Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennen

Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennen Symptomen van kanker of tumoren bij de kat herkennen. Bij honden komt kanker veel vaker voor, maar ook katten kunnen er door getroffen worden. Vooral oudere katten zijn vatbaar voor kanker. Vroegtijdige signalering van kanker is belangrijk met het oog op een goede behandeling. Katten hebben echter de neiging om ziekten te maskeren en dat kan het vroegtijdig signaleren van kanker bemoeilijken. Symptomen die op kanker bij een kat kunnen wijzen, zijn een bobbel, knobbel of bult die niet verdwijnt of toeneemt in grootte. Evenals overmatig braken en diarree, weigering om te eten of juist een abnormale eetlust. Deze klachten kunnen ook wijzen op een andere aandoening. Daarom is een goede diagnose door de dierenarts van belang.

Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennen


Kanker of tumoren bij katten

Kanker komt vaak voor bij oudere katten, maar jongere katten kunnen ook door deze ziekte getroffen worden. Kanker komt vaker voor bij honden dan bij katten. De verhouding is waarschijnlijk 2:1. Kanker bij katten is dikwijls agressiever van aard dan kanker bij honden. Het is belangrijk voor kateigenaren de vroege tekenen en symptomen van kanker te herkennen, want hoe eerder kanker wordt opgespoord, des te groter de kans dat de behandeling succesvol zal zijn. Katten hebben de neiging om ziekten te maskeren en dat kan het vroegtijdig signaleren van kanker bemoeilijken.

Wat is kanker?

Kanker is ongecontroleerde en ongeremde celgroei. Het kan plaatsvinden bijalle type cellen en in alle organen in het lichaam. Het woord 'tumor' is het Latijnse woord voor zwelling en het wordt door leken vaak gebruikt als synoniem voor kankergezwel, ofschoon een tumor zowel goedaardig als kwaadaardig kan zijn. Alleen bij kwaadaardige tumoren wordt van kanker gesproken. Een goedaardige tumor groeit langzaam, meestal op één plaats. Hierdoor is het vrij eenvoudig te verwijderen door middel van chirurgie of bevriezing. Kwaadaardige tumoren daarentegen groeien zeer snel, infiltreren hun omgeving en metastaseren door het hele lichaam van de kat. Dit maakt het moeilijk om kwaadaardige tumoren te verwijderen met een operatie.

Wat zijn de verschillende soorten kanker bij katten?

Katten kunnen veel van dezelfde soorten kanker ontwikkelen die mensen ook krijgen, hoewel de meeste katten een vorm van kanker krijgen van één van onderstaande vier categorieën.

Huidtumoren

Vooral witte katten zijn hier vatbaar voor en dan met name op de toppen van hun oren en rond hun ogen. Elke kat met een bult op zijn huid moet zo spoedig mogelijk worden onderzocht door een dierenarts.

Lymfoom

Dit is zeer gebruikelijk bij katten. Ongeveer een kwart van alle gevallen wordt geassocieerd met het Feline Leukemie Virus (FeLV) of leucose. Deze virusziekte kan onder andere tumoren veroorzaken. De meest voorkomende tumor is maligne lymfoom (een vorm van kanker uitgaande van de lymfocyten, een type witte bloedcel die onderdeel uitmaakt van het immuunsysteem) maar ook leukemie, tumoren in lever, nieren, milt of buikvlies kunnen ontstaan. Overmatig braken en diarree, benauwdheid, koorts, sloomheid en lethargie, zwelling van lymfeknopen, slecht eten en vermagering, zijn veelvoorkomende symptomen.

Tumoren in de melkklieren

Tumoren in de melkklieren worden vaak aangetroffen bij oudere poezen. Helaas zijn meer dan 85% van deze tumoren kwaadaardig. In de buurt van de tepels zijn dan onderhuidse knobbels voelbaar. De enige behandelingsmogelijkheid voor melkkliergezwellen is een operatie, waarbij de tumoren met omringend weefsel worden weggenomen.

Abdominale tumoren

Abdominale (de buikholte betreffende) tumoren zijn een andere voorkomende vorm van kanker bij katten. Ze zijn veel moeilijker in een vroeg stadium te diagnosticeren. Als uw kat braakt en gedurende enkele weken diarree heeft, breng hem dan naar de dierenarts voor onderzoek.

Wat zijn veelvoorkomende symptomen van kanker bij katten?

Katten kunnen ziekte goed verbergen. Dat maakt het lastig om te signaleren dat er wat mis is met uw gezelschapsdier. Katten kunnen de volgende symptomen vertonen als ze kanker hebben:
 • Overmatig braken en diarree.
 • Weigering om te eten, afname van eetlust, moeilijkheden met kauwen of slikken en gewichtsverlies (vermagering).
 • Of juist abnormale eetlust, eventueel in combinatie met gewichtsverlies.
 • Een ruwe vacht.
 • Lusteloosheid, apathie.
 • Verminderd uithoudingsvermogen.
 • Bloedverlies of een andere uitvloeiing uit een lichaamsopening.
 • Een bobbel of knobbel die niet verdwijnt of toeneemt in grootte.
 • Een wond die niet geneest.
 • Moeilijkheden of problemen met urineren of produceren van de ontlasting.
 • Onverklaarbaar bloeden (bloedverlies) of een andere uitvloeiing uit een lichaamsopening.
 • Ademhalingsproblemen: benauwdheid en hoesten.
 • Aanhoudende kreupelheid of stijfheid.
 • Slechte, onaangename of onwelriekende geur.

