarbij de anatomie en fysiologie van het paard uitgebreid werden onderzocht.

In de praktijk is gebleken dat Equine Touch tevens zeer goed helpt als ondersteuning bij en aanvulling op zowel reguliere behandelingen als alternatieve behandelingen zoals acupunctuur, homeopathie, chiropraxie, tandheelkunde, kinesiologie en hoefbekapping.

Hoe werkt Equine Touch?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Equine Touch een cadeau voor het paard is. Het wordt dus nooit opgedrongen, maar er wordt naar gestreefd om het paard in zijn/haar waarde te laten en er op een respectvolle manier mee om te gaan. Gevoel, intuïtie en intentie zijn kernwoorden voor de Equine Touch beoefenaar. Een harmonieuze samenwerking geeft tenslotte de beste resultaten. De bewegingen worden volgens een vast patroon met de vingers, duimen, handen en soms de elleboog gemaakt, waarbij het van belang is dat de Equine Touch beoefenaar goed luistert naar de lichaamstaal van het paard, omdat dit, afgezien van duidelijk zichtbare fysieke problemen, de enige manier is voor een paard om te laten merken dat het ergens pijn heeft.

Door de speciale bewegingen over het zachte weefsel kunnen spieren zich gaan ontspannen en na zware inspanning zal herstel sneller optreden. Vanuit de holistische gedachte zal er tevens aandacht worden besteed aan het gebit, zadel, training, voeding en huisvesting. Mochten er zich op deze gebieden problemen voordoen, dan zal de Equine Touch beoefenaar de eigenaar doorverwijzen naar de juiste instantie(s).

Voor welke paarden is Equine Touch geschikt?

Equine Touch is geschikt voor ieder paard, de techniek wordt over het algemeen als bijzonder prettig ervaren. Voor paarden in de sport kan het juist dat extra zetje zijn dat ze nodig hebben om op topniveau te kunnen presteren. Maar ook voor paarden die niet in de sport uitkomen, is een regelmatige behandeling aan te bevelen. Paarden die met pensioen zijn kunnen ook baat hebben bij Equine Touch – het kan hun spieren soepel houden en de eigenaar erop alert maken indien er kleine problemen worden gevonden die met een paar behandelingen verholpen kunnen worden. Veterinaire hulp is altijd noodzakelijk als men denkt dat het een ernstig gezondheidsprobleem betreft.

Is toestemming van een dierenarts nodig?

Indien het paard onder behandeling staat, is het zeker verstandig eerst te overleggen met de dierenarts of een Equine Touch sessie op dit moment raadzaam is. Er wordt nooit over (open) wonden of blessures gewerkt, en Equine Touch is geen manipulatie-techniek van het skelet zoals bij chiropraxie het geval is. Er wordt geen diagnose gesteld, er wordt geen gebruik gemaakt van (acupunctuur)naalden – dit zijn handelingen die slechts dierenartsen mogen verrichten.

Wie beoefent Equine Touch?

In Nederland is Equine Touch nog niet zo bekend, maar er zijn al een paar bevoegde Equine Touch beoefenaars. Eigenaren kunnen deze techniek zelf leren door een basiscursus te volgen van drie dagen. Er zijn momenteel cursussen in Engeland en bij voldoende belangstelling kan een instructeur uit Engeland de basiscursus in Nederland geven.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Wil je graag je paard een of meerdere Equine Touch sessies laten geven? De volgende websites geven uitgebreide informatie:
© 2013 - 2024 Victorine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Equine Infectious Anaemia: Moeraskoorts, paardenziekteMoeraskoorts of Equine Infectious Anaemia is een paardenziekte die veroorzaakt wordt door een retrovirus, de besmetting…
Equine Motor Neuron DiseaseEquine Motor Neuron Disease, kortweg EMND genoemd is een zeldzame maar ernstige spier-zenuw-aandoening die voorkomt bij…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…

Quarter Horse – het paard uit het Wilde WestenQuarter Horse – het paard uit het Wilde WestenDit nogal kleine paard heeft een heroïsch verleden. Zowel de pioniers als hun Quarter Horses hebben een grote bijdrage g…
Verdwaalde postduif in nood: gids voor dummiesVerdwaalde postduif in nood: gids voor dummiesBij de gemiddelde dierenambulance komen herhaaldelijk telefoontjes binnen van bezorgde mensen die een postduif gevonden…
Bronnen en referenties
  • http://www.humansforhorses.com
  • http://uk.theequinetouch.com/
  • http://theequinetouch.com
  • Equine Touch Basis Cursus 2012 Edition U.K., 1999-2012 Jock and Ivana Ruddock
  • The Equine Touch Theory Manual Level 3, 2000-2007 Jock and Ivana Ruddock
Victorine (4 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.