Aandoeningen hond: jeuk en krabben

Aandoeningen hond: jeuk en krabben Elke hond krabt zich wel eens, maar wanneer hij steeds maar aan het krabben is heeft hij duidelijk last van jeuk. De oorzaak kan van zowel buiten als binnenuit komen. Het kan bijvoorbeeld gaan om vlooien, schurft, mijt, contactallergie of voedselallergie. Om er achter te komen waarom jouw hond jeuk heeft, moet eerst stapsgewijs alles worden nagegaan en wordt er eerst gekeken of er sprake is van de meest voorkomende aandoeningen. Wanneer de precieze oorzaak van de jeuk is gevonden, kan dit worden behandeld.

De hond heeft last van jeuk

Als je hond de hele tijd aan het krabben is, heeft hij duidelijk last van jeuk. Hoewel het in sommige gevallen duidelijk is, bijvoorbeeld soms bij vlooien, hoeft het niet altijd zo te zijn. Vaak weet je niet waar de jeuk vandaan komt. Door het krabben kan de huid geïrriteerd raken, gaat de hond op de plek bijten en likken, waardoor de klachten verergeren. De huid gaat schilferen, kan kaal worden, wordt rood en kan beschadigd raken waardoor er een kans is op een infectie. Om te achterhalen wat de oorzaak van de jeuk is, wordt er eerst gecontroleerd of je hond last heeft van de meest voorkomende aandoeningen.

Vlooien

Er wordt vaak direct aan vlooien gedacht als een hond veel krabt. Door middel van een vlooienkam kan soms al snel achterhaald worden of dat ook zo is. Wanneer de hond werkelijk vlooien heeft, moet niet alleen de hond zelf, maar ook zijn omgeving worden behandeld. Om herbesmetting te voorkomen, moet je alles goed schoonmaken, vooral de plaatsen waar de hond veel ligt, zoals zijn mand. Een hond kan allergisch zijn voor vlooien en veel last hebben van slechts één vlooienbeet. Bij deze honden kun je beter preventief een behandeling tegen vlooien geven. Er zijn middelen tegen vlooien te koop in dierenspeciaalzaken, maar deze zijn ook verkrijgbaar bij een dierenarts.

Vlooienallergie

Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten treedt er een allergische reactie op omdat er een bepaalde grens wordt overschreden. De hond krijgt enorm veel jeuk en zal voortdurend krabben en bijten. Het lichaam is er zo gevoelig voor dat slechts één vlooienbeet per week dit proces in stand kan houden.

Teken

Teken zijn kleine parasieten die er uitzien als een klein spinnetje. Op het moment dat de teek zich vasthecht aan de hond, begint hij zich vol te zuigen met bloed. Zijn lichaam zwelt op en hij laat weer los zodra hij genoeg heeft gehad. Teken komen voor in struiken en bossen. Een tekenbeet kan voor wat irritatie zorgen, maar dat valt vaak wel mee. Het gaat vooral om de ziekten die een teek kan overbrengen zoals de ziekte van Lyme.

Schurftmijt

Mijten zijn kleine beestjes die gangetjes graven in de huid waardoor er schurft ontstaat. Bij honden is het soms al gauw zichtbaar bij de oren, maar het kan overal op het lichaam voorkomen. Om de diagnose te kunnen stellen, zal de dierenarts een beetje van de huid afkrabben om dit te onderzoeken. Een bekende schurftsoort is Demodex. Deze bevindt zich in de diepere huidlaag. De hond heeft een enorme jeuk en kan zijn huid kapot krabben. Hierdoor kan er als secundair probleem een bacteriële huidinfectie ontstaan.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie is er vaak sprake van een overgevoeligheid van een bestanddeel in het voer. Vaak is het afkomstig van een eiwit uit het vlees. Het treedt bij de meeste honden voor het eerste levensjaar. De hond kan jeuk krijgen tussen de tenen, in de liezen en aan zijn oren. Als je er achter wilt komen of jouw hond een voedselallergie heeft, kun je hem voor zes weken lang speciaal voer geven waarin geen eiwitbron zit. Hij mag verder geen tussendoortjes. Als je hond na zes weken geen allergische reactie meer vertoont, kun je hem geleidelijk aan weer het andere voer geven. Komen de klachten terug, dan weet je dat hij allergisch is.

Contactallergie

Soms is de hond allergisch voor iets waarmee hij direct in aanraking komt, zoals een kussen, kleed of schoonmaakmiddel. Meestal heeft de hond last van jeuk aan zijn buik, onderkant poten en kin omdat hij met deze lichaamsdelen in aanraking komt met het allergeen. Verwijder het voorwerp waarvan je denkt dat het de allergie opwekt en kijk of de klachten verbeteren.

Atopie

Dit is een overgevoeligheid voor stoffen in de lucht. Het is vaak seizoensgebonden en het is vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens. Door een huidtest wordt de diagnose gesteld. Hierbij worden er kleine hoeveelheden van de allergenen geïnjecteerd. Ook kan er een bloedtest worden gedaan. Wanneer atopie is vastgesteld, moeten allergenen zoveel mogelijk vermeden worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Huidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzakenHuidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzakenHuidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid bij de hond, wat zijn de meest voorkomende oorzaken? Niets is erger voor…

Ehrlichiose hond: koorts, trillen en bloedarmoede hondEhrlichiose hond: koorts, trillen en bloedarmoede hondBent u op reis geweest naar Zuid-Europese landen, dan is er een kans dat uw hond door een teek is gebeten. Daarbij kan e…
Aandoeningen hond: gescheurde kruisbandAandoeningen hond: gescheurde kruisbandEen gescheurde kruisband is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoten van grotere hondenrassen. Vaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • www.doggo.nl
  • www.dierenkliniekwilhelminapark.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.