Aandoeningen hond: zonnesteek
Als het warm weer is, wordt er gewaarschuwd dat je een hond niet in de auto mag laten zitten, ook al heb je het raampje open staan. Een hond heeft een minder goed vermogen dan een mens om af te koelen en kan daardoor al gauw een zonnesteek oplopen. Een zonnesteek zal het lichaam teveel opwarmen, waardoor er een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Hoe kun je een zonnesteek voorkomen en hoe moet je handelen als je hond toch een zonnesteek heeft opgelopen?
Wat een zonnesteek is
Een zonnesteek wordt ook wel een hitteberoerte of zonneslag genoemd. Het is het gevolg dat het lichaam teveel is opgewarmd als gevolg van de hete zon. Maar het kan ook ontstaan door een andere situatie, bijvoorbeeld als je hond zich in de schaduw te druk maakt, en daardoor oververhit raakt. Het kan ook ontstaan als je op warmere dagen te intensief met je hond bezig bent, bijvoorbeeld door hem langdurig te laten rennen naast de fiets. De lichaamstemperatuur is bij een zonnesteek ernstig ontregeld en kan inwendige organen beschadigen. Als er niet direct wordt ingegrepen, kan het een dodelijke afloop hebben.
Hoe een hond een zonnesteek oploopt
Honden beschikken over veel energie en willen het liefst de hele dag spelen. Op warme dagen kan die uitbundigheid hem duur komen te staan. Het afkoelsysteem van een hond is minder efficiënt dan die van een mens. De hond heeft alleen zweetklieren in de voetzolen zitten. Door te hijgen wordt er ook wat warmte afgevoerd. Als de hond zich teveel inspant op een warme dag, is het afkoelsysteem al gauw niet toereikend genoeg en kan de hond een zonnesteek oplopen.
Welke honden het meeste risico lopen
Elke hond kan een zonnesteek oplopen. Drukke honden, die geen grens kennen wanneer ze moeten ophouden met spelen en rennen, moeten goed in toom worden gehouden. Oudere honden lopen het meeste risico, net als honden met een dikke vacht, te dikke honden, zwaar gebouwde honden, of heel gespierde honden en honden met een korte snuit.
Hoe je een zonnesteek herkent
Honden met een zonnesteek hijgen hevig en voelen erg warm aan. De ademhaling gaat erg snel en je ziet dat zijn lippen vast blijven plakken aan zijn tanden. De oren zijn rood aan de binnenkant. Lijkt je hond te wankelen op zijn poten, reageert hij nauwelijks of maakt hij een zelfs comateuze indruk, wacht dan niet en kom direct in actie. Een zonnesteek is altijd een spoedgeval en moet door een dierenarts behandeld worden. Tot je hond bij de dierenarts is, moet je hem al zo veel mogelijk af proberen te koelen.
Koel hem af aan de binnenkant
Het lichaam is ook van binnen veel te warm en organen kunnen met deze hoge temperatuur niet functioneren. De organen kunnen het begeven, waardoor het fataal kan aflopen. Koel hem van binnenuit af en laat hem aan wat ijsblokjes likken. Ook zijn vochtgehalte moet aangevuld worden, laat hem koud water drinken. Als het lukt om de temperatuur ook maar een beetje te verlagen, verhoog je de kans dat je hond weer zal herstellen. Honden met een zonnesteek verliezen soms snel het bewustzijn. Als je hond niet in staat is om zelf de ijsblokjes op te likken of om te drinken, wrijf de kussentjes onder zijn voeten dan in met een medicinale alcohol. De snelle verdamping van de alcohol onttrekt extra lichaamswarmte.
Maak hem flink nat
Een makkelijk, maar zeer effectieve manier om je hond af te koelen, is het gebruik van koud water. Zorg dat het water niet helemaal koud is, want dat kan een toeval veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld een tuinslag gebruiken, of dompel hem in een bak water als dat past. Je kunt hem ook in de badkuip of onder de douche zetten, of als het een kleine hond is, in de gootsteen zetten. Een ventilator zal de afkoeling nog meer versnellen.
Houd je hond koel
Zorg dat je hond op weg naar de dierenarts koel blijft door zijn kop, nek, borst en buik te bedekken met natte handdoeken. Zorg dat je iets bij je hebt, bijvoorbeeld een fles water, om de handdoeken nat te houden. Als het mogelijk is, blijf hem dan ijsblokjes voeren of koud water laten drinken. Blijf onderweg de voetzolen inwrijven met medicinale alcohol. Draai de raampjes van de auto open of zet de airconditioning op de hoogste stand om je hond onderweg naar de dierenarts verder af te koelen.
Voorkomen van zonnesteken
Pas vooral op tijdens warme zomerdagen als je met je hond buiten bent. Een rennende hond loopt al snel een zonnesteek op. Als een hond eenmaal oververhit is, kan er binnen enkele minuten al een celbeschadiging optreden. Het is dus belangrijk om je hond altijd koel te houden. Doe het op warme dagen kalm aan met je hond en laat hem altijd in de schaduw liggen. Zorg dat hij altijd fris drinkwater ter beschikking heeft en laat hem zichzelf niet uitputten. Sommige honden willen het liefst de hele dag spelen, en hebben zelf niet in de gaten dat ze te ver gaan. Daarom is het aan jou om een grens te trekken. Speel tijdens warme zomermaanden vooral in de ochtend en 's avonds met de hond als het koel is, en zorg dat hij uitrust op de warmste uren van de dag. Let altijd goed op als je hond buiten vastgebonden ligt. Honden kunnen gemakkelijk verstrikt raken in het touw. Als je hond klem komt te zitten in de volle zon, heeft hij snel een zonnesteek te pakken.
In de auto
Ook al ga je even een kleine boodschap doen met de auto, neem de hond dan altijd mee de auto uit. Als het buiten boven de dertig graden is, kan de temperatuur in de geparkeerde auto al snel oplopen tot ruim vijftig graden. Dan heeft het open raampje te weinig invloed en krijgt de hond al gauw een zonnesteek. Het maakt niet uit of je het raam een stukje open laat, de temperatuur loopt toch gevaarlijk hoog op. En als je het raam helemaal openzet, kan je hond zonder al te veel moeite uit de auto springen. Waar je ook naar toe gaat met je hond, zorg dat je altijd water bij je hebt zodat je jouw hond te allen tijde wat te drinken kunt aanbieden.
Lees verder