Aandoeningen hond: verbranding

Aandoeningen hond: verbranding Net zoals mensen kunnen honden ook verbranden als ze teveel worden blootgesteld aan de zon. Op de plaatsen waar er weinig vacht zit kan de huid verbranden, met name als de hond een lichte huid heeft. Je kunt je hond tegen de zon beschermen door een zonnebrandcrème te gebruiken en hem niet langdurig in de felle zon te laten lopen. Mocht je hond toch verbrand zijn, kun je een aantal dingen doen om de pijn te verzachten. Wat moet je doen als je hond verbrand en wat kun je doen om dit te voorkomen?

Verbranding

Een hond kan over het algemeen iets beter tegen de zon als een mens, maar als ze langdurig worden blootgesteld aan de zon, kan de huid verbranden en zelfs uiteindelijk in extreme gevallen leiden tot huidkanker. Als de zon aan de hemel brandt, hebben honden net zoals mensen een zonnebrandmiddel en schaduw nodig. Dit geldt vooral voor honden met een lichte huid, zoals bullterriërs, dalmatiërs en samojeeds. De vacht beschermt de hond tegen de zon, dus langharige honden zijn beter beschermd dan kortharige. De buik, puntjes van de oren en neusbrug zijn nauwelijks behaard. Op deze plaatsen is de hond gevoelig voor verbranding.

Breng een koude kompres aan

Als je hond dan toch te lang in de zon is geweest en tot verbranding heeft geleid, heeft de hond er last van. De hitte van verbranding door de zon kan door meerdere lagen van de huid dringen. Verzacht de pijn door de huid te koelen. Doop een washandje of handdoek in koud water en wring het uit. Leg dit kompres dan op de verbrande plek. Herhaal dit na een paar minuten als het kompres warm wordt. Doe dit een aantal keren achter elkaar.

Geef een verkoelend bad

Vooral bij een verbrande buik kan een koel bad verzachtend werken. Je zou eventueel wat zemelen door het water kunnen doen om de irritatie en jeuk te verminderen, waardoor je hond minder snel zal gaan krabben aan de toch al beschadigde huid. Laat een laag koud water in de badkuip of teil lopen zodat de buik van de hond in het water ligt. Sommige honden gaan zonder protest in het water liggen, bij andere is het wat overredingskracht nodig. Laat de hond een paar minuten liggen. Gebruik geen shampoo omdat dit de huid uitdroogt en het zal de verbrande gedeelten alleen maar gevoeliger maken. Wanneer je hond veel last heeft van de verbranding, geef hem dan een paar keer per dag een verkoelend bad.

Breng het vocht op peil

Een huid die verbrand is door de zon heeft vocht nodig. Het sap van de aloë vera-plant heeft een vochtinbrengende werking. Je kunt bij apotheken en drogisterijen ook crèmes en lotions met aloë vera kopen. Dit kun je ook gebruiken bij een hond. Breng de aloë vera tweemaal per dag aan, tot de huid er weer gezond uitziet.

Een verdovende spray

Verdovende sprays, zoals Solarcaine en Lanacaine zijn gewoon in de winkel verkrijgbaar en verdoven de pijn die de verbranding veroorzaakt. Dit voorkomt dat de hond gaat krabben, waardoor de kans op irritaties en infecties kleiner is. De spray geeft naast een verdovende werking ook een verkoeling. Verdovende zalf bevat geen alcohol en is daardoor gemakkelijk aan te brengen omdat het niet prikt. Breng het verdovende middel op de eerste dag van de verbranding aan, wanneer je hond de meeste pijn heeft.

Vitamine E

Vooral de neus van de hond is gevoelig voor verbranding. Door verbranding kunnen er littekens ontstaan. Vitamine E in de vorm van een gel, capsule of in een crème verkoelt de huid en helpt bij het voorkomen van littekenvorming. Omdat de kans groot is dat de hond dit oplikt, kun je het beter een paar keer per dag opnieuw aanbrengen.

Een gevoelig neus

Honden met weinig pigment in hun neus zoals collies of shetland sheepdogs zijn erg vatbaar voor zogenoemde collieneus. Een neus zonder pigment of met weinig pigment is gevoeliger voor zonlicht. Dit kan bij een te grote blootstelling tot een pijnlijke verbranding leiden. Er zijn hondeneigenaren die de neus van hun hond donker laten tatoeëren, maar dat helpt niet tegen de zon. Voorkom een verbrande hondenneus en smeer er wat zonnebrandcrème op en laat de hond niet te lang in de felle zon. Je kunt de zonnebrand ook op andere gevoelige delen smeren, zoals de oren en buik. Let erop dat de crème geen zinkoxide of PABA bevat omdat dit gevaarlijk kan zijn als de hond het oplikt.

Snelle oplossing

Een snelle manier om de pijn van een verbrande huid te verzachten is door hamameliswater over het pijnlijke gebied te verstuiven met bijvoorbeeld een plantenspuit. Hamamelis is een natuurlijk destillaat dat wordt gevormd uit de bladeren van de toverhazelaar. Het stimuleert de vernieuwing van de huid en vermindert de kans op een ontsteking. Hamamelis werkt verdovend en verdampt snel, waardoor er de verbrande plek verkoelend en prettiger aanvoelt. Herhaal dit om de paar uur.

Vermijd de felle zon

In de zomer is de zon tussen tien uur 's ochtends en vier uur 's middags op haar sterkst. Als je hond snel verbrandt, kun je hem gedurende die uren het beste binnen houden of anders een korte wandeling geven. Zorg dat je hond buiten in de schaduw kan liggen onder bijvoorbeeld een afdakje, boom of parasol.

Overige bescherming

Je kunt in dierenwinkels een speciaal hoedje of zonnekleppen voor je hond kopen, die de neus en oren beschermen tegen de zon. Niet alle honden zijn bereid dit te dragen. Ook kun je verbranding voorkomen door je hond een T-shirt aan te trekken. De beschermingsfactor van een simpel katoenen T-shirt bedraagt niet meer dan ongeveer een factor zeven. Gebruik daarom daarnaast ook nog zonnebrandcrème.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…

Aandoeningen hond: urinewegontstekingAandoeningen hond: urinewegontstekingAls bacteriën erin slagen om via de urinebuis naar binnen te dringen, kan er een urinewegontsteking ontstaan. Dit is te…
Huidaandoeningen hondHuidaandoeningen hondDe huid van een hond heeft veel te verduren en kan vatbaar zijn voor allerlei aandoeningen. Er kunnen bijvoorbeeld bacte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Takazart, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.