Kies stempelen bij een paard, ouderwets?

Kies stempelen bij een paard, ouderwets? Sommige paardeneigenaren krijgen te horen van hun dierenarts dat de kies van hun geliefde viervoeter niet meer te redden is. De kies moet "gestempeld" worden, maar is dit wel de beste manier?

Inhoud:


Stempelen

Het stempelen van een kies is een manier om de kies uit de bovenkaak te halen. Deze wordt door vele dierenartsen nog gebruikt en voorgesteld. Bij het stempelen moet het paard onder gehele narcose gebracht worden. Dit betekent dat het dier geheel platgelegd wordt en via de takel op de operatietafel gelegd wordt. Alleen dit al brengt aardig wat risico's met zich mee. Natuurlijk heb je liever geen narcose en het ontwaken hieruit is ook altijd spannend omdat het wankele paard op moet zien te staan en zich ook staande moet zien te houden. Nadien zal het paard waarschijnlijk nog een aantal dagen verzorgd moeten worden op de kliniek. Bij het stempelen zelf maakt de dierenarts via de neusholte een gat in de bovenkaak op de plaats waar de kies zit. Via dit gat zal de kies eruit getikt worden. Wat hiervan overblijft is dus een open verbinding tussen neus en mond, die erg goed schoon gehouden moet worden en erg lang nodig heeft om te genezen.

Trekken

In Nederland zijn inmiddels Amerikaans geschoolde dierenartsen werkzaam die zich gespecialiseerd hebben op het paardengebit. Wanneer je het geluk hebt dat je met je paard bij een dergelijke dierenarts terecht komt of dat je doorverwezen wordt naar deze dierenarts zal deze het paard goed bekijken en onderzoeken. Veelal komt de dierenarts tot de conclusie dat stempelen totaal overbodig is en de kies gewoon getrokken kan worden. Over het algemeen is het trekken een aardig tijdrovende klus. Het paard wordt licht verdoofd en krijgt eventueel nog een zenuwverdoving in de kaak. Daarna wordt de kies los gemaakt van zijn omgeving en met een tang net zo lang gewrikt tot hij loslaat en eruit getrokken kan worden. Na het trekken van de kies wordt het gat goed schoongemaakt en wordt er met een kneedbare pasta een soort plug in het gat gestopt waardoor het tandvlees niet eerder kan sluiten dan het botweefsel eronder, hierdoor blijven ook bacteriën buiten de wond.

Verschillen

Daar waar bij het stempelen het paard onder algehele narcose gebracht moet worden kan het paard bij het trekken blijven staan onder een licht roesje. Hierdoor hoeft het paard niet lang te herstellen en mag het ook direct na de behandeling weer mee terug naar huis. Daarbij komt dat bij het trekken een veel kleiner gat in de kaak overblijft en dat dit geen open verbinding is met de neus, hierdoor kunnen minder snel bacteriën in de wond komen en is de kans op ontsteking kleiner. Ook gaat met trekken de genezing sneller omdat het om een kleinere wond gaat. Al met al is het trekken van een kies dus veel paard vriendelijker dan het traditionele stempelen.
© 2013 - 2024 Lotte90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PaardentandartsHet woord zegt het al: de paardentandarts is een tandarts speciaal voor paarden. Het is gebruikelijk het gebit van je pa…
Alles over koliekAlles over koliekKoliek is buikpijn bij het paard die verschillende oorzaken kan hebben. Gelukkig kan je de signalen van koliek herkenen…
Een eigen paard? Het kiezen van een paardEen eigen paard? Het kiezen van een paard'Een paard, een paard, mijn koninkrijk voor een paard!' Is een wereldberoemde zin. Paarden zijn dan ook geweldige dieren…
Slokdarmverstopping bij paardenEen slokdarmverstopping bij paarden is zeer rot om te zien. Uit eigen ervaring, met een paard dat regelmatig een slokdar…

Help, mijn hond heeft gif gegetenHelp, mijn hond heeft gif gegetenAls het om eten gaat zijn honden niet altijd even kieskeurig. Hij kan net zo gemakkelijk iets van de straat opeten, een…
Aandoeningen hond: huidontstekingAandoeningen hond: huidontstekingAls een hond jeuk heeft, zal hij gaan krabben. Soms weet hij van geen ophouden en blijft hij doorkrabben totdat de huid…
Bronnen en referenties
Lotte90 (14 artikelen)
Laatste update: 23-10-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.