Aandoeningen hond: huidontsteking
Als een hond jeuk heeft, zal hij gaan krabben. Soms weet hij van geen ophouden en blijft hij doorkrabben totdat de huid gaat irriteren en uiteindelijk kan ontsteken. Een huidontsteking is meestal het gevolg van een andere aandoening. Er ontstaan rode en kale plekjes op de ontstoken plek en het kan zich snel uitbreiden. Het is belangrijk dat de hond hieraan behandeld wordt. Wat kun je er zelf aan doen om de huidontsteking te voorkomen of aan te pakken?
Krabben tegen jeuk
Als een hond jeuk heeft, zal hij zich eens lekker uitgebreid gaan krabben. Dit kan geen kwaad als het af en toe gebeurt en het is ook normaal. Net zoals een mens, zal een hond ook wel eens jeuk hebben. Als een hond niet meer kan ophouden met krabben, en ook gaat bijten en likken aan de plek, ontstaat er een geïrriteerde huid die hierdoor nog erger gaat jeuken. Uiteindelijk kan dit leiden tot een huidontsteking. Een onderliggend probleem is meestal de oorzaak van de jeuk.
Huidontsteking
Huidontstekingen bij een hond ontstaan bijna altijd wanneer bacteriën zich snel vermeerderen tussen de haarzakjes van het gebied waar je hond zich steeds krabt. Door het voortdurende krabben, bijten en likken raakt de huid beschadigd en er ontstaan kale plekjes. De jeuk kan diverse oorzaken hebben, zoals een insectenbeet, een allergische reactie, verstopte anaalklieren of een vervilte vacht. Als de huid eenmaal is ontstoken, zal de aangedane plek zich in een snel tempo uitbreiden. Een ontstoken plek op de huid ziet er soms ernstig uit, maar het geneest over het algemeen vrij snel omdat allen de bovenste laag van de huid is beschadigd.
Wat is eraan te doen?
Er zijn mogelijkheden om de genezing te bespoedigen die daarbij tegelijk de onderliggende oorzaak aanpakken. Grijp daarom ook snel in als je merkt dat je hond last heeft van zijn huid. Hier volgen enkele tips:
Houd zijn vacht kort en fris
Huidontstekingen worden vaak erger als het haar van de hond om de geïrriteerde plek begint te vervilten. De vervilte vacht bedekt de ontstoken huid, en houdt deze plek vochtig en lekker warm. Op deze manier wordt er een omgeving gecreëerd waarin bacteriën zich heerlijk voelen en zich snel kunnen vermenigvuldigen. Knip het haar rond de ontstoken plek weg, zodat het beter kan genezen. De kaalgeknipte plek komt dan beter in contact met de lucht, wat de genezing van de ontstoken plek bespoedigt. De huid kan erg pijnlijk aanvoelen, dus houd er rekening mee dat je hond protesteert. Zelfs de liefste hond kan happen als je aan een ontstoken plek zit. Aarzel dan ook niet om hem een muilkorf of snuitbandje om te doen.
Scheer het haar weg
Als de vacht niet vervilt is, scheer het haar op en rond het ontstoken gedeelte weg met een tondeuse. Gebruik liever geen schaar, want daarmee kun je de hond gemakkelijk per ongeluk bezeren als hij zich onverwachts beweegt.
Haal de restanten van het haar weg
Doe een beetje in water oplosbare gel (zoals K-Y gel, een medicinaal glijmiddel) op een steriel gaasje en leg dat op de pijnlijke plek. De afgeschoren haartjes die op de plek terecht zijn gekomen, zullen aan de gel blijven plakken en meekomen wanneer je het gaasje eraf haalt. K-Y gel is gemakkelijk te verwijderen en je wast de gel er gemakkelijk af.
Was de wond schoon
Neem een zacht doekje en dompel het in wat warm water en wring het uit. Leg dit ongeveer tien minuten op de ontstoken plek zodat eventuele korstjes kunnen losweken. Veeg de aangedane plek voorzichtig schoon en herhaal deze handeling een paar keer per dag. Bacteriën zijn te doden met een speciaal bacteriedodend middel zoals Betadine. Gebruik geen middelen die alcohol bevatten omdat dit de beschadigde huid zal irriteren en de hond pijn kan doen.
Laat er frisse lucht bij
Je kunt de plek na het schoonmaken het beste even met rust laten. Laat het drogen aan de lucht. Als je de plek bedekt, zal het de genezing alleen maar vertragen. Smeer er ook geen vochtinbrengend middel op, omdat het de genezing niet bevordert. Je kunt wel een wateroplosbare spray of crèmegel gebruiken die bijvoorbeeld aloë-vera bevatten. Deze verzachten en genezen zonder de plek af te dichten.
Burowwater
Een middel dat uitkomst kan bieden is burowwater (desinfecterende oplossing van aluin en loodacetaat). Het is verkrijgbaar bij de drogist en helpt de pijnlijke plek droog te maken. Het is handig om de oplossing in een verstuiver te doen en de plek twee of drie keer per dag te bestuiven.
Genees de huid met thee
Thee bevat onder andere de stof looizuur en dit ondersteunt het uitdrogings- en genezingsproces. Zet een kop hele sterke thee en laat deze afkoelen totdat het bijna koud is geworden. Drenk vervolgens een gaasje in de thee en leg het op de geïrriteerde huid van je hond. Herhaal dit een- of tweemaal per dag.
Naar de dierenarts
Normaal gesproken moet een huid die goed schoon wordt gehouden en wordt blootgesteld aan de open lucht, vanzelf weer genezen. Na een paar dagen moet het weer over zijn of duidelijk verbeterd zijn. Als de plek niet geneest of zelfs erger wordt, dan is er een infectie ontstaan en moet de hond door een dierenarts worden behandeld. Een huidontsteking dat niet geïnfecteerd is, kan de hond toch een hevige pijn geven dat de hond bij de geringste aanraking al in elkaar krimpt en jankt van de pijn. Weigert je hond om je in de buurt te laten om hem te helpen, ga dan met hem naar de dierenarts. Hij zal de plek dan waarschijnlijk verdoven en hem dan grondig schoonmaken.
Lees verder