Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennen

Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennen Symptomen van kanker of tumoren bij de kat herkennen. Bij honden komt kanker veel vaker voor, maar ook katten kunnen er door getroffen worden. Vooral oudere katten zijn vatbaar voor kanker. Vroegtijdige signalering van kanker is belangrijk met het oog op een goede behandeling. Katten hebben echter de neiging om ziekten te maskeren en dat kan het vroegtijdig signaleren van kanker bemoeilijken. Symptomen die op kanker bij een kat kunnen wijzen, zijn een bobbel, knobbel of bult die niet verdwijnt of toeneemt in grootte. Evenals overmatig braken en diarree, weigering om te eten of juist een abnormale eetlust. Deze klachten kunnen ook wijzen op een andere aandoening. Daarom is een goede diagnose door de dierenarts van belang.

Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennen


Kanker of tumoren bij katten

Kanker komt vaak voor bij oudere katten, maar jongere katten kunnen ook door deze ziekte getroffen worden. Kanker komt vaker voor bij honden dan bij katten. De verhouding is waarschijnlijk 2:1. Kanker bij katten is dikwijls agressiever van aard dan kanker bij honden. Het is belangrijk voor kateigenaren de vroege tekenen en symptomen van kanker te herkennen, want hoe eerder kanker wordt opgespoord, des te groter de kans dat de behandeling succesvol zal zijn. Katten hebben de neiging om ziekten te maskeren en dat kan het vroegtijdig signaleren van kanker bemoeilijken.

Wat is kanker?

Kanker is ongecontroleerde en ongeremde celgroei. Het kan plaatsvinden bijalle type cellen en in alle organen in het lichaam. Het woord 'tumor' is het Latijnse woord voor zwelling en het wordt door leken vaak gebruikt als synoniem voor kankergezwel, ofschoon een tumor zowel goedaardig als kwaadaardig kan zijn. Alleen bij kwaadaardige tumoren wordt van kanker gesproken. Een goedaardige tumor groeit langzaam, meestal op één plaats. Hierdoor is het vrij eenvoudig te verwijderen door middel van chirurgie of bevriezing. Kwaadaardige tumoren daarentegen groeien zeer snel, infiltreren hun omgeving en metastaseren door het hele lichaam van de kat. Dit maakt het moeilijk om kwaadaardige tumoren te verwijderen met een operatie.

Wat zijn de verschillende soorten kanker bij katten?

Katten kunnen veel van dezelfde soorten kanker ontwikkelen die mensen ook krijgen, hoewel de meeste katten een vorm van kanker krijgen van één van onderstaande vier categorieën.

Huidtumoren

Vooral witte katten zijn hier vatbaar voor en dan met name op de toppen van hun oren en rond hun ogen. Elke kat met een bult op zijn huid moet zo spoedig mogelijk worden onderzocht door een dierenarts.

Lymfoom

Dit is zeer gebruikelijk bij katten. Ongeveer een kwart van alle gevallen wordt geassocieerd met het Feline Leukemie Virus (FeLV) of leucose. Deze virusziekte kan onder andere tumoren veroorzaken. De meest voorkomende tumor is maligne lymfoom (een vorm van kanker uitgaande van de lymfocyten, een type witte bloedcel die onderdeel uitmaakt van het immuunsysteem) maar ook leukemie, tumoren in lever, nieren, milt of buikvlies kunnen ontstaan. Overmatig braken en diarree, benauwdheid, koorts, sloomheid en lethargie, zwelling van lymfeknopen, slecht eten en vermagering, zijn veelvoorkomende symptomen.

Tumoren in de melkklieren

Tumoren in de melkklieren worden vaak aangetroffen bij oudere poezen. Helaas zijn meer dan 85% van deze tumoren kwaadaardig. In de buurt van de tepels zijn dan onderhuidse knobbels voelbaar. De enige behandelingsmogelijkheid voor melkkliergezwellen is een operatie, waarbij de tumoren met omringend weefsel worden weggenomen.