Als uw kat één van deze symptomen vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts voor een check-up.
© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
Bestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten is mogelijk. Het is alleen wel heel erg duur. De Universiteit Utrecht heeft i…
Symptomen kanker: Wat zijn belangrijke tekenen en klachten?Symptomen kanker: Wat zijn belangrijke tekenen en klachten?Kanker is een levensbedreigende ziekte en het is dan ook echt van belang om zelf waakzaam te zijn op tekenen, die er op…
Overlevingskans bij kankerDe diagnose kanker slaat in als een bom. En dat is niet vreemd, want kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Het…

Symptomen van kanker bij honden herkennenSymptomen van kanker bij honden herkennenHoe kun je symptomen van kanker bij honden herkennen? Op welke symptomen moet je letten? Kanker bij honden klinkt als ee…
Een hoefzweer bij paardenWanneer een paard een hoefzweer heeft, is de hoeflederhuid ontstoken. Door de vorming van pus ontstaat er druk op de zoo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BubbleJuice, Pixabay
 • http://cat-care.suite101.com/article.cfm/warning_signs_of_cancer_in_cats
 • http://pets.webmd.com/cats/guide/cancer-in-cats-types-symptoms-prevention-and-treatment
 • http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/kat/felv.html
 • http://www.dierenkliniekduurstede.nl/nieuwsbrieven/tumor.htm
Reacties

Hubert, 13-11-2018
Mijn kat laat regelmatig bruinachtige vlekjes na op het bed laken, ze heeft verder van niets last, eet en drinkt goed, is niet mager, haar pels blinkt, loopt goed, is echt levendig! Plast en poept normaal. Ze is gesteriliseerd, ouderdom 12 jaar. Wat zou het kunnen zijn?
Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 14-11-2018
Misschien even checken of er sprake is van vlooien, bloedluis of bedwantsen. Anders even na laten kijken bij de dierenarts.

Kim, 15-11-2015
Ik heb gisteren een flinke verdikking bij een tepel ontdekt.
Hij voelt langwerpig en is flink dik.
Nooit eerder opgevallen en ze draait altijd op haar rugje zodat ik haar op haar buikje mag aaien.
ik maak mij nu heel erg zorgen.
Wat zou dit kunnen zijn?
Ik zit momenteel financieel heel slecht.
ook 2 kleine kids thuis.
Dit kan ik nu eigenlijk niet gebruiken.
Maar als een dierenarts echt nodig is dan moeten wij erheen. Wil mijn vriendinnetje niet kwijt heb haar al toen ze nog geen 5 weekjes oud was.
weet er ook iemand in omgeving geleen Limburg of er een dierenarts is waar ik de rekening in delen kan betalen?
Enorm bedankt alvast voor het mee denken.

Groetjes Kim Reactie infoteur, 15-11-2015
Mogelijk gaat het om een melkkliergezwel, een vaak voorkomende gezwel bij de kat, soms goedaardig maar meestal kwaadaardig. Maar het kan ook om een ontsteking, cyste of iets anders gaan. Het is belangrijk om dit te laten beoordelen door een dierenarts. Deze kan een diagnose stellen en de juiste behandeling inzetten.

Je kunt van te voren even telefonisch contact opnemen met de praktijk. Bijvoorbeeld:
- Dierenkliniek Brandts. Hofdwarsweg 53, 6161 DE Geleen, 046-4107771.
- Dierenkliniek Spiertz. Molenstraat 51, 6161 CT Geleen, 046-4745985.
- Dierenkliniek Pijls B.V. Rijksweg Zuid 111-A Geleen, 046-4741733.

Gwendolyn, 26-01-2015
Onze kruising van een Noorse boskat heeft al een tijd een knobbeltje op haar staart. Hij neemt langzaam in omvang toe, aanraken is ook pijnlijk. Ik ben van mening dat ze naar de dierenarts moet om het te laten controleren voordat het eventueel kanker is en en zich kan verspreiden, maar de beslissende personen vinden het geen noodzaak. Wat kunnen we het beste doen? Reactie infoteur, 28-02-2015
Ik raad u om om de dierenarts te bezoeken. Deze kan de bult verwijderen en daarna onderzoeken. Een bultje kan het best verwijderd worden als het nog klein is.

Marina, 05-10-2014
Mijn kater 7 jaar oud cyperkat, zijn naam is Billy, heeft op zijn voorhoofd een wit bultje! Aaien erop is pijnlijk en kan hij gaan bijten! Hoe kan ik Billy helpen? Ik hoop maar niet dat het kanker is! Want Billy is heel lief! Wie herken dat witte bultje? Reactie infoteur, 06-10-2014
Bultjes komen regelmatig voor bij katten. Zon bultje kan door veel oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld door een ontsteking of een insectenbeet, maar het kan ook om een overvulde talgklier zijn. Het kan ook een goed- of kwaadaardige tumor zijn. Het is verstandig het bultje te laten beoordelen door de dierenarts.

Mw Bekker, 26-02-2010
Onze kat (Noorse boskat) van bijna 17 jaar is een maand geleden aan longkanker overleden. Helaas hebben wij geen enkel van de symptomen op uw site vermeld bij hem kunnen vernemen behalve dat hij van de zomer behoorlijk aan diaree was. Hij at zelfs heel goed praktisch tot het moment dat hij stierf.
Hoe kan zoiets? Reactie infoteur, 02-03-2010
Hallo mw. Bekker,

Vervelend te moeten horen dat u uw kat ben kwijtgeraakt.

Over uw vraag het volgende.
Sommige vormen van kanker kunnen zich pas op een laat moment openbaren. Daar komt bij dat een kat ziekte verhuld en niet laat merken dat hij of zij ziek is.

Mvg, Tartuffel

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-05-2023
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.