Abdominale tumoren

Abdominale (de buikholte betreffende) tumoren zijn een andere voorkomende vorm van kanker bij katten. Ze zijn veel moeilijker in een vroeg stadium te diagnosticeren. Als uw kat braakt en gedurende enkele weken diarree heeft, breng hem dan naar de dierenarts voor onderzoek.

Wat zijn veelvoorkomende symptomen van kanker bij katten?

Katten kunnen ziekte goed verbergen. Dat maakt het lastig om te signaleren dat er wat mis is met uw gezelschapsdier. Katten kunnen de volgende symptomen vertonen als ze kanker hebben:
 • Overmatig braken en diarree.
 • Weigering om te eten, afname van eetlust, moeilijkheden met kauwen of slikken en gewichtsverlies (vermagering).
 • Of juist abnormale eetlust, eventueel in combinatie met gewichtsverlies.
 • Een ruwe vacht.
 • Lusteloosheid, apathie.
 • Verminderd uithoudingsvermogen.
 • Bloedverlies of een andere uitvloeiing uit een lichaamsopening.
 • Een bobbel of knobbel die niet verdwijnt of toeneemt in grootte.
 • Een wond die niet geneest.
 • Moeilijkheden of problemen met urineren of produceren van de ontlasting.
 • Onverklaarbaar bloeden (bloedverlies) of een andere uitvloeiing uit een lichaamsopening.
 • Ademhalingsproblemen: benauwdheid en hoesten.
 • Aanhoudende kreupelheid of stijfheid.
 • Slechte, onaangename of onwelriekende geur.

Als uw kat één van deze symptomen vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts voor een check-up.

Lees verder

© 2010 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
Symptomen van kanker bij honden herkennenSymptomen van kanker bij honden herkennenHoe kun je symptomen van kanker bij honden herkennen? Op welke symptomen moet je letten? Kanker bij honden klinkt als ee…
Bestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten is mogelijk. Het is alleen wel heel erg duur. De Universiteit Utrecht heeft i…

Spat bij paardenJe paard of pony loopt al jaren fijn onder het zadel. Ineens staat het dier met een dik been op stal, en loopt hier goed…
Een hoefzweer bij paardenWanneer een paard een hoefzweer heeft, is de hoeflederhuid ontstoken. Door de vorming van pus ontstaat er druk op de zoo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BubbleJuice, Pixabay
 • http://cat-care.suite101.com/article.cfm/warning_signs_of_cancer_in_cats
 • http://pets.webmd.com/cats/guide/cancer-in-cats-types-symptoms-prevention-and-treatment
 • http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/kat/felv.html
 • http://www.dierenkliniekduurstede.nl/nieuwsbrieven/tumor.htm

Reageer op het artikel "Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Martijn, 19-02-2020 13:33 #18
Onze kat heeft aan z'n ene poot een bult wat is nagekeken door dierenarts, niks ernstigs. Hij heeft nu al paar weken bultje aan de bovenkant van z'n staart (bijna bij z'n kont). Hier zaten eerst korstjes op die inmiddels er af zijn gevallen. Het bultje is nog aanwezig wordt niet groter. Als de kat z'n avond eten op heb dan blijft hij maar miauwen voor meer eten. Deze kat is ongeveer 15 / 16 jaar. Hij is altijd zindelijk geweest laatste tijd heeft hij af en toe een grote boodschap voor het zeil. Onze kat is een binnenkat, komt geen andere katten tegen

Frank, 23-06-2019 17:13 #17
Mijn kat heeft sinds ik weet niet wanneer een grote bult of iets dergelijks aan zn nek hangen. Toen mijn zusje deze bult zag en mij vertelde dacht ik dat het misschien een opgezwollen teek was. Maar bij nader inzien is de bult toch veel te groot. Het lijkt er op alsof het zich vasthecht aan de haren van mijn kat maar er zit toch bloed omheen en wilt niet weg. Hij gedraagt zich verder normaal.

Hubert, 13-11-2018 18:23 #16
Mijn kat laat regelmatig bruinachtige vlekjes na op het bed laken, ze heeft verder van niets last, eet en drinkt goed, is niet mager, haar pels blinkt, loopt goed, is echt levendig! Plast en poept normaal. Ze is gesteriliseerd, ouderdom 12 jaar. Wat zou het kunnen zijn?
Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 14-11-2018
Misschien even checken of er sprake is van vlooien, bloedluis of bedwantsen. Anders even na laten kijken bij de dierenarts.

Jurrina, 17-04-2018 12:45 #15
Zie nu ook dat mijn kat, die ongeveer elf jaar oud is (was een zwerfkat) een bobbel aan de rechterkant van zijn kin heeft. Nooit eerder opgevallen. En tot overmaat van ramp, bij navoelen ook nog een aan de onderkant bij zijn pootje. pff, denk nu het ergste omdat hij ook sloom plotseling is. Of kan dat ook door ontstekingen komen?

Alice, 23-04-2017 15:48 #14
Wij hebben een, en is al twee keer geholpen en er komen steeds weer. Volgen de dierenarts gaat het om een niet kwaadaardig tumors maar om vetbulten. Ze groeien als kool binnen twee a drie weken zij ze er weer. Wat moeten we er meer aan doe?

Mijnmoppiewateengrootgemis, 31-01-2017 21:52 #13
Mijn moppie mijn katje, vandaag heengegaan. Na 3 keer geopereerd te zijn aan haar melkkliertumoren en het iedere keer weer terug kwam is ze vandaag heel rustig gaan slapen door middel van een spuitje. De 4 keer toen ze pas een maand geleden geopereerd was zat er weer opnieuw een bultje onder haar buik. Toen wist ik hier gaat het straks fout, ze gaat niet heel lang meer leven.

Ik wilde haar niet meer laten opereren het had gewoonweg geen zin. Het kwam toch iedere keer weer opnieuw terug en iedere keer ook sneller en in veel meer in hoeveelheid. Chemotherapie had ook geen zin meer.

De uitzaaiingen liepen door haar longen en lever en deels in haar buikje. Zo zielig. De eerste 3 keren had ze geen uitzaaiingen en dan heeft opereren nog zin maar met uitzaaiingen niet meer. Wat een rotziekte! Ze werd ook steeds magerder niet mooi meer. En het was zo`n lekkere volle kat, soms te hahaha. Maar de laatste jaren niet meer, door de kanker. Al met al heeft ze nog 2 en half jaar langer kunnen leven door de operaties daarna was het water naar de zee dragen. Heel heftig. Ze is en blijft mijn grote vriendin. En kat met een hart van goud! Ze verdiende dit niet. Ik wilde haar niet kwijt! Maar nu ben ik haar kwijt! Ik ben kapot van verdriet. Ze was een warme lieve kat! Een echte vriendin uit duizenden. Geen mens kan aan haar tippen.

Syl, 19-05-2016 22:32 #12
Gisteren een harde witte bult ontdekt aan de binnenkant van haar onderlip… alsof haar tongetje er een beetje uitkomt… vandaag goed onder haar kin gevoeld en er zitten drie harde bobbels onder haar kin… ze is nu elf jaar… afspraak gemaakt bij dierenarts… ik heb er een hard hoofd in en denk aan kanker… ze is een echte binnenkat. geen insecten binnen… wat zou het anders kunnen zijn… bezorgd heel erg…

Romy, 12 Jaar, 10-03-2016 19:54 #11
Hoi mijn poes heeft sinds wij terug zijn van vakantie ineens een best wel grote bult op haar zij. Het doet geen pijn als ik eraan kom maar ik ben heel erg bezorgd. Ook heeft ze een paar jaar terug een operatie gehad omdat ze was aangereden. Ze heeft ook op een paar plekken geen vacht meer door de operatie en ze krabt nou ja bijt steeds korsten kapot. Ik vrees van het ergste maar ik hoop wel dat het allemaal goed is.

Rau Tina, 07-01-2016 19:20 #10
Hallo mijn poes is nu ongeveer 7maand en heeft een bultje op haar lip, kin eigenlijk bijna de groote van haar kin.ze eet goed ze plast en ontlast nog altijd zoals het zou moeten en speelt ook nog altijd. Ze is nu wel krols voor de eerste keer.we hebben dit ook nog maar juist ontdekt.Hoop dat dit geen kanker is want ze is nog zo jong.morgen hebben we al afspraak bij de tandarts.ik ben nu wel in paniek want toen ik het probleem uitlegde aan de dierenarts was haar eerste reactie oei nog zo jong.toen ben ik natuurlijk direct op het Internet beginnen zoeken, het eerste dat opduikt is kanker aub zeg me dat het niet zo is

Kim, 15-11-2015 17:46 #9
Ik heb gisteren een flinke verdikking bij een tepel ontdekt.
Hij voelt langwerpig en is flink dik.
Nooit eerder opgevallen en ze draait altijd op haar rugje zodat ik haar op haar buikje mag aaien.
ik maak mij nu heel erg zorgen.
Wat zou dit kunnen zijn?
Ik zit momenteel financieel heel slecht.
ook 2 kleine kids thuis.
Dit kan ik nu eigenlijk niet gebruiken.
Maar als een dierenarts echt nodig is dan moeten wij erheen. Wil mijn vriendinnetje niet kwijt heb haar al toen ze nog geen 5 weekjes oud was.
weet er ook iemand in omgeving geleen Limburg of er een dierenarts is waar ik de rekening in delen kan betalen?
Enorm bedankt alvast voor het mee denken.

Groetjes Kim Reactie infoteur, 15-11-2015
Mogelijk gaat het om een melkkliergezwel, een vaak voorkomende gezwel bij de kat, soms goedaardig maar meestal kwaadaardig. Maar het kan ook om een ontsteking, cyste of iets anders gaan. Het is belangrijk om dit te laten beoordelen door een dierenarts. Deze kan een diagnose stellen en de juiste behandeling inzetten.

Je kunt van te voren even telefonisch contact opnemen met de praktijk. Bijvoorbeeld:
- Dierenkliniek Brandts. Hofdwarsweg 53, 6161 DE Geleen, 046-4107771.
- Dierenkliniek Spiertz. Molenstraat 51, 6161 CT Geleen, 046-4745985.
- Dierenkliniek Pijls B.V. Rijksweg Zuid 111-A Geleen, 046-4741733.

Blanca, 06-05-2015 15:55 #8
Mijn poes is pas een half jaar oud en ik heb hem pas laten steriliseren. Sinds een week voel ik een knobbeltje op haar zij, maar het doet haar totaal geen pijn als ik erop duw of eraan zit, dit knobbeltje had ze ookal een maand geleden maar toen verdween het. Je kunt het knobbeltje ook niet bewegen het is hard en het zit vast. Ik vraag me af of dit ernstig is, anders zou de dierenarts het toch wel zeggen bij de sterilisatie?

Gwendolyn, 26-01-2015 14:09 #7
Onze kruising van een Noorse boskat heeft al een tijd een knobbeltje op haar staart. Hij neemt langzaam in omvang toe, aanraken is ook pijnlijk. Ik ben van mening dat ze naar de dierenarts moet om het te laten controleren voordat het eventueel kanker is en en zich kan verspreiden, maar de beslissende personen vinden het geen noodzaak. Wat kunnen we het beste doen? Reactie infoteur, 28-02-2015
Ik raad u om om de dierenarts te bezoeken. Deze kan de bult verwijderen en daarna onderzoeken. Een bultje kan het best verwijderd worden als het nog klein is.

Marina, 05-10-2014 10:32 #6
Mijn kater 7 jaar oud cyperkat, zijn naam is Billy, heeft op zijn voorhoofd een wit bultje! Aaien erop is pijnlijk en kan hij gaan bijten! Hoe kan ik Billy helpen? Ik hoop maar niet dat het kanker is! Want Billy is heel lief! Wie herken dat witte bultje? Reactie infoteur, 06-10-2014
Bultjes komen regelmatig voor bij katten. Zo’n bultje kan door veel oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld door een ontsteking of een insectenbeet, maar het kan ook om een overvulde talgklier zijn. Het kan ook een goed- of kwaadaardige tumor zijn. Het is verstandig het bultje te laten beoordelen door de dierenarts.

Lien de Bruycker, 12-10-2012 00:52 #5
Ik heb 4 jaar geleden mijn pluche uit het asiel gaan halen. Hij is nu 12 jaar en is een Perzische. Sinds enkele maanden heeft hij een gezwel op zijn lip aan het neusje. Hij is nu 3 keer geopereerd en telkens kwam het terug en veel slechter dan het was, nu zijn daar zo korsten op en soms bloed het. Het is echt opgezwollen. Hij kan niet zelfstandig meer eten, maar ik geef het hem in zijn mond en hij eet wel goed. Sinds kort verstopt hij zich op donkere plekke en maak me zorgen dat hij zijn hoofd ga leggen, maar de dierenarts kan voorlopig niets doen omdat hij eerst de uitslag moet hebben van Brussel. Hij heeft een stuk weefsel opgestuurd. De dierenarts weet nog niet of het kwaadaardig is of goedaardig is het gezwel. Ik wil mijn pluche nog niet kwijt. Hebben jullie tips? Laat me iets weten.

Michaela, 01-09-2012 15:19 #4
Hallo,

bij mijn poes is twee weken geleden haar oortje geamputeerd ivm kanker. Nu wil het wondje niet helen ze draagt al die tijd al een kapje. Ze heeft nu antibiotica pillen, druppels en injectie gehad, ook heeft ze antijeuk injectie gehad maar ze krabt nog steeds! Weten jullie iets? Ze is 17 en de dierenarts heeft het over inslapen! Maar verder is ze nog helemaal zich zelf! Help aub

Van Santvliet Ingrid, 14-07-2012 12:16 #3
Mijn kater wordt dit jaar 18 jaar. In 2003 heb ik zijn li-voorpoot tem het schouderblad moeten laten amputeren wegens kanker (hij was toen 8 jaar oud). Nu is hij sedert 6 maanden flink afgevallen (hij weegt momenteel nog 4.2kg). Uit echografie blijkt dat zijn nier fel vergroot is. De dokter stelde voor om hem eventueel te laten opereren maar dat wil ik hem op deze leeftijd besparen. Wel krijgt hij dagelijkse pijnbestrijding om zo op een diervriendelijke manier te kunnen overlijden. Doe ik er goed aan want met zijn medicatie tegen zijn allergieën ben ik moeten stoppen omdat dat te belastend zou zijn voor de nieren.

Ron van Hoof, 05-08-2011 21:03 #2
Hallo,

ik wou even vragen aan iemand met de nodige ervaring op gebied van tumoren bij katten, of een tandvleestumor perfect weggenomen kan worden door een ingreep en ook daarna eventueel kan behandeld worden als deze tumor kwaadaardig is en terug zou opduiken na de ingreep?

mijn kat is een Blauwe rus van 11 jaar oud en de dierenarts heeft een tandvleestumor vastgesteld.

wat kan ik doen om het diertje nog enkele jaren of langer bij mij nog te kunnen houden, a.u.b.?

mijn dierenarts heeft voorgesteld om de tumor te laten wegnemen en een bioptie ervan te laten nemen, om te kijken wat de echte oorzaak ervan is.

mvg,
Ron

Mw Bekker, 26-02-2010 23:06 #1
Onze kat (Noorse boskat) van bijna 17 jaar is een maand geleden aan longkanker overleden. Helaas hebben wij geen enkel van de symptomen op uw site vermeld bij hem kunnen vernemen behalve dat hij van de zomer behoorlijk aan diaree was. Hij at zelfs heel goed praktisch tot het moment dat hij stierf.
Hoe kan zoiets? Reactie infoteur, 02-03-2010
Hallo mw. Bekker,

Vervelend te moeten horen dat u uw kat ben kwijtgeraakt.

Over uw vraag het volgende.
Sommige vormen van kanker kunnen zich pas op een laat moment openbaren. Daar komt bij dat een kat ziekte verhuld en niet laat merken dat hij of zij ziek is.

Mvg, Tartuffel

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 12-04-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Special: Aandoeningen honden en katten
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 18
Schrijf mee!